Karacadağ'da pirinç hasadı başladı
Çınar ilçemizde yetişen ve bölgenin en iyi pirinci olan Karacadağ pirincinin hasadına başlandı.
Çınar ilçemize bağlı Çatmadal (Delavgur) mezrasında köylüler, bölgenin en iyi pirincinin hasadını yapıyorlar.
Kendi imkânlarıyla mezralarında gölet oluşturan vatandaşlar, nisan ayında tarlaya attıkları tohumun mahsulünü almaya başladılar. Sabah erken saatlerde tarlaya giderek, elle biçme işlemlerini yapan köylüler, olanca zahmetine rağmen işlerini severek sürdürüyorlar.
Öğle saatinde paydos eden köylüler, hep birlikte yemeklerini yiyip namazlarını kıldıktan sonra tekrar işlerinin başına dönüyorlar.
Mezra sakinlerinden Tacettin Asar, hava koşulları nedeniyle ürünlerinin bu yıl zarar gördüğünü söyledi.
Asar, "Fakirliğimize rağmen kendi imkânlarımızla bir gölet yaptık. Nisan ayında pirinci ekiyoruz, 5 ay sonra gelip orakla topluyoruz. Kuruması için birkaç gün tarlada bırakıyoruz. Sonrasında toplayıp biçerle gereken işlemleri yapıyoruz. Ardından fabrikaya gönderip pirinç elde ediyoruz. İşimiz çok zahmetlidir fakat mahsulü aldığımızda hoşnut oluyoruz. Pirinçleri fabrikadan çıkardığımızda, yaşadığımız zorluk ve zahmeti unutuyoruz. Ürünlerimiz diğer yıla göre fazladır fakat bu işler kısmet meselesidir. Hava koşulları nedeniyle ürünlerimiz biraz zarar gördü. Bazen hiç zarar görmüyoruz bazen de görüyoruz." dedi.
"Çileli ve eziyetli bir iştir"
Tarlalarına gelen herhangi bir yol bulunmadığı için 4-5 kilometre yürümek zorunda kaldıklarını anlatan Tevfik Dağtekin, şunları söyledi:
"Köyden pirinç tarlasına kadar yol yoktur. Zahmet ve bazı imkânsızlıklarla hasat yapıyoruz. Araçlar tarlaya gelemiyor. Zar zor bir şekilde traktörü getirebiliyoruz. Muhtarlığımız ve resmiyette kaynağımız olmadığı için ne devlet ne belediye bizi dinliyor. 3-4 gün boyunca kesme işlemini, 3-4 gün ise taşıma işlemini yapıyoruz. Yaklaşık 10 gün içinde işimiz bitiyor. Galiba bu yıl işimiz 10 günden fazla sürecek. Burada yaklaşık 150 işçi çalışıyor. Çileli ve eziyetli bir iştir. Birkaç kilometre öteden su getirebiliyoruz. İçimizde yaşlı ve hastalar var. Onlar da köyden buraya yürüyerek gelebiliyorlar."
Devlet desteklemesinden faydalanmaları durumunda daha fazla ürün elde edebileceklerini vurgulayan Edim Açılan, kendi imkânlarıyla çiftçiliğe devam ettiklerini dile getirdi.
"Bu işin içinde devletin hiçbir katkısı yok"
Yaptıkları işin çok zahmetli olduğunu belirten Açılan, "Ben bu çeltiğe ortağım. Şu an Ergani'de oturuyorum. Kendi payım için buraya gelip çalışıyorum. Burada çok zorlu bir mücadele veriyoruz. Köyden buraya kadar 5 kilometreye kadar yol var fakat çok zahmetlidir. Arabalar gelmediği için yaya olarak geliyoruz. Aynı zamanda bu çeltik için kendi imkânlarımızla suyu ayarlamışız. Bu işin içinde devletin hiçbir katkısı yok. Çok zahmetli bir iştir. Elle, orakla topluyoruz. Çok zor bir şeydir. Bel ağrısı oluyor. İnsanda bir sorun olsa bu işi yapamaz. Biz de bu eziyete katlanıyoruz. İnşallah bu yıl verim olur. Eğer devlet bunu resmiyete çevirseydi en azından bunun katkısını alacaktık. Şu an kendi imkânlarımızla bu işi yapıyoruz. Başka bir şey yok." ifadelerini kullandı.
"Karacadağ'ın en iyi pirinci bizimkidir"
Karacadağ'ın en güzel pirincini yetiştirdiklerini bildiren Ahmet Akbaş da "Birkaç sene evvel kendi imkânımızla gölet yaptık. Bir ya da bir buçuk trilyon harcadık. Bu suyu getirdik, kanal yaptık. Burada suyumuz çıktı, pirinç ektik. Allah'a çok şükür, pirincimiz çok güzel. Burası çok güzel ve verimlidir. Karacadağ'ın en iyi pirinci bizimkidir. Allah'ın izniyle 100 ton civarı pirinç bekliyoruz. Ben 65 yaşındayım. Yaşımıza göre işimiz zahmetlidir ama sonuçta bizim işimizdir. İşimizden keyif alıyoruz. Mecburen ekiyoruz ve bakımını yapıyoruz." şeklinde konuştu.
"25 kiloluk bir çuvalın fiyatı 160 TL'dir"
Mezra sakinlerinden İsmail Akçay ise şu ifadeleri kullandı: "Yaklaşık 150 kişiyiz. Arabalarla köye yakın bir yere geliyoruz. Oradan inip tarlaya kadar yürüyoruz. Yol taşlık olduğu için zahmet çekiyoruz. Zahmet de olsa sonuçta bizim malımızdır. Pirinçleri topladıktan sonra biçer gelecek, traktöre katıp bir yere bırakacağız. Şimdi kuru olmasını bekliyoruz. Daha sonra fabrika veriyoruz. 25 kiloluk bir çuvalın fiyatı 160 TL'dir."
ÇINARINSESİ
Karacadağ'da pirinç hasadı başladı FOTO GALERİ için TIKLAYINIZ!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.