"İmam hatip okulları bir halk hareketidir"
İstanbul'da gerçekleştirilen "Cemalettin Ökten Ödülleri" törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, imam hatip okullarının bir halk hareketi olduğunu söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İmam Hatipliler Derneğinin (ÖNDER) işbirliğiyle "Cemalettin Ökten Ödülleri" töreni gerçekleştirildi.
Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen ödül törenine Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu ve vatandaşlar katıldı.
Törenin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, imam hatip okullarının önemine değindi.
İmam hatip okullarının ciddi bir toplumsal ihtiyacın gereği olarak ortaya çıktığını belirten Avcı, "Birçok engellemelere rağmen Cemallettin Ökten gibi aydın şahsiyetlerin gayretleri ile imam hatip okulları varlığını korudu. İmam hatip okulları Türkiye'nin ihtiyacı olan münevver bir neslin yetişmesinde önemli rol oynadı. Türkiye'nin dini, ilmi, kültürel ve sosyal hayatında çok mühim yeri olan imam hatip okullarımız bugün de başka diğer okullarımız gibi güzide bir neslin yetişmesine vesile oluyor." dedi.
Diğer okullardan mezun olan kişilerin de kendi okullarına sahip çıkması gerektiğini dile getiren Avcı, sözlerini şöyle tamamladı: "İmam hatip okullarının bugüne gelmesinde Cemallettin Hoca öncülerden biri, hatta ilki. İmam hatip okulları, özünde milletin bilfiil ve bizzat eğitime müdahalesidir. İmam hatip okulları, bir halk hareketidir, halkın eğitime kendi adına sahip çıkma gayretidir. Dolayısıyla pek çok isimsiz kahramanın katkısıyla bugüne gelmiş bir müesseseden söz ediyoruz. İmam hatip mezunu değilim ama Eskişehir'deki lise yıllarında imam hatipte okuyan arkadaşlarım vasıtasıyla bu isimsiz kahramanlardan bazılarını tanıma şansına kavuştum."
ÖNDER Genel Başkanı Bekiroğlu ise "Amacımız böyle değerli bir insanı ve onun şahsında değerlerimizi gençlerimizin daha iyi tanıması ve anlamasıdır. Örnek insanları gelecek kuşaklara aktarmak ve onların örnek alınmasına katkı sunmaktır. Bu tip programları gerçekleştirmek, algılanış biçimi itibarıyla kolay değil, bunu biliyoruz. İnancımızla bağlantılı olarak bir yandan içimiz yanıp tutuşurken, bir yönüyle kültürü, sanatı, bilimi, estetiği yaşatmanın önemli olduğuna ve hatta bu ateş çemberinden gerçek anlamda çıkış için çok önemli olduğuna inananlardanız. 15 Temmuz'da tankların karşısına çıkmak kadar bir problemi çözmeyi, bir fikir üretmeyi, bir enstrümana dokunmayı, bir rekor kırmayı, bir eser ortaya koymayı da o kadar önemli görüyoruz." şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından ödül almaya hak kazanan kişilere ödülleri verildi. "Yılın Bilim İnsanı" ödülünü Prof. Dr. Teoman Duralı, "Yılın Dini Hizmet Gönüllüsü" ödülünü Diyarbakır Ulu Cami İmamı Mehmet Sait Yaz ve "Yılın Eğitimcisi" ödülünü Derya Ovacıklı aldı.
Ödül törenine katılamayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman telgrafla mesaj gönderdi. (Ahmet Karakaş-/Ahmet Kurt-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.