İMAS Başkan yardımcısı Konu: “Vatandaş, ikinci el araç satış yönetmeliğiyle kârlı çıkacak”
İkinci el araçlarla ilgili çıkan yeni yönetmeliği değerlendiren İMAS Başkan Yardımcısı Görkem Konu ve oto galerici esnafı, uygulamayla birlikte haksız kazancın önüne geçileceğini, artan fiyatların da rayına oturacağını söylediler.
Pandemi süreciyle birlikte birçok üründe olduğu gibi sıfır ve ikinci el araçlarda da ciddi fiyat artışları yaşand. Yaşanan fiyat artışını fırsata çevirmek isteyen birçok kişi el altından veya internet üzerinden araç alıp satmaya başladı. Fiyat artışlarının önüne geçilmesi ve haksız kazancın önlenmesi için 15 Ağustos tarihinde çıkan yeni yönetmelikle birlikte vatandaşlar, bir yılda doğrudan ve vekâletle sadece 3 araç satışı yapabilecek.
İkinci el araç alım satımı ile ilgili çıkarılan yönetmelik hakkında İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları (İMAS) Derneği Başkan Yardımcısı Görkem Konu ve oto galerici esnafı, uygulamayla birlikte haksız kazancın önüne geçileceğini, artan fiyatlarında rayına oturacağını ifade ettiler.
“Bundan sonra kişiler direkt veya vekâletle senede 3 araçtan fazla satış yapamayacak”
Özellikle internet sitelerinin etkisiyle farklı sektör gurubundaki birçok insanın uzun yıllardır internet üzerinden ikinci el araç ticareti yaptıklarını hatırlatarak konuşmasına başlayan Motorlu Araç Satıcıları (İMAS) Derneği Başkan Yardımcısı Görkem Konu, Biz bunun önlenmesi için federasyonla birlikte bir çalışma içerisindeydik. 2018 Şubat ayında bir yönetmelik çıkmıştı ama 15 Ağustos cumartesi günü çıkan son yönetmelikte beraber bundan sonra kişiler direkt veya vekâletle senede 3 araçtan fazla satış yapamayacak.” dedi.
“Yönetmelikle birlikte işi meslek olarak yapmayan kişi ve kurumlar bu işin ticaretini yapamayacaklar”
Konu, “Son dönemde pandemi ile birlikte araçların olmaması, sıfır ve ikinci el araç teminindeki zorluklar bir rant (getirim) oluşturmuştu ve insanlar ikinci el otomotiv ticaretine ağırlık vermişti. Bu artık sona erdi. Yönetmelikle birlikte işi meslek olarak yapmayan kişi ve kurumlar bu işin ticaretini yapamayacaklar. Eğer, ticaret yapmak istiyorlarsa bizimle aynı koşullarda, aynı şartlarda devlete vergilerini ödeyerek, dükkânlarını açarak yapmak zorunda kalacaklar.” diye konuştu.
Uygulamanın öncelikle vatandaşa, tüketiciye faydası olacağını belirten Konu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İnternet siteleri üzerinden ciddi şekilde dolandırıcılıklar olabiliyordu. Ayrıca kendi mesleklerinde zaten belli gelirleri olan insanlar burada ekstra bir gelir elde etmek için ciddi şekilde fiyatları, piyasayı yükseltiyorlardı. Bence burada tüketici daha uygun fiyata araç bulmaya başlayacak. Bundan sonra sadece bu işin ticaretini yapan insanlar yapacağı için piyasayı normal, makul fiyatlarda, olması gereken fiyatlarda araç alıp satacaklar. Böylelikle hem vatandaş karlı çıkmış olacak. Meslektaşlarımız bu kayıt dışı yüzünden araç bulmakta ciddi şekilde zorlanıyorlar ve mecburen yüksek fiyattan araç almak zorunda kalıyorlardı. Meslektaşlarımız da normal fiyata alıp normal fiyata satabilecekler. Burada herkes avantajlı olmuş olacak.”
“Uygulama ile fiyatlar rayına oturacak”
Kararın geçen hafta içi Resmi Gazete’ de yayınlandığını belirten galerici İbrahim Turgut ise, “Uygulama 29 Ağustos’ta başlayacak. Artık noterde satış yaparken kendi adına 3’ten fazla araba aldıysa artık alamıyor. Eğer vekâleten başkasının adına da alacaksa alamıyor. Galerici için iyi bir şey, artık bundan sonra araba satmak isteyen mecburen yetki belgesi, yeterlilik belgesi olan galericilerin yanına gelerek arabalarını satabilecekler. Uygulamayla internette haksız kazancın ve fiyat yükseltmelerinin önüne geçilebilecek. Bu şekilde gerçek fiyatlar rayına oturacak. Tabi sıfır araçlar da fiyatları etkiliyor. İleriki zamanlarda inşallah bu yükseliş daha da durulacak.” şeklinde konuştu.
Blokeli satışın daha önce başladığını hatırlatan Turgut, ”Müşterinin parasının hesapta bloke oluyordu. Noter satış sözleşmesi paylaşıldığında para çözülmüş oluyordu. Ancak herkes bunu kullanmıyor. İkili ilişkilerdeki güvenle alakalı bir şey, isteyen uygulamayı kullanır isteyen kullanmaz.” ifadelerini kullandı.
“Vatandaş bizden araba alıp internete koyup satıyor”
27 yıldır otomotiv sektöründe faal olarak çalıştığını belirten Engin Mutlu da, uygulama hakkında şunları söyledi: “Pandemiden dolayı fiyatların yükselmesi yurt dışından arabaların gelmemesinden kaynaklandı. Yurt dışından gelen araçlarda kısıtlı geldi. Vatandaş bizden araba alıp internete koyup satıyor. 300 bin liralık arabaya 350-370 bin yazıyor. Aracı satsa da satmasa da bu şekilde fiyat yazıyor. Bir başkası da benim arabam daha temiz deyip 400 bin yazıyor. Bu arabanın ederi 300 bin lirayken 400 bine çıkıyor. Bunların önünün kesilmesi çok güzel oldu. Adam kasap, manav veya tekstilci ama bu işi yapıyor. Ben işimi dört dörtlük yapıp faturamı kesiyorum. Ama vatandaş vergi vermediği için benden fazla kazanıyor. Rakamları şişirdikleri için biz de araba alamıyoruz.
Piyasada haksız bir kazancın olduğunu ve uygulama sayesinde herkesin kendi işini yapacağını söyleyen Cem Bakar, kendilerinden araba alan insanların bile keyfi olarak üzerine kar koyarak internette satışa sunduklarına dikkat çekti.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.