İzzettin el Kassam şehadet yıl dönümünde yâd ediliyor

İzzettin el Kassam şehadet yıl dönümünde yâd ediliyor

İngiliz ve Siyonist işgalcilere karşı gösterdiği direnişle, Filistin mücadelesinin önemli isimlerinden olan Şeyh İzzettin Kassam, şehadet yıl dönümünde yâd ediliyor.

İngiliz ve Siyonist işgalcilere karşı gösterdiği direnişle İslam tarihinde önemli bir yere sahip ve Filistin mücadelesinin sembol ismi olan Şeyh İzzettin el-Kassam, şehadetinin 84'üncü yıl dönümünde yâd ediliyor.

Önemli bir yere sahip, aynı zamanda ilmiyle, takvasıyla, cesaretiyle, kararlılığıyla ve İslami duyarlılığıyla, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın özgürlüğü için Siyonist işgale karşı başlattığı direnişle İslam gençliğine örnek, büyük bir ilim adamı olan Şeyh İzzettin el-Kassam, şehadetinin 84'üncü yıl dönümünde yâd ediliyor.

Şeyh İzzettin Kassam, 1880'de Suriye'nin Lazkiye şehrine bağlı Cebele'de dünyaya geldi. Suriye ve Mısır'da İslami ilimleri tahsil eden Kassam, Ezher Üniversitesini bitirmiş ve Suriye'de İslami irşat vazifesine başlamıştır.

Libya'da Ömer Muhtar'ın mücadelesine katılma kararı aldı

İslam ülkelerindeki diğer İslami mücadelelere de duyarlı bir tavır ortaya koyan İzzettin el-Kassam, bu anlamda Libya'da Ömer Muhtar'ın mücadelesine katılma kararı almıştır. Fakat Suriye'deki hükümet, İzzeddin el-Kassam ve arkadaşlarının Libya cihadına katılmalarına ve yardım götürmelerine engel olmuştur. Etkili vaazlarıyla ve ilmi çalışmalarıyla tanınan İzzettin Kassam, sömürgeci güçlerin ve onlarla işbirliği içindeki işgalci Siyonist teröristlerin Kudüs üzerindeki oyunlarının tehlikeli boyutlara geldiğini görünce 1921'de Filistin'in Hayfa şehrine yerleşti ve burada faaliyetlere başladı.

Siyonist terör çetesine karşı cihat için fiilen hazırlıklara başladı

O dönemde Filistin topraklarını işgal altında tutan İngilizlerin yoğun bir şekilde Yahudileri getirip bu topraklara yerleştirdiklerini görünce, kendisi de Siyonist terör çetesine karşı cihat için fiilen hazırlıklara başladı. Bu hazırlık döneminde bir yandan samimi bir şekilde cihada katılacak eleman yetiştiriyor, bir yandan da teçhizat ve maddiyat temin etmeye çalışıyordu.

Kassamiler, Hayfa'da ve Filistin'in kuzeyinde çok başarılı mücadeleler verdiler. Bundan dolayı da Müslümanların nazarında büyük bir şerefleri ve değerleri vardı. İngilizlerin gözlerini korkutmuş ve Siyonist Yahudilerin kalplerini titretmişlerdi. İzzettin Kassam'ın mücahitleri, çalışmalarını öyle gizli yürütüyorlardı ki İngilizler ne kadar uğraşsalar da bir türlü izlerini bulamıyorlardı.

El Kassam ile Kudüs'teki Kurtuluş Hareketi arasında irtibat 1931 yılında tamamlanarak güç birliği yapılmış ve hazırlıklar son merhalesine gelmişti. 5 Nisan 1931'de Şeyh İzzeddin'in kendisine bağlı mücahitlerle beraber Ceniğ Dağı'nda fiili olarak başlattıkları bu cihat, Filistinlilerin İngilizlere karşı başlattığı 6'ncı kıyam olarak yerini alır.

Filistin halkına direniş ruhunu ilk aşılayan kişidir

Siyonizme ve onun arkasındaki emperyalizme karşı Filistin halkına direniş ruhunu ilk aşılayan, Filistin'de cihat ateşini tutuşturan kişi olan Şeyh İzzettin Kassam ve arkadaşları, gerek İngiliz işgalcilere ve gerekse onların getirip Filistin topraklarına yerleştirdikleri işgalci Siyonist teröristlere karşı çeşitli eylemler gerçekleştirdi.

19 Kasım 1935 yılında şehit edildi

Filistin cihadının kilometre taşlarından ve bu topraklarda İslami kimliğin korunması yolunda çok yönlü mücadele eden önderlerden olan İzzettin Kassam, 19 Kasım 1935'te silah eğitim için mücahitleriyle birlikte dağa çıktığı sırada, Batı Yaka şehirlerinden Cenin yakınlarındaki Ya'bed Tepesi'nde, havadan ve karadan saldırı düzenleyen 500 kişilik İngiliz birliği tarafından kuşatılarak şehit edildi.

