Ilısu Barajında su tutma işlemlerine başlandı
Ilısu Barajında su tutma işlemlerine başlamak için Derivasyon Tüneli-1'in giriş kapağı kapatıldı.
Türkiye'nin, dolgu hacmi bakımından 2'nci, kurulu güç bakımından 4'üncü büyük barajı olan, Mardin'in Dargeçit ilçesine 15 km uzaklıkta bulunan, Dicle Nehri üzerindeki en büyük baraj olma özelliğine sahip Ilısu Barajı ve HES'te su tutma işlemi için Tünel-1'in giriş kapağı kapatıldı.
Gövde yüksekliği 135 metre, kurulu gücü bin 200 megavat, yıllık ortalama 4,12 milyar kilovatsaat enerji üretecek Ilısu Barajı'nda 6 üniteden oluşan enerji santral binasında tüm rotorların yerleştirilme işlemi tamamlanmasının ardından su tutma işlemine başlandı.
Enerji üretimine de hazır hale gelen Ilısu Barajında, 3 adet derivasyon tünelinden, Tünel-1'in giriş kapağı montaj işlemlerinin tamamlanmasıyla su tutulmaya hazır hale getirildi. Sonraki süreçte Tünel-1'in çıkış kapağı da kapatılarak 2 bin 400 metreküplük tıkaç betonu imalatı ile tıkaç işlemlerinin tamamlanması bekleniliyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin tamamının kalkınmasına katkı sağlayacak olan Ilısu Barajı Derivasyon tünellerinin kapatılması ile 10,4 milyar metreküp suya ev sahipliği yapacak.
Ilısu Barajı aynı zamanda Cizre Barajı'nın yapımına da imkân sağlayacak. Ilısu Barajı ve Cizre Barajı tamamlandığında 1 milyon 200 bin dekar arazi sulamaya açılarak bölge tarımına katkı sağlanacak.
Toplam maliyeti 8,5 milyar lira olacak Ilısu Barajı ve HES ile sadece elektrik enerjisi üretiminden ülke ekonomisine yılda 1,5 milyar lira katkı sağlanacaktır.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.