HÜDA PAR’dan Meclis’e sunulan sağlıkla ilgili kanun teklifine ilişkin değerlendirme
HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığı tarafından, TBMM Başkanlığına sunulan 43 maddeden oluşan sağlıkla ilgili kanun teklifine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.
Perşembe günü Meclis Sağlık Komisyonu'nda görüşülecek 43 maddelik sağlıkla ilgili kanun teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR Sosyal İşler Başkanlığı, teklifteki KHK ve Güvenlik Soruşturmaları ile ilgili 5. Maddenin ciddi insan hakları ihlallerine ortam oluşturacağı uyarısında bulunuldu.
Mesleklerinden men edilen hekimlerin, yıllarca aldıkları eğitim ve emek yok sayılarak açlığa mahkûm edilmek istendiğine dikkat çekilen açıklamada, kanun teklifindeki 5. Maddenin, hukuk devletine yakışmayan bir içerik barındırdığını ve temel insan haklarına da aykırı olduğunun altı çizildi.
"5. Madde ciddi insan hakları ihlallerine ortam oluşturacaktır"
42 maddelik kanun teklifinin önemli düzenlemeleri de barındırdığı söylenen açıklamada, "AK Parti'nin Meclis’e sunduğu sağlıkla ilgili 42 maddelik kanun teklifi önemli düzenlemeleri içermektedir. Neslin korunması ve organ nakli ilgili tedbirler (Madde 17-18), sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi (Madde-24), tütün ürünlerinin kullanım alanları ve görüntüleri ile ilgili kısıtlama (Madde 25-26) vb. maddeler olumlu düzenlemelerdir. Ama KHK ve güvenlik soruşturmaları ile ilgili 5. Madde ciddi insan hakları ihlallerine ortam oluşturacaktır. FETÖ ve 28 Şubat’çı güçler tarafından oluşturulan devlet hafızası esas alınarak mesleklerinden men edilen hekimler, şimdi de yıllarca aldıkları eğitim ve emek yok sayılarak açlığa mahkûm edilmek istenmektedir." denildi.
"Kanun teklifinin 5. Maddesi temel insan haklarına açıkça aykırıdır"
"Kamuya alınmayan doktorların özel sektörde de çalışmasının önü kapatılmaktadır" denilen açıklamada, "AK Parti tarafından meclise sunulan ilgili kanun teklifinin 5. Maddesi, hukuk devletine yakışmayan bir içerik barındırmakla birlikte temel insan haklarına da açıkça aykırıdır. Kanun değişikliği teklifi ile kamuya alınmayan doktorların özel sektörde de çalışmasının önü kapatılmaktadır. Ayrıca, zorunlu hizmet ataması güvenlik soruşturmasındaki izafi ve yüzeysel istihbari yorumlara dayanarak iptal edilen hekimlerin yaklaşık 600 gün boyunca hiçbir şekilde çalışmayarak zorunlu hizmet sürecinin bu şekilde geçirilmesi istenmektedir." ifadelerine yer verildi.
"Bu maddeyi değiştirerek hukuksuzluğa zemin oluşturmaktan vazgeçmelidir"
Bu yasa teklifinin 28 Şubat dönemindeki hak ihlallerini hatırlattığı ifade eden edilen açıklamada "Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir devlet kendi vatandaşının hele de yıllarca yoğun ve zorlu bir eğitim sürecinden geçmiş vatandaşının böylece harcanmasına izin vermemiştir. Bu kanun teklifi terörle mücadele bağlamından koparılıp devletin içindeki bazı kliklerin intikam fantezilerine dönüşmüştür. Devletin güvenlik gerekçesi ile devlet kadrolarından uzaklaştırdığı personeline özel sektörde de çalışma yasağı getirmesi 28 Şubat dönemindeki hak ihlallerini ve hukuksuzlukları hatırlatmaktadır. AK Parti kanun teklifindeki bu maddeyi değiştirerek hukuksuzluğa zemin oluşturmaktan vazgeçmelidir." denildi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.