'İç Güvenlik Paketi' görüşmeleri tartışmalarla devem ediyor

'İç Güvenlik Paketi' görüşmeleri tartışmalarla devem ediyor

TBMM'de İç güvenlik paketinin ilk 10 maddesi büyük tartışmalar sonunda kabul edilebildi

TBMM Genel Kurulu'nda, İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri tartışmalı başladı. Muhalefet, grup önerilerinin ardından da itirazlarını sürdürdü. Saat 14.00'de toplanan TBMM Genel Kurulu, 6.5 saat sonra, komisyon ve hükümetin yerini almasıyla, İç Güvenlik Paketi'ne ilişkin tasarıyı görüşmeye başlayabildi.

Muhalefet tasarı ile ilgili itirazlarını sürdürürken, birleşimi yöneten Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, geneli üzerinde gruplar adına konuşacakların isimlerini anons ederek, kürsüye çağırdı. Kimsenin gelmemesi üzerine Bahçekapılı, bu kez şahısları adına konuşmalara geçti. CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan'ın da kürsüye gelmemesi üzerine AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin'i çağırdı. Şahin, kürsüye gelip konuşmaya başladı ancak CHP, MHP ve HDP grup başkanvekilleri ve bazı milletvekilleri, Başkanlık Divanı önüne gelerek Bahçekapılı'ya itirazlarını ifade etti. Bu sırada bazı muhalefet milletvekilleri de oturdukları sıra kapaklarına vurmaya başladı.  

Şahin kısa süren konuşmasını tamamlayarak yerine oturdu. Muhalefetin Divan önünde itirazlarını sürdürmesine Bahçekapılı, "Söz verdim, çağırdım, gelmediniz" diyerek, tasarının geneli üzerinde 20 dakika süreyle soru cevap işlemi yapılacağını söyledi. Bu sırada kürsü önünde itirazlar sürerken Bahçekapılı sisteme geren milletvekillerinin adını okuyarak sorularını sormasını istedi ama ne AK Parti'li ne de muhalefetten hiçbir milletvekili soru sormadı. 

Bahçekapılı, muhalefetin tepkilerini sürdürmesine, "Üç, dört kez çağırdım gelmediniz, sizi bekleyemem, kusura bakmayın" karşılığını verdi. Bu sırada Başkanlık Divanı önünde yığılma arttı. Kimsenin soru sormaması üzerine Bahçekapılı, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya, "Buyurun sayın bakan, süreniz 10 dakika" dedi. 

Tartışmaların sürmesi üzerine Bahçekapılı, birleşime ara verdi.  Bahçekapılı, birleşimi yeniden açtığında Ala'ya söz verdi. Ala, "soru olmadığını" belirterek konuşmadı. Bunun üzerine Bahçekapılı, Tasarı'nın geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını belirterek, maddelerine geçilmesini oyladı. Tasarı'nın maddelerine geçilmesi, AK Parti milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. 

"Temel kanun" olarak beş bölüm halinde görüşülecek olan Tasarı'nın 1. Bölümü üzerinde konuşma yapmak için de muhalefet milletvekilleri kürsüye çıkmadı. Bahçekapılı, HDP, MHP, CHP'ye grup adına konuşup konuşmayacaklarını sordu. Bu sırada muhalefet milletvekilleri ayağa kalkıp Genel Kurul salonunun ortasına yığılarak Bahçekapılı'ya tepki gösterdi. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış, kürsüye gelerek, tasarının hayırlı olmasını diledi.  

Şahsı adına söz isteyen olmadığını ifade eden Bahçekapılı, soru cevap işlemine geçeceğini söyledi. Milletvekillerinin soru da sormaması üzerine, maddeler üzerindeki önergelerin görüşüleceğini belirten Bahçekapılı, katip üye CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık'tan önergeleri okumasını istedi. Işık'ın okumaması üzerine Bahçekapılı, kendisi okumaya başladı. CHP'lı Işık'ın yerinden kalkması üzerine AK Parti'li katip üye Bilal Macit oturdu.  

Bu sırada, aralarında HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ile İstanbul milletvekilleri Binnaz Toprak ve Süleyman Çelebi'nin de olduğu bazı HDP ve CHP milletvekilleri, Genel Kurul salonunun ortasına giderek yere oturdu, alkış ve slogan atarak tepkilerini göstermeye başladı. Bazı milletvekilleri de stenografların oturduğu bölümün sıralarına dayanarak ayakta durdu.

İLK 10 MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen tasarının ilk 10 maddesi kabul edildi.

Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın kabul edilen maddelerine göre, elle dıştan kontrol hariç kişinin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin aranması; İçişleri Bakanlığı'nca belirlenecek esaslar dahilinde mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilecek. Kolluk amirinin kararı 24 saat içinde görevli hakimin onayına sunulacak. Bu kapsamda yapılacak aramalarda, kişiye, arama gerekçesini de içeren belge verilecek.

Polis, başkalarının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri, fiilleri ayrı bir suç oluşturmadığı takdirde, kişinin can güvenliğinin sağlanması bakımından koruma altına alabilecek ya da olay yerinden uzaklaştırabilecek.

Polis sadece, "müşteki, mağdur ve tanıkların istemesi halinde" evde veya iş yerinde ifadelerini alabilecek.

Polis, kendisine veya başkalarına, iş yerlerine, konutlara, kamu binalarına, okullara, yurtlara, ibadethanelere, araçlara, kişilerin tek tek veya toplu halde bulunduğu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanabilecek. 

Yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağıtılmasında, gerektiğinde boyalı su da kullanılabilecek.

Hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Dairesi Başkanının yazılı emriyle, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespit edilip, dinlenip, sinyal bilgileri değerlendirilirken; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emir, artık 24 saat yerine 48 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulacak.

FAALİYETLER DENETLENECEK

Tasarı, yetkili ve görevli hakimin Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesi olarak belirlenerek, istihbarat faaliyetlerindeki gizliliğin korunması ve karar mekanizması ile denetimde etkinliğin sağlanmasını da amaçlıyor.

Tasarı, kanuna aykırı ve keyfi uygulamalara yol açılmaması için denetimi de getiriyor. Faaliyetlerin denetimi; sıralı kurum amirleri, mülki idare amirleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve ilgili bakanlığın teftiş elemanlarınca yılda en az bir defa yapılacak. Bu faaliyetler Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca da denetlenebilecek. Denetimlerin sonuçları, rapor halinde TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'na sunulacak.

Polis tarafından yapılan önleme dinlemelerine ilişkin Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nda yapılan bu değişikliklerle uyumlu olacak şekilde Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'nda da değişikliğe gidiliyor. Bu tasarıda da gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emrin yine 48 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulması; yetkili ve görevli hakimin Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesi olması ve denetim mekanizması getirilmesi yer alıyor.

MOLOTOF İLE DEMİR BİLYE DE SUÇ KAPSAMINDA SAYILACAK

Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, "havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı patlayıcılar, demir bilye ve sapan" bulundurulması ve taşınması yasak olan maddeler kapsamında ele alınacak.

Toplumsal olaylarda bulundurulması ve taşınması yasak olan suç aletlerini taşıyanlara verilecek cezalar artırılacak. Bunları taşıyanlar, 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Yasa dışı örgüt ve topluluklara ait amblem, işaret taşıyarak veya bunları üzerinde bulunduran üniformayı andırır giysiler giyerek katılanlar; kanunların suç saydığı afiş, pankart, döviz, resim, levha, araç, gereçler taşıyarak, bu nitelikte sloganlar söyleyerek veya ses cihazlarıyla yayınlayarak katılanlar 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak.

Tasarı, kimliklerini gizlemek için yüzlerini tamamen veya kısmen bez vesaire unsurlarla örterek toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmayı suç kapsamına alıyor.

Şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylarda, kamu mallarına verilen zararlar ile gerçek ve tüzel kişilerin mallarına verilen zararların devletçe karşılanması halinde, ilgili idare bunu sorumlulara rücu edecek.

Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, kimliklerini gizlemek amacıyla yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Bu suçu işleyenlerin cebir ve şiddete başvurmaları ya da her türlü silah, molotof ve benzeri patlayıcı, yakıcı ya da yaralayıcı maddeler bulundurmaları veya kullanmaları halinde verilecek cezanın alt sınırı 4 yıldan az olamayacak.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, tasarının 10 maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aradan sonra komisyonun yerini almaması üzerine Yakut, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

MUHALİFLER OTURMA EYLEMİ YAPTI

İç güvenlik paketinin tümü üzerindeki görüşmelerinde TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı gruplara söz vermek için anons etti. Ancak muhalefet milletvekilleri, pakete tepkileri nedeniyle usul tartışmasını sürdürmek istedi. Ancak Bahçekapılı sırasıyla muhalefet partilerinin temsilcilerine üçer defa seslendi ve konuşmaları için kürsüye davet etti. Ancak muhalefet milletvekilleri kürsüye çıkmadı ve paket üzerindeki itirazlarını başkanlık divanı önünde Bahçekapılı'ya ilettiler.

Muhalefet milletvekilleri kürüye çıkmadı ve bunun üzerine AK Parti Çankırı milletvekili İdris Şahin kürsüye davet edildi. Kürsüye çıkan ve konuşmasını tamamlayan Şahin, AK Partili milletvekillerini alkışları arasında yerine oturdu.

Muhalefet milletvekilleri ise TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'ya tepkilerini dile getirdi. Bahçekapılı, muhalefet milletvekillerini tepkilerine aldırış etmedi ve soru-cevap bölümene geçti. Soru cevap kısmında da kimse soru sormayınca birleşime 15 dakika ara verdi. Tümü üzerinden görüşmelerin bu şekilde tamamlanmasını üzerine AK Partili milletvekilleri alkışladı.

Birleşimin açılmasının ardından tümü üzerinde oylama yapıldı ve bölümlere geçildi. Bölümlerde de muhalefet tepkilerini sürdürdü ve kürsüye çıkmadı.

Bu sırada ise çok sayıda CHP ve HDP'li milletvekili kürsü önünde otura eylemi yaptı. Milletvekilleri, 'Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz', 'Faşizme karşı omuz omuza', 'Faşizme, darbeye geçit yok' sloganları attı.

Bu eylem sırasında TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı görüşmeleri sürdürdü ve 1'nci maddeye geçti. Ardından da birinci madde kabul edildi.

'EŞKIYA, AHLAKSIZ' ATIŞMASI

TBMM Genel Kurulu'nda TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay arasında 'Eşkıya ve ahlaksız' tartışması yaşandı.

İç güvenlik paketi görüşmelerinde muhalefet milletvekilleri TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı'nın yönetim şeklini ağır dille eleştirdi.

Söz alarak kürüyse çıkan CHP'li Altay, TBMM Başkanvekili Bahçekapılı'ya sert sözlerle yüklendi. Altay, “Benim gözümde siz TBMM Başkanvekili değilsiniz. Benim nezdimde bir eşkıyasınız. Siz eşkıyasınız. Eşkıya ve ahlaksız tutumunuzdan vazgeçin" dedi.

Bahçekapılı ise, “Çok da umurumdaydı. Eşkıya da sensin, ahlaksız da sensin" diye cevap verdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.