İstanbul'un 39 ilçesinde eş zamanlı kan bağışı etkinliği düzenlendi
14 Haziran Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü kapsamında İstanbul Valiliği, 39 ilçede ilçe kaymakamlıkları ve Kızılay iş birliğiyle "Kan Bağışı" etkinliği gerçekleştirdi.
Salgın nedeniyle düşen kan bağışı stoklarının yükseltilerek sürdürülebilirliğinin sağlanması ve kan bekleyen ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için gerçekleştirilen etkinlik, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Vali Yerlikaya'nın katılımıyla gerçekleştirilen program 16 Haziran tarihine kadar devam edecek.
Kan bağışı öncesi açıklamalarda bulunan Vali Yerlikaya, 3 gün boyunca devam edecek olan kan bağışını iyilik hareketi olarak değerlendirdi.
Yerlikaya, "Bugün çok özle bir gün. 'Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü' 2005 yılından bu yana kutlanan özel bir gün. İstanbul Valiliğimiz ve Türk Kızılay Genel Başkanımız Kerem Bey'in koordinasyonunda A'dan Z'ye bütün ilçelerimizde ve 41 lokasyonda bugün 'Kan Bağışı' organize ediyoruz. Gönüllü olarak İstanbul'daki bütün hemşerilerimize şunu söylüyoruz, gelin 14, 15 ve 16 Haziran günleri yani 3 gün boyunca pazartesi, salı ve çarşamba günü devam edecek olan iyilik hareketi kan bağışına sizleri davet ediyoruz.
Arnavutköy'den Zeytinburnu ilçemize, bütün ilçelerimizde ve Vatan'daki valilik ek binamızın önünde doktorundan hemşiresine toplamda 266 arkadaşımızla çok büyük bir heyecanla gönüllü kan bağışında bulunacak hemşerilerimizi bekliyoruz. Bu iyilik hareketine katkınızı görmek istiyoruz." dedi.
"Kana ihtiyaç var"
100 ve üzeri kan bağışında bulunan gönüllüler ile bir araya gelen Yerlikaya, "Sağlığım el verdikçe düzenli olarak kan bağışında bulunacağım." ifadelerini kullandı.
Yerlikaya, "Bugüne kadar toplamda 113 defa kan bağışında bulunan Emre Çimen Yemez kardeşimizi sizlerin şahitliğinde tebrik ediyoruz. Serdar Uzun 106 kez, Ahmet Çınar Yılmaz 103 kez, Kübra Ergül 102 kez kan bağışında bulunmuş. Ben de 3 kez kan bağışında bulundum ve kendimi kınıyorum. Bundan sonra sağlığım el verdikçe düzenli olarak kan bağışında bulunacağım. Bunun ilk adımını sizleri şahitliğinde gösteriyoruz." dedi.
Haziran ayı itibarıyla 15 aydır Covid-19 ile mücadele edildiğini hatırlatan Yerlikaya, "Salgınla birlikte kan stoklarımız azaldı. Dün Sağlık Bakanlığımız aşı ile ilgili açıklama yaptı. 40 yaş grubu aşılanıyor ve bu yaş aralığı hızla aşağıya doğru ilerleyecek. Vaka sayılarımız ve hasta sayılarımız azaldı. Daha da azalmasını istiyoruz. Bunu birlikte başaracağız. Covid-19'u atlattıktan sonra ameliyat olmayı düşünen hem İstanbul'umuzda hem de ülkemize onlarca insan var ve kan onlar için çok önemli." diye konuştu.
"Kan, insanın bir diğer insana vererek şifa olabileceği mucizevi bir doku"
Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü'nde konuşan ve kan bağışının önemine vurgu yapan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, kana olan ihtiyaca değindi.
Kınık, "Kan sadece bir insanın bir diğer insana vererek şifa olabileceği mucizevi bir doku. Bu olmazsa biz hekimler aciz kalıyoruz. Bir insanın hayata tutunabilmesi için kana ihtiyaç var. Dolayısıyla öyle güzel bir bağış ki sizler kime verdiğinizi bilmiyorsunuz. Bir ünite kan verdiğinizde biz onu 3 parçaya ayırıyoruz. Eritrosit, Trombosit ve Plazma'ya ayırıyoruz. Ve bu üç ayrı kan bileşenimiz hastanelerden bize gelen talep doğrultusunda 3 farklı insana gidiyor. Kime verildiğini ve kimden geldiği bilmediğimiz o kadar güzel bir dayanışma ki her yıl 9 milyon kan bileşeni hastanelerimizde hastalara takılıyor. Gerçekten hem alan hem de veren için psikolojik tatmin." dedi.
"Kan stoklarımız azaldı"
Kan bağışı çalışmalarının arka planında yer alan çalışmalara değinen Kınık, "Bir taraftan da baktığımızda arkada bir ordunun çalıştığını görüyoruz. Türkiye'de yaklaşık 4 bin civarında Kan Hizmetleri çalışanımız Türkiye'nin 300 noktasında bu kanı alıyorlar. Daha sonra bağışlanan kanı Türkiye'nin 4 noktasına getiriyorlar ve analizlerini yapıyorlar. Daha sonra Türkiye'nin bin 564 hastane noktasına bir karınca misali her gün toplayıp dağıtıyorlar. Yaz kış demeden durmaması gereken bir çalışma. Covid-19 nedeni ile ertelenen ameliyatlar için bu yaz çok iyi çalışmamız gerekiyor. Geçen yıllara nazaran ihtiyacımız daha da fazla olacak. Sermayeden yedik. Ulusal kan stoklarımız azaldı. Yaşanabilecek kötü şartlara hazır olmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Avrupa ve Anadolu yakasında eş zamanlı olarak başlatılan kan bağışı programında toplam 41 lokasyon, 41 doktor, 146 flebotomist ve 78 yardımcı personel görev alacak. Aynı zamanda etkinlik boyunca 98 çadır, 4 kan bağış tırı, 6 kan bağış platformu, 2 kan bağış otobüsü hazır bulundurulacaktır.
3 gün boyunca sürecek olan kan bağışı etkinlikleri salgınla birlikte düşen kan stoklarının yükseltilmesi, aynı zamanda da kan ihtiyacı olan kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması olarak hedeflendi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.