Kalbin sinyallerine kulak verin

Kalbin sinyallerine kulak verin

Vücudun verdiği sinyallerin kalp krizi konusunda önemli uyarılarda bulunduğunu belirten uzmanlar, kalp krizi konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Kalbin en büyük düşmanı olan stres, sağlıksız beslenme ve kolesterole dikkat edilmediği takdirde kalp kaslarını besleyen damarların tıkanmasıyla kalp kasları canlılığını yitirdiğini ifade eden uzmanlar bunun sonucunda ise kaçınılmaz olarak kalp krizi meydana geldiğini belirtti. Bu durumun her zaman birden bire ortaya çıkmadığını, vücudun verdiği sinyallerin kalp krizi konusunda önemli uyarılarda bulunduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Enis Oğuz, kalp krizi konusunda önemli bilgiler paylaştı.

 

Kalp damarlarının bazen birden bire bazen de yavaş yavaş yıllar içinde tıkandığını söyleyen Oğuz, damarlar birden bire tıkandığında kalp krizi meydana geldiğini ifade etti. Oğuz, "Yıllar içinde yavaş yavaş tıkandığındaysa komşu damarlardan gelişen kılcal damarlar kalbi beslemeye devam eder ve bu da kalp krizini önler. Ancak bu kılcal damarlar çoğunlukla açık damar kadar yeterli olmadığı için göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi bulgulara neden olur. Kalp krizi anında hissedilen ağrı, kalp kasının oksijensiz kalmasına bağlıdır. Elimize bir şey battığı zaman olan fiziksel ağrıdan farklı olarak sinir sistemi ile iletilir. Bu nedenle spesifik bir nokta şeklinde gösterilemez. Genelde tüm göğse yayılır.

 

Baskı, yanma, ezilme şeklinde hissedilir. Sol kola, alt çeneye ve sırta vurabilir. Bununla beraber çok hafif bulgularla veya hiç ağrı hissetmeden kalp krizi geçiren hasta sayısı da az değildir." dedi.

 

Kalp krizine neden olan durum önemli

Kalp damarını tıkayacak kadar büyük bir pıhtı oluştuğunda kalp krizi meydana geldiğini belirten Oğuz, şu bilgileri verdi: "Sigara içmek, kötü huylu kolesterolün yüksek olması, şeker hastalarında kan şekerinin yüksek olması, kan basıncı yüksekliği hipertansiyon; stres gibi faktörler aterosklerotik plaklarda yırtılma eğilimi yaratarak kalp krizine neden olur. Daha önce kalp damarına stent takılan hastalarda kan sulandırıcı ilacın kesilmesi stent içinde pıhtılaşma oluşarak kalp krizine neden olabilir. Menopoz öncesi kadınlarda ve 35 yaş öncesi erkeklerde görülmesi özel şartlara ve daha az rastlanılan sebeplere bağlıdır. Daha çok gençlerde veya yaşlılarda olmasından çok kalp krizine neden olan durumun ciddiyeti önemlidir.

 

Tedavinin yöntemi hastanın durumuna bağlı

Pıhtı eritici ilaç tedavisi ve acil angiografi ile tıkanan damarın açılması tedavi alternatifleridir. Eğer acil angiografi imkanı yoksa pıhtı eritici ilaç verilir. Angiografi imkanı varsa acilen yapılmalı ve stentleme işlemi ile tıkanan damar açılmalıdır. Nadiren acil bypass ameliyatı da gerekebilir. Hangi tedavi yönteminin seçileceğine hastanın klinik durumuna göre karar verilir. Ağrının başlama süresi, eşlik eden hastalıkları, laboratuar bulguları, EKG bulguları nasıl bir tedavi yapılacağına karar verilirken değerlendirilen kriterlerdendir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.