Ilısu Barajı'nda sona yaklaşıldı
DSİ Genel Müdürü Aydın, GAP’ın vizyon projesi olan Ilısu Barajı’nda sona geldiklerini açıkladı.
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen ve Türkiye’nin ikinci büyük barajı olacak Ilısu Barajı’nda çalışmalar sona gelindi.
DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Ilısu Barajı ve Güneydoğu Anadolu Projesi’ne (GAP) ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Aydın, “DSİ Genel Müdürlüğü olarak özellikle son 16 yılda devasa büyüklükte baraj, gölet, sulama tesisi, içmesuyu ve arıtma tesisi, atıksu arıtma tesislerini, hidroelektrik santralleri inşa ederek ve dereleri ısalah ederek bununla birlikte sosyal yaşam alanları oluşturarak vatandaşların istifadesine sunduk.” dedi.
Üzerinde önemle durulan GÖL-SU kapsamında ‘1000 Günde 1001 Gölet ve Sulama Projesi’nin bitirildiğinin altını çizen Aydın, Zaman kaybetmeden ‘2. GÖL-SU Projesini’ne başladıklarını söyledi.
Dicle Havzası’nda inşaatı devam eden ve dolgu hacmi bakımından Türkiye’nin ikinci büyük barajı olacak Ilısu Barajı’nda artık sona gelindiğini kaydeden Aydın, “Ilısu Barajı ve HES Projesi, Dicle Nehri üzerinde yer alan en büyük proje olmasının yanında 1200 MW kurulu gücü ile de ülkemizin en büyük 4. Hidroelektrik santralidir. Ilısu Barajı ve HES, ürettiği enerji ile ülke ekonomisine yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlayacaktır.” diye konuştu.
Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP’ın) en önemli bileşeni Silvan Projesi’nin 8 adet depolama tesisinden ve sulama tesislerinden oluştuğunu aktaran Aydın, “6,3 Milyar TL’ye mal olacak proje tamamlandığında 2 350 000 dekar tarım alanı sulamaya açılacaktır.” dedi.
Aydın, GAP’a ilişkin şunları söyledi: “Ülkemizin en büyük kalkınma projesi ve dünyanın da sayılı projelerinden biri olan GAP, eğitimden sağlığa, sulamadan ziraata, ormancılıktan hayvancılığa, kültürden turizme, altyapıdan sanayiye her alanda bölgenin kalkınması ve refah seviyesinin artması için entegre bir projedir. GAP, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerini kapsamaktadır. Projenin bütün bileşenlerinde çalışmalar devam etmektedir.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.