HÜDA PAR'dan 17 Ağustos mesajı: Kentsel dönüşüm süreçleri gecikmeden tamamlanmalı

HÜDA PAR'dan 17 Ağustos mesajı: Kentsel dönüşüm süreçleri gecikmeden tamamlanmalı

HÜDA PAR Genel Merkezi, 17 Ağustos depreminin yıldönümünde yayımladığı mesajda, "Gerek kentsel dönüşüm süreçleri gerekse depremzedeler için yapılacak ya da yapılmakta olan konutlar daha fazla gecikmeye mahal verilmeden bir an önce tamamlanmalıdır."

HÜDA PAR, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 25. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Yayımlanan mesajda Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu hatırlatılırken, yakın zamanda yaşanan 6 Şubat depremleri de göz önünde bulundurularak depremlere karşı tedbirlerin alınması gerektiği belirtildi.

Mesajda ayrıca kentsel dönüşüm ve depremzedeler için yapılacak ya da yapılmakta konutların geciktirilmeden tamamlanması çağrısında bulunuldu.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçtiği, resmi kayıtlarda 17 bin 800 kişinin, 2010 yılında yayımlanan Meclis Araştırması Raporu’na göre ise 18 bin 373 kişinin vefat ettiği aktarılan açıklamada bu depremin ardından Türkiye'de çok sayıda depremlerin meydana geldiği belirtildi.

Türkiye'nin, en son 6 Şubat Maraş depremleriyle asrın afetini yaşadığı ifade edilen açıklamada, "11 ili etkileyen afette 51 bin can kaybı yaşandı. Yaşadığımız büyük felaketlere rağmen merkezi yönetim, yerel yönetimler ve halk olarak maalesef deprem gerçeğine karşı gereken bilinç ve sorumlulukla hareket etmiyoruz, gerekli tedbirleri almıyoruz." denildi.

Kuzey Anadolu Fay Hattı’ndaki kırılmaları takip eden sismoloji uzmanlarının, yakın zamanda Marmara Denizi’nde bir kırılmanın olacağını ve bu kırılmanın şiddetli bir deprem üretme potansiyeli taşıdığı konusunda uyarıda bulunduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Burada meydana gelecek yüksek şiddetteki bir depremde; Marmara Bölgesi’nin sahip olduğu nüfus potansiyeli, sanayi ve ticaret bölgesi olması dikkate alındığında oluşacak can ve mal kaybıyla beraber Türkiye’nin ekonomik ve siyasi durumunda da kırılmalara sebebiyet vereceği bilinmelidir. Buna rağmen İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi ve ülkedeki diğer fay hatları üzerinde bulunan yerleşim yerlerinde gereken kentsel dönüşüm sağlanamamıştır. "

Açıklamada, "Depreme ve deprem sonrası senaryolara yeterince hazırlık yapılmaması muhtemel büyük bir depremin oluşturacağı yıkımın tahmin bile edilemeyen bir boyuta ulaşmasını netice verebilecektir. Bu bağlamda gerek kentsel dönüşüm süreçleri gerekse depremzedeler için yapılacak ya da yapılmakta olan konutlar daha fazla gecikmeye mahal verilmeden bir an önce tamamlanmalıdır." çağrısında bulunuldu.

Açıklamanın sonunda, 17 Ağustos ve 6 Şubat depremlerinde vefat edenlere bir kez daha Allah’tan rahmet temennilerinde bulunuldu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.