'İslam Hukuku Perspektifinde Tesettür' konferansı
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Bilge Gençlik Topluluğu ve Van Genç Memur-Sen Üniversite Teşkilatı tarafından 'İslam Hukuku Perspektifinde Tesettür' konulu konferans düzenlendi.
VAN - Yüzüncü Yıl Üniversitesi Cengiz Andiç Konferans Salonunda gerçekleştirilen ‘İslam Hukuku Perspektifinde Tesettür’ konulu konferansa Bilim Adamı Prof. Dr. M. Cevat Akşit konuşmacı olarak katıldı.
“Örtünmek Kur’an-ı Kerim’de sünnettir”
Bayanlarda tesettür takmanın önemine değinen Prof. Dr. Akşit, “Kadınların örtünmesi, tesettür deniyor buna. Tesettür, örtünmek Kur’an-ı Kerim'de var, Sünnete var, icma da var, kıyasta var. Bu söylediğim Kur'an, sünnet, icma ve kıyas İslam hukukunun kaynaklarıdır. Kur’an’a bakacağız. Bulmasak hadise bakacağız. Onda da bulamadık mı Peygamberin dizinin dibinde yetişmiş olan sahabenin icmasına bakacağız. Peygamber döneminde mezhep yoktu. Hayır Vardı. Her sahabi müçtehidi mezhep sahibiydi. Tesettür konusu İslam'ın farzlarındandır. Teferruat değildir.” dedi.
“Kadın yüz ve el hariç mahremi olmayan başka yerini gösteremez”
Örtünmenin amacı kadının ziynet yerlerini göstermemesi olduğunu belirten Akşit, “Nur suresinin 31. Ayetinde, 'mümin kadınlara söyle ziynetlerini göstermesinler. Zaruri olanlar hariç.' Bu ziynet yerlerinizi göstermeyin demek. Gerdanlık boyna takılır, bileğe bilezik takılır. Buraları göstermek yasak, kadın yüz ve el hariç mahremi olmayan başka yerini gösteremez. Kadının yüzü ve elleri görülebilir. Buradan Peygamberimizin (sav) hadisinde geçmeyen ayağı da katmış müçtehitler, çünkü zaruret var diyorlar. Herkese ayakkabı giy desek, para bulamayan var. Dağda köyde yaşayan Müslüman nerden bulsun ayakkabıyı. Örtünmek ne demektir. Örtünmek kadının ziynet yerlerini göstermemesidir. Sahabelerden siyah giyinen, beyaz giyinen, kırmızı giyinen var.” ifadelerini kullandı.
“Örtünmekte renk önemli değil”
Akşit, örtünmekte renklerin önemli olmadığını belirterek, “Sahabe dönemine bakıyoruz, uygulamalarına, hadislere bakıyoruz. Renk önemli değil. Ben de Ahkâm’ul Kur’an Cessas’tan söylüyorum, Mebsut’tan söylüyorum dedim. Renk önemli değil. Çünkü Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem zamanında sahabeler çeşitli renklerde örtüler giyiyorlarmış. “Hayır, siyah giyeceksiniz” dememiş. Kimisi beyaz, kimisi siyah, kimisi kırmızı, örtünmede renk önemli değil. Tesettürde dikkat çekmemek önemli. Örtünme konusunda ince elbise altını gösterirse dar elbise giyilirse giyilmemiş sayılır. Başörtüsü için füruat denmesi üzerine bir soruya Füruat demedi o. Teferruat dedi o. Onu söyleyen adam teferruat dedi iyi iliyorum. Hesabını soracağım çıkmadı karşıma. İmam azamın fıkhul ekber şerhi var. Tercüme edildi. Bulun, okuyun Allah’ın farzına teferruat denen adamın ne olduğu orada yazıyor. Füruat doğru, teferruat, küfür ile oynamak yanlış. Kız ve erkek el ele tutuşamazlar, gülüşemezler, yalnız oda da kalamazlar. Kız ve erkek resmi ciddi olacak. Sadece zaruri hallerde ihtiyaç durumlarında, resmi olarak konuşacak, yoksa teberrüc olur. Caiz olmaz. İleri gitmek yok, her konuda ciddi olacaksın. Erkeğin hanıma hanımın erkeğe benzemesine Allah lanet eder.” şeklinde konuştu.
Konferans daha sonra soru cevap şeklinde devam etti. Program sonrası Prof. Dr. M. Cevat Akşit öğrencilere imzalı kitap hediye etti. (Hacı Yılmaz - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.