İnanç ve kültür mirasının gözdesi: Hazreti Zülkifl Makamı
Peygamberler ve Sahabeler şehri Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bulunan ve Türkiye Kültür Mirasına alınan Hazreti Zülkifl Nebi Makamı, ziyaretçiler üzerinde manevi bir etki bırakıyor.
Hazreti Zülkifl Aleyhisselam’ın makamı ve Hazreti Şit’in oğlu Hazreti Enüş Aleyhisselam’ın kabrinin bulunduğu Ergani ilçesine gelen ziyaretçiler manevi atmosferi soluyor.
Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde bulunan Makam Dağı, Diyarbakır ve çevre illerden gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapıyor. Hazreti Zülküf Nebi’nin makam yeri olduğu için ‘Makam Dağı' olarak adlandırılırken, dağın üzerinden ilçenin tamamı kuş bakışıyla görülebiliyor.
İlçe merkezinden yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunan Makam Dağı, ilçeye yetişmeden 25-30 kilometreden görülebiliyor. Yüksek ve virajlı olduğundan yürüyerek çıkılmasının mümkün olmadığı Makam Dağı’na arabayla çıkılabiliyor.
Kışın yağışlı ve buzlanmalara karşı araçların kaymaması, yazın da tozlu olmaması için Makam Dağı yolu, çakıl taşlarıyla ve yer yer çukurlarla yapılmış.
Makam Dağı’nın giriş kısmında parke taşlarının döşendiği görülürken, araçların park edilebilmesi için de bir alan oluşturulmuş. Ziyaretçilerin ailece piknik yapmaları için de yer yer kamelyalar yerleştirilmiş.
Etrafında yeşillendirme çalışmalarının yapıldığı Makam Dağı’nda, ilçenin tamamını kuş bakışı görmek için oluşturulan teras kısmına gitmek için ağaç kütükleriyle merdiven ve köprüler yapılmış.
Genellikle hafta sonlarını tercih ederek Makam Dağı’na gelen ziyaretçiler, kadın ve erkekler için ayrı ayrı oluşturulan girişlerden geçerek Hazreti Zülkifl Nebi’nin makamını ziyaret ediyor.
Makam Dağı hakkında İLKHA’ya bilgi veren Erganili Mustafa Coşkun, buraya yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiğini söyledi.
Yaz aylarında buraya gelen araçlardan ücret talep edildiğini bunun da ciddi tepkiler aldığını söyleyen Coşkun, "Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde bulunan Makam Dağı’ndayız. Yerli ve yabancı turistler burayı ziyaret ediyor. Hazreti Zülkifl Aleyhisselam’ın türbesine gelerek hastalıklarının şifa bulması için dua ediyorlar. Özellikle yaz aylarında burası daha kalabalık oluyor. Buraya sadece ziyaret için gelmiyorlar. Aynı zaman piknik yapmak için ve Ergani ilçesinin muazzam görüntüsünü kuş bakışı görmek için geliyorlar. Ergani ilçesinin en büyük dağı olduğu için ilçenin tamamı görülebiliyor. Yazın burada araç maşı ücret isteniliyor. Bu da insanlarda rahatsızlık oluşturuyor. Bu yanlış uygulamadan dönülmesini talep ediyorlar. Ayrıca buranın bir bakıma ihtiyacı olduğunu söylüyorlar. Dışarıdan iyi bir görünüm var ama Makamın içinde bakımın yapılmadığı görülüyor.” dedi.
“Bu tür yerleri dolaşmak insana huzur veriyor”
Makam dağının ayrı bir ferahlık verdiğini söyleyen ziyaretçilerden İlyas Baran, "Bu tür yerleri dolaşmak insana huzur veriyor. Onun için buraya ziyarete geldik. Burası Zülkifl Peygamberin makamı. Rivayetlere göre kendisinin asıl mezarı Eğil ilçesindedir ama bazıları da burada diyor. Bu huzura, bu makama çıkmak önemli." dedi.
Bir başka ziyaretçi Hüseyin Ece ise Makam Dağı'nın ziyaret edilmesi gereken bir yer olduğunu, insanın üzerinde manevi bir etki bıraktığını söyledi.
Makam Dağı'nın tarihi
Hazreti Zülkifl Peygamber'in uzun yıllar kaldığı Makam Dağı Diyarbakır'ın Ergani ilçesine 5 km uzaklıktadır. Makam dağı bin 515 metre yüksekliktedir. Dağın tepesinden Ergani ilçesinin tamamı görünür.
Diyarbakır Salnâmeleri'nde Nebî Zülküfl makamının Ergani'de bulunduğu ve bu makamın müzeyyen bir surette tamir ve tefriş edildiği bilgisi bulunmaktadır. Makam Dağı'nda bulunan Zülküfl Nebi Zaviyesi'nin hangi tarihte ve kim tarafından yaptırıldığına dair kesin bilgi olmasa da 924/1518 tarihli Tahrir defterlerinde vakıf kaydının bulunması, Osmanlı Dönemi'nden daha önceyi işaret etmektedir.
İçinde Hazreti Zülkifl makamı bulunan ve türbe olarak adlandırılan bu yapı, Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2008 yılında restore edilmiştir. Makam Dağı'nda 20-30 kişinin namaz kılabileceği küçük bir mescit de bulunmaktadır. Ulaşımı kış mevsiminde zor olan türbe, diğer zamanlarda sürekli ziyarete açıktır. Hazreti Zülkifl makamı Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından "Türkiye Kültür Mirasları" listesine alınmış.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.