İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi Tanıtıldı

İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi Tanıtıldı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ve İZSU Genel Müdürlüğü'nün ortak girişimiyle hayata geçirilmesi planlanan "İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi"nde gelinen son nokta, kamuoyuna anlatıldı.

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın da katıldığı toplantıda, İzmir Körfezi'nin temizlenerek yeniden yüzülebilir hale getirilmesi ve Liman'ın 3. nesil gemilere açılarak ticaret hacminin artırılması amacıyla yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Toplantıda çıkarılacak tarama kumunun ağır metal içermediği konusunda bilimsel raporlar bulunduğu belirtilerek çıkan malzemenin ise iddiaların aksine flamingoların yaşam alanlarına değil, İZSU'ya ait arıtma arazine döküleceği belirtildi.
 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yüzülebilir Körfez hedefi doğrultusundaki çalışmaların yaklaşık 7 yıl önce başladığını belirterek, "Bu proje akşam yatıp, sabah kalkıp 'şu Körfez'de yüzelim' denen bir proje değildir. Bir çok bilimsel araştırma sonucunda oluşan proje taslağının Sayın Ulaştırma Bakanı'na sunulmasının ardından, liman ayağında TCDD, sirkülasyon ayağında İZSU ile birlikte çalışmalara başlandı. Ortak bir proje ihalesine çıkıldı. Proje belirli bir aşamaya geldi. Gereken bütün bilimsel araştırmalar yapıldı" diye konuştu.
 

Karaman: "İzmir'in Kaybı 4 Milyar Dolar"
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise İzmir Limanı'nın dünyanın sayılı limanları arasına girmesi için yatırım kararı aldıklarını ve Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle çalışmalara başladıklarını belirterek, "Bütün hedefimiz İzmir'de hem yolcu limanı hem de yük limanın birlikte verimli bir şekilde çalışarak İzmir'e katkıda bulunmasıdır" diye konuştu.

 

Kanal taraması çalışmalarının İzmir Limanı'na 2. ve 3. nesil gemilerin gelebilmesi için önemli olduğunu vurgulayan Karaman, "İzmir Körfezi'nin temizlenmesi için de bir kanal olması gerekiyor. Ulaştırma Bakanımızın da talimatıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bir protokol imzaladık. Üniversite ile birlikte ÇED raporu almak üzere çalışma başlattık. 2 ay önce sivil toplum kuruluşları ile bir toplantı yaparak bilgi verdik. Çevreye hiçbir zarar vermeyecek bir proje üzerinde çalışıyoruz. Şu ana kadar da herhangi bir sıkıntı yok" dedi.
 

Toplam yatırımın 300 milyon dolar civarında olacağını söyleyen Karaman, bu çalışmaların gerçekleşmemesi nedeniyle İzmir'in ekonomik kaybı 4 milyar Dolar'a ulaştığını söyledi. (İlyas Yıldız - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.