Kassam'ın mücadelesi Filistin halkı için bir meşale olmuş, Filistinlileri harekete geçirerek, 1936'da gerçekleşen büyük kıyamın da şartlarını hazırlamıştır. Onun başlattığı hareket, silahlı mücadele konusunda birçoklarına cesaret kazandırmıştır. Böylece onun şehadetinden sonra çeşitli silahlı oluşumlar ortaya çıktı. Bunların başta geleni yine onun taraftarlarınca ve Şeyh Ferhân es-Sa'di'nin liderliğinde kurulan İhvanu'l Kassam hareketidir. Bunun yanı sıra Filistin'in bağımsızlığı için mücadele eden Filistin Arap Partisi, İzzettin el-Kassam'ın mücadelesinden cesaret alarak el-Futuvve adında silahlı bir gençlik teşkilatı kurar. İbrahim el-Kebir liderliğinde de ed-Derâviş (Dervişler) adında bir silahlı grup oluşturulur. Bütün bu silahlı grupların ortaya çıkmasında Kassam'ın verdiği silahlı mücadelenin manevi bir örnekliği ve öncülüğü olmuştur.

Kassam Tuğayları ismini İzzeddin el-Kassam'dan aldı

Bundan dolayıdır ki Filistin İslâmî Direniş Hareketi (HAMAS), askerî kanadını İzzettin Kassam Birlikleri olarak adlandırmıştır. Zaten Filistin'de İslâmî direniş ruhunun yeniden canlanmasında Şeyh İzzettin Kassam'ın geriye bıraktığı mücadele azminin ve Hasan el-Benna'nın gönderdiği mücahitlerin öncü faaliyetlerinin büyük rolü vardır. HAMAS da bu iki unsurun ittihadıyla ortaya çıkmış bir mücadele oluşumudur. HAMAS'ın işgale karşı sürdürdüğü kararlı mücadelede bu ikisinin kazandırdığı ruhun ve azmin büyük rolünün olduğu inkâr edilemez.

Filistin İslami Direniş Hareketi HAMAS'ın askeri kanadı İzzeddin el Kassam Tugaylarına onun adı verilmiştir. Yine HAMAS'ın kullandığı Kassam Roketleri adını İzzettin el Kassam'dan almaktadır.

HAMAS, askeri gücündeki artıştan sonra 1992 yılında İzzeddin el-Kassam Tugayları adıyla silahlı bir direniş kanadı kurmaya karar verdi. Kassam Tugayları, HAMAS'ın silahlı kanadı olarak 1992'de Siyonist terör çetesinin Filistin işgaline karşı sade tüfekle başladığı direnişini, şimdi düzenli bir orduya sahip olarak yürütüyor.

Kassam Tugaylarının füze üretimi ve Kassam füzeleri

İzzeddin El-Kassam Tugayları, bir Yahudi yerleşkesinin kalbine ilk roketi 18 yıl önce attı. Bu roket, daha sonraki aşamalarda etkinliği bir hayli görülecek füze geliştirme sürecinin ilk adımı oldu.

Siyonist işgal rejimi genelde Filistin direnişinin askeri yapılanması, özelde ise füze geliştirme çalışmaları karşısında sürekli bir korku ve endişe içindedir. Direnişin 18 yıl önce kullanmaya başladığı ilk roketler sadece 70 cm ve menzili 3 kilometreydi. Ancak onları bugün dönüştürerek, son savaşta olduğu gibi işgal rejiminin orta kesimlerini (Hayfa gibi) vurabilecek 160 kilometre menzilli füzeleri üretebilecek noktaya geldi.

Füze düşüncesi ikinci intifada başlarında Gazze'de doğdu. Kassam Tugayları savaşı Siyonist işgal rejiminin işgal ettiği Filistin topraklarının iç kesimlerine, hatta kalbine kadar taşımada ısrar ediyordu. Bunun üzerine Nidal Ferhat ve Adnan El-Ğul adındaki Kassam mücahitleri füze projesi üzerinde çalışmalara başladılar. Birçok soruna rağmen füze üretiminin birinci aşaması başlamış oldu.

Kassam adında üretilen füzelerin özellikleri şöyle:

Kassam-1

Bir kilometrelik menzile sahip 70 santimetrelik kısa menzilli bir füze ve başında bir kilograma kadar ulaşan patlayıcı bulunuyor.

Kassam-2

Daha kısa menzile sahip ve takip etmesi kolay olan Kassam-1'den daha tehlikeli.

Menzili 9 ila 12 kilometre arasındadır.

Başında 5 ila 6 kilogram arası güçlü TNT patlayıcı vardır.

Füze, üçayaklı bir lançere meyilli olarak yerleştirilerek fırlatılır.

Kassam-3

Kassam füzeleri arasında geliştirilmiş yeni bir füzedir.

Kassam-3 füze üç metre uzunluğundadır.

Menzili 16 kilometreyi aşıyor.

Kassam Tugayları, bu füze ile Sderot yerleşim yerini bombalayabilir.

Kassam-3 füzesinin, 10 kilogramdan fazla TNT'den oluşan bir başlığı vardır.

Bu füze sisteminin Batı Şeria'ya gizliden sokularak kentte konuşlandırılması için ciddi girişimlerde bulunuldu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.