İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Çınar ilçemizde açıklamalarda bulundu

İçişleri Bakan Yardımcısı Karaloğlu Çınar ilçemizde açıklamalarda bulundu

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, yangında etkilenen Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, yangından etkilenen Çınar ilçesine bağlı Köksalan (Tobıni) kırsal Mahallesinde açıklamalarda bulundu.

Yaşanan yangın nedeniyle vefat eden 11 vatandaşa rahmet dileyen Karaoğlu, "11 vatandaşımız hayatını kaybetti, hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza yüce Rabbimden rahmet diliyorum. Ailelerine, sevenlerine, milletimize başsağlığı diliyorum. Bu 11 vatandaşımızın 8'i Mardin ili nüfusumuza kayıtlı, 3'ü ise Diyarbakır ili nüfusumuza kayıtlı vatandaşlarımızdır. Ayrıca 78 vatandaşımız yangından etkilenerek, dumandan etkilenerek hastanelerimize başvurmuş, hastanelerde tedavisi devam eden 5 vatandaşımız Diyarbakır Gazi Yaşargil ve Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde, bir vatandaşımızda Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde olmak üzere 6 vatandaşımızın yoğun bakımlardaki tedavileri şu anda devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Yangından 15 bin dönümlük alan etkilendi

Karaoğlu yangından etkilenen alan ile ilgili şu açıklamalarda bulundu, "Değerli arkadaşlar dün meydana gelen büyük yangında Diyarbakır bölgesinde 8 bin 100 dönüm arazi zarar gördü. Bunun bin 450 dönümü daha biçilmemiş hasadı yapılmamış arpa ve buğday tarlası, geri kalan 6 bin 550 dönümlük kısmıysa hasadı yapılmış anız şeklindeki araziydi. Mardin Bölgemizde ise 7 bin dönüm arazi yangından etkilenmiş. Bunun 4 bin dönümü hasadı yapılmamış tarla, 3 bin dönümü ise hasatı yapılmış anız olarak yanan ve hasar gören bölgedir. Değerli arkadaşlar tabii sadece zarar gören bunlar değil, vatandaşımızın tarlada bulunan sulama ekipmanları, boruları, elektrik altyapıları da zarar gördü. Zararlar ile ilgili tespitler Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz vasıtasıyla hemen bugün gün ışır ışımaz tespitler başladı. Şu anda vatandaşımızın zarar ve hasar tespitleri devam ediyor. Ayrıca bir vatandaşımızın ağılında, bir vatandaşımızın da samanlığında hasarlar mevcut." dedi.

Yangından binin üzerinde küçükbaş hayvan etkilendi

Tarım ve orman il müdürlüğü vasıtasıyla vatandaşın zarar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirten Bakan Yardımcısı Karaloğlu, "Yangında 556 küçükbaş hayvanımız maalesef telef olmuştur. 250 yaralı hayvanımız vatandaşların da rızaları ile Et Balık Kurumuna kesime sevk edilmiş. 120 hayvanımız da bölgede veteriner hekimlerimiz veteriner, fakültemizin desteğiyle tedavileri sağlanmıştır." şeklinde konuştu.

'Yaralar sarılıncaya kadar bölgede olacağız '

Karaoğlu açıklamalarının devamında, "Değerli arkadaşlar biz Ankara'dan AFAD başkanımızla beraber sayın Cumhurbaşkanımızın hem geçmiş olsun dileklerini, sayın bakanımızın geçmiş olsun ve baş sağlığı dileklerini iletmek üzere Ankara'dan geldik. Diyarbakır'dan değerli milletvekillerimiz bize eşlik ediyorlar. Sayın valimiz burada, devletin bütün kurum ve kuruluşları burada. Vatandaşımızın yarasını sarıncaya kadar biz bölgede olacağız, bölgeden ayrılmayacağız. İlk etapta AFAD başkanlığımız Diyarbakır Valiliğimize 3 milyon TL, Mardin Valiliğimizi de 2 milyon TL acil yardım ödeneği sevk etmiş durumda şu anda hesaplarına geçmiş durumda. Ama hasar ve zarar tespitleri tamamlandıktan sonra, vatandaşımızın zararlarını karşılama noktasında da devlet olarak elimizden geleni yapmış olacağız. Ben tekrar dünkü yangından etkilenen köylerimize, köylerimizde yaşayan vatandaşlarımıza tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Tekrar hayatını kaybeden 11 vatandaşımıza Rabbimden rahmet diliyorum, şu anda hastanelerde tedavisi devam eden vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. İnşallah en kısa zamanda vatandaşlarımız sağlıklarına kavuşsun ve yine sizin aranıza, mahallelerini, köylerine dönsün diye Rabbimize dua ediyoruz, tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum." dedi.

'Şu anda kesin olarak tespit ettiğimiz, yangın şu sebepten çıkmıştır diye bileceğimiz bir tespitimiz yok'

Yangının çıkış sebebi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Karaloğlu, "Değerli arkadaşlar yangının çıkış sebebiyle ilgili şu anda Cumhuriyet savcılığımız olaya el koymuş durumda, jandarma olay yeri inceleme ekipleri bölgede araştırmalarına devam ediyor. Bunların hepsi söylenti, şu anda kesin olarak tespit ettiğimiz, yangın şu sebepten çıkmıştır diye bileceğimiz bir tespitimiz yok. Eğer bu tespiti savcılığımız tamamlar, çalışmasını, araştırmasını, soruşturmasını, tamamlarsa bunu da sizlerle paylaşırız. Onun dışında sosyal medyada yazılan çizilenlere çok fazla itibar edilmemesini de hasseten vatandaşlarımızdan rica ediyoruz." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.