Karlıova'da Brusella virüsü hızla yayılıyor

Karlıova'da Brusella virüsü hızla yayılıyor

Karlıova`da devlet tarafından vatandaşlara verilen büyükbaş hayvanlarda görülen Brusella hastalığının giderek yayılması vatandaşları korkutuyor.

BİNGÖL - Devlet tarafından Karlıova ilçesi merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Serpme Kaya Köyü Kalkınma Kooperatifi’ne verilen 460 adet büyük baş hayvan, Brusella hastalığının ortaya çıkması nedeniyle Elazığ’a kesime gönderildi.

 

Devlet tarafından verilen hayvanların taksitleri daha ödenmeden hayvanların çoğunun yavru atması nedeniyle vatandaşların mağdur oldukları öğrenildi.

 

Brusella hastalığının bulaşıcı olması sebebiyle diğer hayvanlara bulaştığı belirtilirken, önlem alınmaması halinde vatandaşların daha da mağdur olacağı kaydediliyor.

 

Serpmekaya Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin de verdiği hayvanların yarısından çoğunun yavru attığı öğrenildi.

 

Devlet tarafından kooperatiflere verilen hayvanların şartnamesinde belirtilen hususlar arasında, Brusella hastalığına dair herhangi bir şart yok. Dolayısıyla vatandaş, borçlanarak aldığı hayvanın Brusella hastalığını taşıyıp taşımadığını bilmiyor

 

Brusella Hastalığı

Halk arasında "Yavru atma", "Malta humması" veya "Dalgalı humma" olarak bilinen hastalığa, brusella denilen bir mikrop neden olur. Brusella mikrobu, insan, sığır, koyun, keçi ve domuzlarda yavru atma, kısırlık ve meme hastalıkları yapar. Mikrop, hasta hayvanların dışkı, süt ve atık yavru zarları (son'u) ile çevreye bulaşıp, insanlarda hastalık meydana getirir. Ahır veya ağıl içinde hayvanlar arasında bulaşma ağız, deri, göz yoluyla, çiftleşme veya sağım sırasındaki hatalar sonu meme yoluyla olur.

 

Mikrobu taşıyan gebe hayvanlar yavru atarlarken veya doğururken atık yavru zarları ve suları ile çevreyi bulaştırırlar. Mikrobu taşıyan hasta hayvanların çoğu, yavru attıktan sonra aylarca sütleri ile mikrobu çıkarırlar. İneklerde yavru atmalar genellikle gebeliğin 6. ve 8. aylarında, koyun ve keçilerde gebeliğin ileri devrelerinde olur. İnek, koyun ve keçilerde, birinci yavru atımından sonra, ikinci atık olayları nadiren görülür. Brusellada genellikle hasta hayvanları tedavi yoluna gidilmez. Hastalar ayrılarak mezbahaya gönderilir. Sığırlarda ihbarı mecburi hastalıklardandır. (Bülent Temiz - İLKHA)



 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.