İntiharın günahı, adamı öldürmenin günahından daha büyüktür video
Elazığ İl Müftüsü Peyami Güngör intihar etmenin haksız yere adam öldürmekten daha günah olduğunu ve bedenin Cenab-ı Hakkın emaneti ve ancak canı alacak tek kişinin Allah olduğunu söyledi.
Elazığ İl Müftüsü Peyami Güngör intihar etmenin haksız yere adam öldürmekten daha günah olduğunu ve bedenin Cenab-ı Hakkın emaneti ve ancak canı alacak tek kişinin Allah olduğunu söyledi
İntiharın günahların en büyüklerinden olduğunu söyleyen Müftü Güngör; “İntihar etmek, kesinlikle caiz değildir, haramdır, en büyük günahlardandır. İntihar etmenin günahı, bir adamı haksız yere öldürmenin günahından daha büyüktür.
‘Beden, vücut, sağlık cenabı hakkın insanoğluna verdiği en büyük emanettir’
Müftü Güngör, “Bu emaneti, ruh bedenden kişinin kendi müdahalesi olmaksızın ayrılıncaya kadar koruması gerekir. Vücut nimeti, Allah tarafından insanoğluna verilmiş bir emanettir. İnsana canı veren Allah olduğu gibi, onu almaya yetkili olan da ancak odur. Kişinin ruhi ve fiziki sıkıntılara sonuna kadar sabır göstermesi, İslam’ın gayesidir. Aksi halde intihar etmekle dünyevi sıkıntı ve problemlerini çözeceğini düşünen kişi, hem bu gayelerine ulaşamayacak hem de kabir ve daha sonra ahiret hayatında çok daha büyük sıkıntılarla karşılaşacaktır. Dünyada birçok insan, çeşitli nedenlerle ticarette iflas ettiğinden, aile geçimsizliğinden, yaptığı hatalardan bunalıma düşüp kurtuluş çaresini intiharda bulacağını sanır ve canına kıyar. Oysa intihar çare değildir. Eğer bu dünyada sonra bir hayat olamasaydı, intihar belki çare olabilirdi ama biz inanıyoruz ki bu dünyadan sonra ahiret hayatı vardır. Ve edebi bir hayattır, dolayısıyla bu hayatta kendimizi hazırlamamız gerekir. Cenabı hak kuranı kerimde ‘kendinizi öldürmeyiniz’ diye emreder.” Şeklinde konuştu.
‘Her kim kendisini bir şeyle öldürürse, cehennemde intihar ettiği nesne ile azap olunur’
İntihar edenleri Ahirette bekleyen akıbete de değinen Müftü Güngör, “Hz. Peygamber(SAS) efendimiz buyuruyor ki, ‘Her kim kendisini bir şeyle öldürürse, cehennem ateşinden intihar ettiği nesne ile azap olunur.’ Âlimlerimiz intihar eden Müslümanın, intiharı sebebiyle ahirette çok şiddetli azap göreceğini ifade etseler de, intihar edenin imandan çıktığını ve kâfir olduğunu söylememişlerdir. Çünkü iman ve küfür, davranış bozukluğuyla değil, inanç ve düşünce ile ilgilidir. İntihar edenin inanç durumu ise, kendi ile Allah arasındaki meseledir. Âlimlerin çoğuna göre, intihar ederek ölen bir Müslüman diğer Müslüman cenazelerinde olduğu gibi yıkanır, kefenlenir, cenaze namazı kılınır ve Müslüman mezarlığına gömülür. Ve kendisine Kur’an-ı Kerim okunur. Allah-u Teâlâ’nın onu affetmesi için dua edilir. Yani intihar eden kişilerin her ne sebeple olursa olsun mutlaka işin sonucunu düşünerek, bundan vaz geçmeleri ve neticede dünyada insanların başına her ne sıkıntı gelirse gelsin mutlaka bunlara bir çözüm yolunun bulunacağını ve başına gelen musibetlere belalara tahammül ederek bunu aşabilecekleri mümkündür. Dolayısıyla dinimizin de koymuş olduğu esaslar bu yöndedir”. İfadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.