İran Türkiye ile iletişim işbirliğini geliştirmek istiyor
İran İletişim ve Teknoloji BakanıMuhammed Cevad Azeri Cehremi, İran ile Türkiye arasındaki mevcut ilişkilerin daha ileri gitmesi için gerekli imkânların bulunduğunu söyledi.
İran’ın internet hizmetlerinde 5G’ye geçiş yapan operatörü İrancell’de düzenlenen programa katılan Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ikinci dönem hükumetinin en genç bakanı olan Muhammed Cevad Azeri Cehremi, program çerçevesinde gazetecilerin sorunlarına cevap verdi.
İran ve Türkiye’nin iletişim ve teknoloji alanlarında işbirliği için uygun fırsatların bulunduğunu söyleyen Cevad Azeri, Türkiyeli firmaların İran’da faaliyet yapabilmesi için alt yapının bulunduğunu belirtti.
İki ülke ilişkilerinde her alanda işbirliği imkânı olduğunu ifade eden Cevad Azeri, "İran ve Türkiye arasında oldukça güzel seyreden ikili ilişkiler var. Önümüzdeki dönemde bu güzel ilişkiler daha da gelişecek. Bilindiği gibi daha önce İran ve Türkiye ilişkilerinde İletişim Bakanlığı olarak sorumluluğu yürütüyorduk. Bu dönemde Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı bu görevi yürütüyor. Geçen yıl İran Türkiye ilişkileri kapsamında ikili komisyonlar toplanmıştı. Bu komisyonlar önümüzdeki dönemde yeni toplantılar düzenleyecek." dedi.
"Türkiye bizim çok iyi ve yakın komşularımızdan biridir." diyen Cevad Azeri, "Bu yakın ilişkiler kapsamında, İletişim ve Teknoloji Bakanlığı olarak dört yıllık süren, iki ülke ilişkileri komisyonlarını yürüttük. Bu yeni dönemde ikili ticari ilişkilerde koordinasyon sorumluğunu Sanayi Maden ve Ticaret Bakanlığına verildi. Sayın Ruhani’nin hükümeti döneminde, ikili ticari ilişkiler gözle görülür bir gelişme gösterdi. Bu hükümetin genel çizgisi. Ve tabi ki İran İslam Cumhuriyeti olarak komşu ülkelerle yakın ilişki siyasetlerimiz var. Dost ve kardeş ülke Türkiye ile de bu ana siyaset ekseninde yürütülüyor. Her geçen günde geliştiriliyor." ifadelerini kullandı.
Cevad Azeri, "Bakanlığımızın faaliyet alanları olan teknoloji ve iletişim alanlarında Türkiye ile ortak yapılacak çok projeler var. Transit ilişkiler bunların başında geliyor. Biz bu sahada çalışan Türkiyeli firmalarla aktif çalışmalar yapabiliriz. İletişim ve teknoloji alanları ve turizm de bunlar içinde. İster Türkiyeli dostların İran’a isterse de İranlı vatandaşların Türkiye’ye gitmesi olarak bakalım, her iki ülke vatandaşlarının karşılıklı ziyaret ve gezilerini hazırlayabiliriz. Doğal olarak bu alandaki çalışmalar hükümetlerin işi değil. Hükümetler sadece bu yöndeki faaliyetlerin önünü açar, desteklerler. Nitekim Türkiye ve İran, bu alandaki özel sektörlere destek veriyorlar. Gerekli alt yapıların önünü açıyorlar." diye konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.