Kanser hastalarına tedaviye yardımcı öneriler
Kanser hastaları için koruyucu önlemlerin alınması ve hastalık sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlamasına yardımcı olunması gerektiğini belirten uzmanlar, radyoterapi alan hastalar içi önemli önerilerde bulundu.
Kanserle mücadelede radyoterapi uygulamaları önemli bir yer tuttuğunu söyleyen uzmanlar, radyoterapi alan kanser hastaları için ise koruyucu önlemlerin alınması, hastanın süreci sağlıklı bir şekilde tamamlamasına yardımcı olduğunu belirti.
Bu dönemde tedavinin kişiye özel planlanırken, hastaların da bazı önemli noktalara dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Memorial Diyarbakır Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü’nden Uz. Dr. Mehmet Murat Akın,1-7 Nisan Kanser Haftası öncesi radyoterapi alan hastalar içi önemli önerilerde bulundu.
“Sağlıklı beslenmeye dikkat edin”
Sağlıklı beslenmenin kanser hastalığının her evresinde çok önemli olduğuna vurgu yapan Akın, “Kilo kaybını önleyecek şekilde dengeli bir beslenme planı yapılmalıdır. Yemeklerin, sık ve küçük öğünler halinde tüketilmesi doğru olacaktır. Sessizlik, sakinleştirici müzikler, loş ışık gibi iştah artırıcı etmenlerden yararlanılabilir. Bu süreçte uzman bir diyetisyenden yardım alınması en doğru seçenek olacaktır.” dedi.
Dökülecek tüyleri önemsemeyin
Tedavinin uygulandığı bölgedeki tüylerin tedavi sonuna doğru dökülebileceğini belirten Akın, bunun sadece radyoterapi ışınının yapıldığı bölgeyi kapsadığını, vücudun diğer kısımlarını etkilemediğini, bu nedenle herhangi bir stres yaşamamalı ve tüylerin dökülmesini önleyecek bir girişimde bulunması gerektiğini söyledi.
Akın, tedavi sonrası ise vücudun yine eski haline döneceğini, bu durumun geçici olduğu sözlerine ekledi.
“Kullandığınız ilaçlar hakkında doktorunuza bilgi verin”
Tanı konulduktan sonra tedaviye başlanmadan önce doktora, kullanılan tüm ilaçlar hakkında bilgi verilmesi gerektiğini söyleyen Akın önerilerine şöyle devam etti:
“Tedaviye başlandıktan sonra da farklı ilaçlar kullanılması gerekiyorsa mutlaka bu ilaçlar hakkında radyoterapi uzmanına danışılmalıdır. Radyoterapi hastaları tedaviden önce ve sonra yeterince dinlenmeli, ihtiyaç duyduğunda uyumaya çalışmalıdır. Çünkü vücut tedavi süresince çok fazla enerji harcayacaktır. Bu yüzden hastanın yorgun düşmesi normaldir. Yorgunluk hissi tedavi bitiminden sonra bile 4-6 hafta kadar sürebilir. Özellikle tedavi alanına yakın bölgeleri sıkan, dar, naylon içerikli giysiler giymekten kaçınılmalıdır. Pamuk içerikli, geniş, rahat, sıkmayan giysiler tercih edilmelidir.”
“Tedavi süresince cildinize özen gösterin”
Tedavi süresince cilt hassaslaştığı için doktor önerisi olmadan; sabun, losyon, parfüm, deodorant ve benzeri kozmetik ürünlerin kullanılmaması gerektiği önerisinde de bulunan Akın, “Banyo sırasında kese ve lif uygulanmamalı, ılık su ile duş alınmalıdır. Tıraş olurken elektrikli makineler kullanılmalı ve tüy dökücü kremlerden uzak durulmalıdır. Güneş ışınlarından korunmalı ve dışarı çıkılması gerekirse sabah erken saatler veya akşam güneş battıktan sonraki vakitler tercih edilmelidir. Doktor kontrolünde güneş koruyucu kremler kullanılabilir.” ifadelerini kullandı.
“Doktor veya hemşireniz ile iletişim halinde olun”
Radyoterapinin dikkat gerektiren bir tedavi süreci olduğunu dile getiren Akın, bu süreci daha sağlıklı geçirebilmek için doktor veya hemşire ile hep iletişim halinde olunması gerektiğinin altını çizen Akın, tedavinin yan etkileri, evde bakım ve farklı konularla ilgili en doğru bilgileri verecek kişilerin, bu süreçte hasta ile birlikte olan doktor ve hemşirelerin olduğunu belirti.
Psikolojik destek almaktan çekinmeyin
Kanser tedavisi gören hastaların psikolojik desteğine de değinen Akın son olarak, “Kanser tedavisi gören hastalar; depresif, sinirli ve hassasbir ruh hali içine girebilir. Radyoterapi alan hastalarda da yorgunluğun etkisi ya da hormonal değişiklikler nedeniyle dolaylı bir etkilenme olabilir. Hastalar, uzman yardımı alarak bu zor süreci doğru bir psikoloji ile atlatabilir.” ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.