İstikrarlı ve düzenli bir öğrenci profili nasıl çizilir?

Üniversite sınav, tercih ve yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra yeniden üniversiteye hazırlık dönemi başlıyor. Hazırlık dönemi istikrar ve düzen isteyen bir iştir. İstikrar ve düzenin olmadığı yerde başarısızlık kaçınılmazdır. Bu iş teknik bir iştir. Teknik düşünmemiz ve teknik hareket etmemiz gerekiyor. Bundan dolayı bu dönemin daha verimli ve sağlam geçmesini istiyorsak uzmanlardan yardım istememiz gerekecektir. Zaman kaybetmeden plan ve programımızı oluşturup derhal uygulamaya geçmemiz lazım.

İstikrarlı ve düzenli bir öğrenci profili nasıl çizilir? Sorusuna cevap vermeye çalışalım:

Kendinizi tanıyın! Kendini tanımak, zaman içerisinde tecrübeler ve yaşanmışlıklarla beraber öğrenme ve gelişmenin olduğu süreçtir. Bu süreçte cesaretli, dürüst ve sorumluluk sahibi olmak zorundasınız. Kendinizi tanırsanız; ön yargılarınızdan, nefretten ve başkalarını sürekli olarak suçlamaktan kurtulur, karakterinizi çözme serüvenine başlamış olacaksınız. Bu serüven başarıyı yakalamaya önayak olacaktır.

Kendinize güvenin! Kendine güvenmek kesinlikle kibirli olmak değildir. Kibirli insanlar ilmi kısmen öğrenirler fakat fazladan yol yürüyemezler, tıkanıklık yaşarlar. Ölçümüz şu: “kendimize güvenimiz Allah’ın bize verdiği akıl ve zeka nimetini iyi bir şekilde, sonuna kadar kullanma üzerine olacaktır.” Ya da; “Albert Einstein’ın da benim de beynimi Allah yarattı, Einstein o kadar formülü bulabiliyorsa ben de istediklerimi Allah’ın bana verdiği akıl ile yapabilirim” anlayışı içerisinde olmamız gerekiyor.

Zamanınızı iyi değerlendirmeyi öğrenmelisiniz! Nerede, ne zaman, nasıl, nerede ve kimlerle nasıl vakit geçireceğinizi iyi düşünmelisiniz. Bu şekilde hareket etmezseniz düzeninizi heba edersiniz. Düzen heba olunca istikrar yok olmaya mahkûm olacaktır. Zamanınızı boş işlerle meşgul etmeyin. Boş zamanlarınızda ders çalışmayın, programlı olduğunuz zamanlarda ders çalışın. Bu şekilde vaktinizi de iyi değerlendirmiş olacaksınız.

Uyku düzeninizi oluşturun! Uykusuzluk ders çalışmada motivasyonsuzluk oluşturur. Bundan dolayı uyku bir öğrencinin programlı olması için düzene koyması gereken ilk işlerdendir.

Tembellik ve hantallıktan kurtulun! Karakter olarak tembel olmayın, davranış olarak hantal olmayın. Size verilen programları harfiyen yerine getirmelisiniz. Yoksa başarıyı elde edemezsin, hantallık sizi esir eder, tembel bir karaktere sahip olursunuz. Size engel olan, çalışmalarınızı sekteye uğratan her şeyi hayatınızdan çıkarın.

Her başarısızlık sonrasında başarmak içi daha çok çalışın! Bu şekilde olmazsa başarıyı elde edemezsiniz. Denemeleriniz kötü olabilir. Ancak deneme sonrası yapılamayan soruların konularını tekrar gözden geçiremezseniz, gelecek denemede tekrar aynı konulardan hatalarınız olacaktır. Her başarısızlık sonrasında başarmak için daha çok çalışmalı ve mücadele etmeniz gerekecektir.

Yenilikçi olun! Gelenekçi olmayın! Gelenekçilik sizi tektipçiliğe, yenilikçilik ise sizi sürekli yenileyerek başarıya götürür. Ders çalışma konusunda yenilikçi olmalısınız. Sürekli değişik yöntemler deneyip başarıyı elde edene kadar yenilenmelisiniz.

Öğretmenlerinizle iyi anlaşın! Öğretmenlerle iyi anlaşmazsanız motive olmazsınız. Bu da dersleri anlama konusunda sürekli sıkıntıya düşmenize sebep olacaktır. Bundan dolayı öğretmenlerinize sürekli muhabbet içerisinde olmaya gayret gösterin.

Ailenizle iyi geçinin! Ailenizle iyi geçinmezseniz, ders çalışma motivasyonunuz olumsuz yönde etkilenir, ders çalışmayı kısa bir zaman sonra bırakırsınız. Ders çalışmada aile önemli ve etken bir faktördür.

Arkadaşlar! Başarıyı yakalamak için bir öğrencinin en önemli iki sihirli kelimesi vardır: Bunlardan birincisi istikrar, diğeri de düzendir. Bu iki kelimeyi unutmadan yukarıda belirttiğimiz maddeleri uygularsak, başarı kaçınılmazdır. Ben şu ana kadar çalışıp da emeği karşılıksız kalan hiçbir öğrenci kardeşimi tanımadım. Rabbim azim, istikrar ve düzen içerisinde çalışılacak ortamlar nasip etsin. Selam ve dua ile kalın.

Gayret bizden, başarı Allah’tandır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.