İstanbul’daki Vanlılar tek çatı altında birleşiyor

İstanbul’daki Vanlılar tek çatı altında birleşiyor

Merkezi İstanbul’da bulunan Van Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı’nın yeni yönetimi, kentte güçlü bir lobi oluşturmak amacı ile İstanbul’daki Vanlıları tek çatı altında birleştirmeyi hedefliyor.

İstanbul’daki Vanlıların en büyük çatı kuruluşu olan Van Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı, cazibe merkezi kapsamındaki projelerini tanıtmak üzere, bir program düzenledi.

Bir otelin konferans salonunda düzenlenen programa, Van Valisi İbrahim Taşyapan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Ağar ve iş adamları katıldı.

Programda bir konuşma yapan Van Valisi İbrahim Taşyapan, Van Vakfı’nın önemli sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi olduğunu belirterek, “Bugün bildiğimiz kadarıyla İstanbul’da 350 bin Vanlı yaşıyor. Tabi bu ortalama bir rakamdır, belki bunun üzerinde veya altındadır. Ama çok önemli bir potansiyele sahibiz. İstanbul dünya başkenti biliyorsunuz. Çok uzun yıllardır medeniyetlerimize başkentlik yapmış ve bütün dünyanın gözü olduğu bir şehirdir. Hakikaten İstanbul’da Türkiye’nin özetini görmek mümkündür. Bütün illerimizden insanlarımız köylerinden, kentlerinden kalkarak buralara bir ekmek peşinde gitmişlerdir ama şimdi orada büyük iş sahipleri olmuşlardır. Orada zenginleşmişler, ülkemizin zenginliklerine zenginlik katmışlar, hem toplumumuzu, hem kendilerini, hem de kendilerinin doğup büyüdüğü yurtlara daha iyi imkânlar götürmenin derdindeler. Bunun için de biliyorsunuz örgütlenme çok önemlidir. Buradaki insanlar ne kadar iyi organize olurlarsa bu örgütlenmeyi kendi bildikleriyle desteklerlerse hem kendilerine, hem oradaki topluma, hem de bütün ülkemize ve doğup büyüdükleri topraklara da katkı sunacaklardır.” dedi.

“Van Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli şehridir”

Van’ın Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kenti olduğunu savunan Taşyapan, “Vakfımızın adı şu an Van Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı’dır. Dolayısıyla daha çok eğitimi, kültüre ve toplumsal yardımlaşmayı, birlikteliği, bir arada olmayı sağlayan bir fikir üzerine kurulmuş bir vakıftır. Vakıf başkanımız eğitim programlarına öncelik vereceğini zaten belirtti. Van Doğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli şehridir. Van hem nüfus olarak, hem toprak büyüklüğü olarak, hem coğrafi konum olarak, hem stratejik konumu olarak en iyi yerlerdedir. Dolayısıyla birçok sorunlarımız var. Tabii ki her zaman sorunlarımız olacaktır. Sorunların bittiği yer cennettir, dünya değildir. Türkiye’de yaşadığımız sürece sorunlarımız olacak. Bizler, iş dünyamız, sivil toplum kuruluşları hep beraber bu sorunların çözmenin gayreti içinde olacağız. Burada birlikteliğimiz, beraberliğimiz ve dayanışmamızda çok önemli roller üstlenecektir.” diye konuştu.

Van Vakfına olan beklentileri hakkında konuşan Taşyapan, “Biz vakfımızdan, İstanbul’daki insanlarımızı motive etmelerini ve yaşadığı toprakları unutturmamalarını istiyoruz. Yılda en azından İstanbul’da yaşayan hemşerilerimizi Van’a getirmelerini istiyoruz. Onların sadece buraya gelip gezmeleri de önemlidir. Onlardan bir talebimiz yoktur ama onlar zaten kendi yaşadıkları topraklara bir şey bir şey katmanın arzusu içinde olacaklardır. Sivil toplum örgütlerinin tanıtım faaliyetlerinde de mutlaka büyük hizmet yapacaklarını bekliyorum. Dolayısıyla vakfımız adına yakışır bir şekilde inşallah Van’ımıza hizmet edeceklerdir.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra bir konuşma yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise üniversite olarak Van Vakfı ile aktif ilişki içinde olmak istediklerini belirterek, “Van ekonomik olsun, sosyal olsun, kültürel olsun, siyasi olsun her yönüyle bulunduğu coğrafi konumu itibariyle bir cazibe merkezi halindedir. Dolayısıyla Van’ımızın bu özelliğini de en iyi biz Vanlılar biliriz. Buna bağlı olarak da vakfımızın üyeleri ve başkanımız, bunun daha iyi bilincinde olduğunu bugün de gösterdiler, kendilerine teşekkür ederim. İnşallah bundan sonraki süreçte üniversite olarak, kamu kurum kuruluşları olarak, sivil toplum örgütleri olarak birlikte hareket etmeyi Van’a hizmet açısından bir sorumluluk olarak görüyoruz. Van Vakfı’mıza da aynı kapsamda, aynı paralelde çalışacağımızı ifade etmek isterim. İnşallah sosyal, kültürel ve ekonomik çalışmalarda üniversite olarak kendilerine kapımızın açık olduğunu, her zaman fikirlerimizi paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Van’ımızın geleceğe daha güçlü bir şekilde taşıyabilecek projelere Sayın Valimizin öncülüğünde; sivil toplum örgütlerimiz, hakkımız, kurum ve kuruluşlarımız ile beraber başaracağız ki başarmak zorundayız.” diye belirtti.

Van Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Ağar da 2017 yılı içinde yeni yönetimle yapacakları projelerden bahsederek, İstanbul’dan iş adamlarını getirip, Van Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yapmak istediklerini söyledi.

Ağar, “Amacımız Van’da olan bir sorunu bir yere iletip, bu sorunu çözmektir. Bunu da hep beraber yapacağız ki, vakıf olarak Van’ın İstanbul’daki güçlü bir lobisi olmak istiyoruz. Vanlı olarak amacımız, İstanbul’da 70’e yakın derneğimiz var. Bu dernekler arasında bir iletişim, bir koordinasyon var, fakat bunlara abi rolü oynayarak, bunları bir çatı altında birleştirerek, İstanbul’daki Vanlı hemşerilerimize hizmet etmektedir. Uzun vadeli planlarımız doğrultusunda iş adamlarını getirip Van Organize Sanayi Bölgesinde yatırımlar yapmak istiyoruz. Çünkü insanları buraya getirmediğimiz zaman, bir aracı olmadığımız zaman, hiç kimse kendiliğinden gelip Van’da yatırım yapmaz. Van Vakfı sosyal ve kültürel değerlerin yanında bir de ekonomik değerlere önem verecektir.” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından program verilen akşam yemeği ile son buldu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.