İmam Hatip'te Okumak Herkesin Hakkı
Yeni eğitim sistemi ile yeniden açılan İmam Hatiplerin orta kısımlarına yönelik talep patlaması oldu. Yoğun talep nedeniyle okullar MEB tebliğiyle noter sayımlı öğrenci alımına başladı.
İSTANBUL - Yeni eğitim sisteminin kabulüyle beraber önü açılan İmam Hatip orta kısımlarına yoğun ilgi oldu. Ancak okul kaydı yaptırmak isteyen bazı veliler e-okul sisteminde İmam Hatip seçeneğini göremedi. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı 05.06.2012 tarih ve 8960 sayılı yazısı ile yayımlanan tebliği ile kapsamı daraltarak velilere e-okul kayıt sisteminde İmam Hatip okullarına yer vermedi ve bu konuda velilere dilekçe verme şartı konarak uygulama zorlaştırıldı. Ayrıca yasa herkese İmam Hatiplere kaydolma hakkı verilirken ilköğretim 5. sınıf için yoğun talep olması durumunda noter onaylı sınırlı kontenjan uygulaması getirdi. Konu ile ilgili değerlendirme çalıştayları düzenleyen Ön Der, çalıştaylar sonrası bir dilekçe örneği hazırlayarak tüm velilerden bulundukları ildeki yetkililere göndermelerini istedi.
Gasp Edilen Haklar İade Edilmiştir
İmam Hatip Liseleri Mezunlar Mensupları Derneği (Ön-Der), kamuoyunda 4+4+4 kademeli eğitim yasası olarak bilinen 30.3.2012 tarihli 6287 sayılı "İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun kabulünün eğitim alanında olumlu gelişmeleri de beraberinde getireceğini ifade etti. Ön-Der, yaptığı açıklamada, "Öyle ümit ediyoruz ki yasa, aynı zamanda 28 Şubat sürecinin ürünü olan 'sekiz yıllık kesintisiz eğitim' garabetinin ülkemizin refah ve kalkınması üzerinde yol açtığı hasar ve zararların telafisine de ciddi katkı sağlayacaktır. Bu Kanunla birlikte, hamdolsun, İmam Hatip'lerin orta kısımları tekrar eğitim-öğretime açılmış, milletimizin gasp edilen hakkı iade edilmiştir. Aynı zamanda çocuklarımızın İmam-Hatip okulları dışında da Kur'ân-ı Kerim ve Peygamber'in Hayatı eğitimi alması seçmeli de olsa mümkün hale gelmiştir" ifadelerini kullandı.
Önemli Olan Kanunun Uygulanmasıdır
Kanunun Türkiye'de eğitimin tekçi ve vesayetçi bir yapıdan kurtarılması için önemli olduğu belirtilen açıklamanın devamında, "Kanunun uygulaması bir o kadar daha önemli hale gelmektedir. Meclisin millet iradesini temsilen sergilediği yasama iradesinin ve buna temel teşkil eden demokratik anlayışın yürütme tarafından zaafa uğratılmadan uygulamaya dönüştürülmesinin kamunun beklentilerinin bir gereği olduğunda şüphe yoktur. Bu çerçevede Eğitim Komisyonumuz aracılığıyla camiamız içerisinde yürüttüğümüz kapsamlı çalıştaylar, görüşmeler ve istişareler neticesinde ilgili kanunun uygulamasına yönelik milletimizin hassasiyetlerine ve beklentilerine paralel olarak ekli farkındalık çalışmalarının yapılması hususunda bütün üyelerimizin ve vatandaşlarımızın hassasiyetlerini rica ederiz" denildi.
