Kalbinin delik olduğunu yıllar sonra öğrendi
Bursa’da yaşayan 25 yaşındaki üniversite öğrencisi, genç yaşında yorgunluk ve nefes darlığı gibi sorunlar baş göstermesi üzerine doktora başvurunca, kalbinin delik olduğunu öğrendi.
Bursa’da yaşayan üniversite öğrencisi Muhammed Kaya (25), Çocukluğu boyunca ciddi boyutta herhangi bir sağlık sorunu yaşamayan Kaya, 25 yaşına yaklaşırken kendinde bazı değişiklikler görmeye başladı.
Kalbinin delik olduğunun farkına varmadan geçirdiği 25 yılın ardından, genç yaşında yorgunluk ve nefes darlığı gibi sorunlar baş göstermesi üzerine doktora başvuran Kaya, kalbinin delik olduğunu öğrendi.
Hastanede yapılan tetkikler sonrasında büyük şok yaşayan Muhammed Kaya, 25 yıldır delik bir kalple yaşadığını, aynı zamanda kalp kapakçığında da sorun olduğunu öğrendi.
Kalbinde delik olmasına Kaya’nın ailesi de şaşırdı. Çünkü 25 yıl önce Muhammed Kaya doğduğunda, doktorları kalbinde delik olduğunu, ancak hiçbir işleme gerek kalmadan bunun yıllar içinde kendiliğinden kapanacağını söylemişlerdi. Ailesi de, Muhammed’in uzun yıllar hiçbir sağlık sorunu yaşamadığı için deliğin zaman içerisinde kapandığını düşündü.
“Yaş ilerledikçe belirti veriyor”
Kalbinde delik ve kalp kapakçığında sorun olan Kaya’nın tedavisini yapan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Şenol Coşkun, süreç hakkında yaptığı açıklamada, doğuştan kalp dokusunun yeterince gelişmemesi sonucunda oluşan rahatsızlık, özellikle yaş ilerledikçe ve vücut büyüdükçe belirti verdiğini söyledi.
Gerekli tetkiklerin yapıldığı Kaya’nın, kalbinnin iki kulakçığının arasında bir delik ve bir kapak darlığı bulunduğunu tespit ettiklerini söyleyen Çoşkun, “Bir hastada bu her iki hastalığın birden bulunması çok nadir rastlanan bir durumdur. İki hastalık birden oluşsa da, tedavi açısından şanslı bir hastaydı.” ifadelerini kullandı.
“Hayatını kaybedebilirdi”
Nefes darlığı ve erken yorgunluk gibi durumlarda vakit kaybetmeden hastaneye gidilmesi gerektiğini vurgulayan Çoşkun, “Kalpten akciğere giden ana damardaki kapak darlığı istirahati sırasında kişiye bir sorun çıkarmaz, fakat biraz efor sarf edilmesi halinde kalp, görevini yerine getirmekte zorlanır. Kalpten akciğere kirli kan taşıyan damarın kapağı dar olduğu için, kişinin hareketleri hızlandıkça daha da hızlı çalışmaya başlayan kalpte, kanın oksijenlenmesi giderek güçleşiyor. Bu durum kalpte kirli kan birikmesine ve kalbin pompa fonksiyonunu yerine getirememesine neden oluyor ve kişi hayatını kaybediyor. Muhammed Kaya şikayetlerini önemsemeyerek hastaneye başvurmakta biraz daha gecikseydi, kalbinde telafisi imkansız hasarlar oluşabilir, hayatını kaybedebilirdi.” dedi.
“2 farklı sorun tek operasyonla düzeltildi”
Kaya’nın tedavisi hakkında bilgiler veren Çoşkun, “Vakit kaybetmeden tedavi sürecine başlanan Muhammed’in dar kalp kapağının kapalı olan balon yöntemi ile açılması ve aynı anda kalp deliğinin şemsiye yöntemi ile kapatılması işlemine karar verildi. Bir saat süren operasyon sırasında önce dar olan pulmoner kapak genişletildi. Ardından kalbin kulakçıkları arasında olan 15 milim çapındaki delik şemsiye yöntemi ile kapatıldı. Herhangi bir kesi yapılmadan, kasıktan iki küçük delik ile gerçekleştirilen operasyonlar sonrasında Muhammed sağlığına kavuştu. Bir gün gözlem altında kaldıktan sonra da taburcu oldu.” ifadelerini kullandı.
“Tüm şikâyetlerim sona erdi”
Tek operasyon ile kalbindeki iki sorunun da tedavi edilebileceğini öğrendiğinde büyük bir mutluluk yaşadığını ifade eden Muhammed Kaya, duygularını şöyle dile getirdi:
“Her iki sıkıntım da tek bir işlem sayesinde sona erdi. Operasyon sonrasında kendime geldiğimde annemi gördüm. Bana kalbimdeki deliğin başarıyla kapatıldığını söylediğinde çok duygulandım, gözlerim doldu. Şu an çok iyiyim. Çabuk yorulmam ve nefes darlığı çekmem gibi şikayetlerim sona erdi. Doktoruma ve tüm hastane ekibine çok teşekkür ederim. Onlar sayesinde artık sağlıklı bir hayat sürdürebilirim.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.