İlk ders zili çaldı
Üç aylık yaz tatilinin ardından 16 milyon 400 bin öğrenci ve 873 bin öğretmen bugün ders başı yaptı.
HABER MRK - Yaz tatilinin ardından 2014-2015 eğitim öğretim yılı ilk ders zilinin çalmasıyla bugün başladı. 2014-2015 eğitim öğretim yılında okul öncesinde 1 milyon 65 bin, ilkokulda 5 milyon 645 bin, ortaokulda 5 milyon 90 bin, lise ve meslek lisesinde 4 milyon 600 bin olmak üzere toplam 16 milyon 400 bin öğrenci bugün ders başı yaptı. İlkokul 1. sınıfa 1 milyon 290 bin 770 öğrenci başladı. Üç aylık aranın ardından ders başı yapan öğrenci ve öğretmenleri bu yıl bazı yenliklerde bekliyor.
Yeni eğitim öğretim döneminde mevcut 873 bin 747 öğretmene ilave olarak 40 bin öğretmen daha atanacak.
Bu yıl bazı düzenlemelere şu gidildi:
Haftalık ders çizelgeleri değiştirildi
2014-2015 eğitim ve öğretim yılında 9 ve 10'uncu sınıflarında kademeli olarak uygulanacak ders çizelgeleri Talim ve Terbiye Kurulu'nun kararıyla kabul edildi. Buna göre, genel liselerde haftalık ders saati sayısı 37'den 35'e indirildi.
Anaokullarında ikili eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), daha fazla sayıda çocuğun okul öncesi eğitimden faydalanabilmesi için 2014-2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ikili eğitim uygulaması yapılmasına karar verdi.
Seçmeli dersler notla değerlendirilecek
Seçmeli dersler, yeni eğitim ve öğretim yılından itibaren puanla değerlendirilecek. Böylelikle derslerin daha ciddiye alınması ve nitelikli bir eğitimin gerçekleşmesi için, uygulanan seçmeli derslerin öğrencilerde bıraktığı etkinin objektif değerlendirilmesi sağlanacak.
Çocuk kulüpleri
Bakanlık; okul öncesi eğitim kurumları ve ilkokullarda eğitim ve öğretim saatleri dışında açılacak kulüplerde, öğrencilerin bilim olimpiyatları ve proje, güzel sanatlar, beden eğitimi ve spor, halk oyunları, geleneksel çocuk oyunları, yabancı dil gibi konularda yeteneklerinin desteklenmesi için çocuk kulüpleri açacak. Kulübe günde 2 saat katılan çocuğun aileye maliyeti aylık 43 TL ila 86 TL arasında olacak.
Liselerde düzenlemeye gidildi
Yeni öğretim yılından itibaren 299 Anadolu öğretmen lisesini kademeli olarak fen, sosyal bilimler ve Anadolu liselerine dönüştürüldü. 299 Anadolu öğretmen lisesinden, 171'i Anadolu lisesi, 76'si fen lisesi, 52'si sosyal bilimler lisesine dönüştürüldü. Anadolu lisesine dönüşen 7 Anadolu öğretmen lisesi de kademeli olarak kapatılarak Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne devredildi.
Yeni eğitim öğretim yılında 29 Anadolu lisesi, 6 fen lisesi, 4 sosyal bilimler lisesi, 4 spor lisesi, 2 güzel sanatlar lisesi açıldı.
Özelden resmi liselere geçiş imkanı
Özel liselerde öğrenim gören ve değişik sebeplere bağlı olarak okullarından ayrılmak zorunda kalan öğrencilerin mağduriyetlerini gidermek için taban puan korunarak kontenjan şartına bakılmadan resmi liselere nakil ve geçişlerine imkan verildi.
Anadolu sağlık meslek liseleri hariç olmak üzere özel liselerden resmi liselere nakil ve geçişler, 30 Eylül 2014 tarihine kadar yapılabilecek.
Okullarda güvenlik önlemleri
Yeni eğitim-öğretim döneminde okullarda uyuşturucu kullanımına ilişkin sıkı önlemler alındı. Okulların başladığı haftadan itibaren okul çevrelerinde uyuşturucu konusunda uzman ekipler olan "Narkotimler" görev yapacak.
Dershanelerin son yılı
MEB tarafından çıkarılan yasayla özel okula dönüştürülecek olan dershaneler, bu yıl son kez öğrenci kaydı alacak. Dönüşüme alınmayan dershaneler ile gerekli şartları sağlayamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin faaliyetleri, 1 Eylül 2015 itibarıyla sonlandırılacak.
Son ders zili 12 Haziran'da çalacak
MEB'in açıkladığı akademik çalışma takvimine göre, bugün başlayan yeni eğitim öğretim yılı ve 23 Ocak 2015 Cuma günü ara tatile gidecek. Yarıyıl tatili, 26 Ocak-6 Şubat 2015'te yapılacak. İkinci kanaat dönemi, 9 Şubat 2015 Pazartesi başlayacak ve 12 Haziran 2015'te sona erecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.