Farkındalık Çalışmaları
Çalıştaylar sonrası hazırladıkları farkındalık çalıştayını kamuoyu ile paylaşan Ön-Der çalıştay maddelerini şu şekilde sıraladı;
1 - Bölgelerde İmam Hatip Koordinasyon Kurulunun oluşturulması,
2 - Koordinasyon kurulunun çalışmalarına katılıp gerekli yerlerde kurulacak İmam Hatip Lisesi (İHL) ve İmam Hatip Ortaokulu (İHO) ile ilgili her türlü gelişmenin takip edilmesi,
3 - Bu okulların uygun yerlere açılmasının sağlanması,
4 - Açılmış ve açılacak olan her bir İHL ve İHO için bir temsilcinin belirlenmesi,
5 - İlköğretim müdürlerine İHO sınıfı açılması ve Kur'an-ı Kerim ve Peygamberin Hayatı derslerinin seçtirilmesi konusunda destek olunması,
6 - Konu ile ilgili olarak vatandaş nezdinde farkındalık çalışmaları için bölgedeki kaymakamlar, diyanet yetkilileri, ilgili sendikalar, sivil toplum örgütleri, milli eğitim yetkilileri, öğretmenler, İHL Mezunları ve vatandaşlarla ziyaret ve birlikte çalışmaların yapılması,
7 - Afiş, broşür, ilan gibi basılı ve görsel etkinliklerin yapılması; bu çerçevede 5. sınıfa geçen öğrencilerin ailelerine bilgilendirme yazısının gönderilmesi,
8 - 5. sınıfa geçen öğrencilerin velilerinin tamamının ekli dilekçe örneğini ikamet ettiği ilçedeki milli eğitim müdürlüklerine elden vermelerinin sağlanması,
9 - Vatandaşlarımızın ekli dilekçe örneğini mümkünse elden değilse iadeli taahhütlü posta ile aşağıdaki makamlara iletmesi.
A - İlçedeki
— Kaymakamlığa
— İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne
B- İldeki
—Valiliğe
— İl Milli Eğitim Müdürlüğüne
—Bölge milletvekillerine
C- En üst düzeyde
— TC Cumhurbaşkanına
— TC Meclis Başkanına
— TC Başbakanına
—TC Milli Eğitim Bakanına
DİLEKÇE ÖRNEĞİ
Sayın yetkili;
Bilindiği gibi 4+4+4 kademeli eğitim yasası çıkmıştır. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Oğlum - kızım …………………………..…………'yı İmam Hatip Ortaokuluna kaydettirmek istiyorum.
Bu konu ile ilgili yaptığım araştırma sonucunda kanunun vatandaşa verdiği hakların MEB 05.06.2012 tarih ve 8960 sayılı yazısı ile yayımlanan tebliği ile daraltıldığını üzülerek müşahede etmekteyim.
Söz konusu tebliğ ile e-okul kayıt sisteminde İmam Hatip Ortaokulu tercih hakkı sağlanmamış, veliye dilekçe verme şartı konarak uygulama vatandaş aleyhine zorlaştırılmıştır. Ayrıca kanunla isteyen herkese İmam Hatip Ortaokuluna kaydolma hakkı sağlanırken 5. sınıfa gitmek isteyen öğrenciler için fazla talep oluşması durumunda noterden belirlenecek kontenjan sınırı getirilmiştir. Buna ek olarak İmam Hatip Ortaokullarının ara sınıflarına öğrenci alınması imkânı da sağlanmamıştır.
Söz konusu bu hukuksuz uygulamalara son verilerek isteyen bütün öğrencilerin İmam Hatip Ortaokuluna gidebilme imkânı sağlanmalı, öğrenciye e-okul kayıt sisteminde İmam Hatip Ortaokulunu tercih etme hakkı verilmelidir.
Yukarıdaki değerlendirmem çerçevesinde oğlum - kızım ……………..…..……………..'yı İmam Hatip Ortaokuluna kaydedebilmek için ikametgah adresime en yakın adresteki ilköğretim okulunda İmam Hatip Ortaokulu açılmasına ve açılacak bu İmam Hatip Ortaokuluna kaydının yapılması için gereğini arz ederim.
AD - SOYAD :
İMZA :
TC KİMLİK NO :
ADRES :
(Yasir Çelik - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.