Muhammed Ali AKAY

Muhammed Ali AKAY

İslam’da Hükümet, SİYÂSET-i ŞER‘İYYE

Bugün biraz ilmi sorularla konumuza giriş yapalım. Çünkü bu konu 100 yıldır İslam alimleri arasında en çok konuşulan konudur. İslam’da Hükümet var mı? Yok mu? Din insanların sosyal hayatlarını, devletlerini, kamu hukukunu düzenleyebilir mi? İslam Peygamberi Hz. Muhammed bir devlet kurdu. Bu devletin özellikleri nelerdi? Peygamberimiz, 10 yıl boyunca Medine merkezli bu devleti yönetti. Peki, Medine Misakı, Antlaşması veya Medine Anayasası diye bilinen 47 maddelik bu tarihi toplumsal sözleşmede hangi maddeler var? Allah’ın Kur’an’da belirttiği hükümler günümüzde nasıl uygulanacak? İslam devlet olmadan yaşanmaz mı? Devletler İslam’ın hükümlerine göre kanun ve yasalarını oluştursalar toplum daha iyi idare edilmez mi? Bugün İslam ülkeleri içerisinde Anayasası olmadan yönetilen bir devlet var mı? İslam’ı referans alarak İslam Cumhuriyeti ismiyle kendini isimlendiren kaç devlet var? Tüm İslam Ümmeti için tek bir anayasa geliştirme imkanı var mı? Tarihte İslam ümmetini tek bir anayasa altında toplayıp yöneten bir İslam devleti var mı? Bunda başarıya ulaşmış deneyimler var mı?

Bu soruların cevaplarını öyle uzaklarda aramaya gerek yok! Diyanetin İslam Ansiklopedisine bakmanız yeter! Google’ye İslam Ansiklopedisi Anayasa, İslam Ansiklopedisi Medine Vesikası ve İslam Ansiklopedisi SİYÂSET-i ŞER‘İYYE (السياسة الشرعيّة) yazmanız yeterlidir. Yukarıdaki birçok sorunun cevabını bulacaksınız.

İslam Ansiklopedisinde siyâset-i şer‘iyye tanımına bir bakın:

‘Sözlükte “bir topluluğun başına geçmek, onların işlerini yararlarına olacak biçimde yürütmek” anlamındaki siyâset ile “dine, şeriata, hukuka uygun” anlamındaki şer‘iyye kelimelerinden oluşan siyâset-i şer‘iyye, kamu otoritesinin yönetilen topluluğun yararına olacak ve dinin genel ilkelerine ters düşmeyecek düzenlemeler ve bu çerçevede uygulamalar yapma yetkisini ifade eder."

İslam alimleri, 100 yıldır, birçok kitap ve makale ile İslam’ın bir yönetim biçimi olduğunu ifade eden makaleler yazdılar. Bunların arasında Pakistan İslam Cumhuriyeti’nin kurucuları arasında sayılabilecek muhterem Mevdudi de vardır. Mevdudi’nin, İslam’da Hükümet kitabını Anayasa ile ilgili düşüncesi olan herkes okumalıdır.

Yine Pakistan İslam Cumhuriyeti, İran İslam Cumhuriyeti ve Moritanya İslam Cumhuriyeti, Afganistan İslam Cumhuriyeti Anayasa maddelerinin de gözden geçirilmesinin ülkemiz açısından hayırlı olacağı kanaatindeyiz. İşte bu konular aslında İslam Hukukçusu profesörlerin gazetelerde, TV’lerde konuşup izah etmesi gerekiyor.

Şimdi Laik çevreler, Şeriat denince hep Arabistan derler ya! Laik çevreler, ‘Acaba Arabistan’ı niye örnek göstermediniz?’ diye soracak olurlarsa ilginçtir, dünyada Anayasası olmadan yönetilen tek devlet Suudi Arabistan’dır. Hatta veliaht prens Anayasa hazırlayacağına dair sözler veriyor. Yani Suudi Arabistan’da İslam’ın hükümleri, yönetim tarzı, devlet tarafından kabul edilmiş değildir. Sadece mahkemelerde uygulanıyor. Çünkü Suudi Arabistan, BAE ve birçok Arap devleti krallıkla yönetiliyor.

Birçok İslam hukukçusunun vurguladığı gibi İslam halifeliğinin gitmesi nedeniyle Ümmet birliğini, tek hükümetini, tek anayasasını ve hukukunu kaybetti. İslam Ümmetinin evlatlarını, devletlerini, mezheplerini, gruplarını toparlayacak, dağılmamızı engelleyecek, İslam Ümmetini bir araya getirecek tek bir anayasanın gölgesine sığınmaya İslam Ümmeti bütün coğrafyalarda hâlâ isteklidir. Bir düşünün ki Kur’an ve Sünnet tarafından onaylanmış ve Ümmetin menfaatlerini koruyacak bir anayasayı bu ülke hazırlayabilse ecdat gibi Cihan Devleti tekrar olamaz mıyız?

Yeryüzünde İlahi adaleti, rahmeti ve merhameti tesis eden bir ülke olabilme duası ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.