İşgalci İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal planı
İsrail, işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs’teki Yahudi yerleşimlerine binlerce yenisini katmaya hazırlanıyor. Bu ilave inşa faaliyetleri, şu an nüfusun yarısından biraz çoğu Arap olan bölgedeki demografik dengeleri temelden değiştirebilecek nitelikte.
İsrail dünyadan gelen tepkilere aldırış etmeden Yahudi yerleşimciler için binlerce yeni konut inşa etmeye hazırlanıyor. Doğu Kudüs sırtlarında inşa edilecek konutların, Filistin’in geçtiğimiz ay BM Genel Kurulu’nda gözlemci statüsü kazanması kararından hemen sonra gelmesi dikkat çekiyor.
Konutlardan 2.600’ü Yeşil Hat üzerinde bulunan Givat Hamatos yerleşim biriminde inşa edilecek. Filistin kasabası Beyt Safafa’nın yanı başında kurulacak yerleşim biriminde halihazırda Etiyopya’dan getirilen Falaşaların yaşadığı karavanlar bulunuyor. Önceki gün onaylanan plana göre Beyt Safafa’da da Filistinliler için 800 konut inşa edilecek. Ancak Filistinliler ve İsrailli aktivistlere göre bu plan da İsrail’in Filistin kentini yutma hedefinin bir parçasını oluşturuyor. Givat Hamatos, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 1997 yılında onayladığı Har Homa yerleşim biriminden sonra Doğu Kudüs’ü Yahudileştirme planının en önemli parçasını oluşturuyor.
İsrail, pazartesi günü de yine Doğu Kudüs’te 1.500 yeni konut inşa etme planı açıklamıştı. Ramat Shlomo yerleşim biriminde inşa edilecek konutlar 2010 yılında ilk kez duyurulduğunda ABD ve İsrail arasında ciddi bir diplomatik krize sebebiyet vermiş, plan askıya alınmıştı. İsrail’in önümüzdeki günlerde uzun süredir dondurulan E-1 bölgesi yerleşim birimi planını da yürürlüğe koyabileceği belirtiliyor. İsrail daha önce Doğu Kudüs ile Batı Şeria’daki en büyük yerleşim birimi olan Maaleh Adumim arasındaki bölgeyi kapsayan E-1 bölgesinde 3.500 konut inşa etme planını açıklamıştı.
İsrail’in en büyük destekçisi ABD, planlara sert tepki göstermesine rağmen BM Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada İsrail’in kınanmasını yine veto etti. Salı günü konuyla ilgili bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, yeni yerleşim planlarının provokatif bir eylem olduğunu duyurmuştu. BM Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise kararı barış umutlarını yok eden ölümcül bir darbe olarak değerlendiriyor.
İsrailli yetkililer yeni yerleşim birimlerinin inşası için yeni izinlere gerek olmadığını, önümüzdeki 15 gün içinde inşaatlar için ihaleye çıkılacağını belirtiyor. Filistinliler, yeni yerleşim birimleriyle İsrail’in Doğu Kudüs’ü Batı Şeria’dan koparmaya çalıştığını ifade ediyor. Filistinli yetkililer, kararın yürürlüğe girmesi durumunda Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne gideceklerini belirtiyor. Nüfusu 450 bine ulaşan Doğu Kudüs’te yaşayanların yaklaşık yüzde 58’ini Filistinliler oluşturuyor. Ancak İsrail, yerleşim birimi inşaatlarıyla hem kentin demografik yapısını değiştirmeye hem de farklı yöntemlere başvurarak Filistinlileri kentten uzaklaştırmaya çalışıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.