İstihdam teşvik paketi açıklandı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısıyla 11 maddelik İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ni açıkladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakanlık Çankaya Köşkü'nde düzenlediği basın toplantısında İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'ni açıkladı.
Basın toplantısına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de katıldı.
11 maddelik paketi açıklayan Başbakan Davutoğlu, "Ekonomiz kriz noktasına baktığımızda Avrupa'daki kriz bize şunu gösterdi; İstihdamı önceleyen ve üretim ve sanayiyi destekleyen ekonomilerin daha güçlü olduğu. Son 12 yılda yaptığımız reformlar ile Türkiye ekonomisi çok güçlü bir üretim üssü haline gelmiştir." dedi.
Yeni yatırımcıya daha fazla destek, vergi indirimi sağlayacaklarını belirten Davutoğlu, şu anda birinci bölge için, teşvik uygulamalarında yüzde 10 olan oran, 15'e, ikinci bölge için 15'ten 20'ye çıkarılacağını söyledi. Davutoğlu, büyük ölçekli yatırımlarda ise 20'den 25'e, ikinci bölgede 25'ten 30'a yükseltileceğini ifade etti.
Toplum yararına çalışma kapsamında 120 bin yeni istihdam sağlanacağını söyleyen Başbakan Davutoğlu diğer maddeleri şöyle açıkladı:
- İŞKUR'dan iş gücü desteği: Bir işveren yeni bir işçi alımı planladığında 6 aylık ücretleri asgari ücret olarak İŞKUR tarafından ödenecek. Böylece 6 ay işverene hiçbir maliyet yüklenmeyecek.
- İşverenin kursiyerler için yaptığı harcamalar vergi matrahından düşülecek.
İş başı eğitim programı sonrası, kursiyerler işe alınırsa, imalat sektöründe 3,5 yıl, diğer sektörlerde ise 30 ay boyunca SGK işveren primi İŞKUR tarafından ödenecek. 6 ay asgari ücreti ödenen dönem, 3,5 yıl da SGK priminin ödendiği dönem.Diğer sektörlerde ise bu 6 ay + 2,5 yıl şeklinde.
- 2015-2016 yılları için vergi indirimi sağlayacağız. 2015-2016 yatırım harcamaları için daha yüksek vergi indirimi uygulanacak.
- Yüksek teknolojili yatırımlara tam destek vereceğiz. Yüksek teknoloji nerede olursa olsun bunlar 5. bölge teşvikinden faydalanabilecek.
- Yeni yatırımcıya daha fazla destek ve vergi indirimi sağlayacağız. Teşvikler 1. bölge için yüzde 15, ikinci bölge yüzde 20, 3. bölge için yüzde 25, 4. bölge için yüzde 30, 5. bölge için ise yüzde 35'e çıkartılacak.
- Ekonomideki atıl kaynaklar ekonomiye kazandırılacaktır. Vadeli ithalatta KKDV oranı yüzde 6'dan 0'a indirilecek.
- AR-GE ve tasarıma daha fazla destek sağlanacak.
- Hazine destekli kefaletin kapsamı genişletilecek.
- İmalatçı kadın girişimcilere ve kobilere verilecek destek arttırılacak. Buradaki kefalet limitleri de arttırılacak. Maksimum vade 10 aya çıkartılacak. Kadın girişimciler için 5 yıl vadeli 100 bin TL verilecek.
- Aldığımız önemli bir karar da Türkiye Kalkınma Bankası'nın çok ciddi bir yeniden yapılanma süreci içine girmesidir. Türkiye Kalkınma Bankası bütün bu kalkınma, istihdam projelerini düzenlemek ve onlara yeterli desteği verebilmek için çok ciddi bir şekilde yeniden yapılandırılacak ve dünyadaki örnekleriyle rekabet edebilecek düzeye getirilecek. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.