Kasım ayında 31 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı

Kasım ayında 31 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı

​​Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen), bu yılın kasım ayında 31 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını belirtti.

Sendikanın hazırladığı “Kasım Ayı Sağlıkta Şiddet” raporunda, Sağlık çalışanlarının iş yükü ve karşı karşıya oldukları riskler ve özelikle salgın sürecinde fedakârca insanlara sağlık hizmeti verdikleri belirtildi.

Sağlık çalışanlarının ücret adaletsizliği gibi kronik sorunlarına ek olarak bu süreçte, tükenmişlik gibi esaslı meselelerin de devam ettiğinin altı çizildi.

Sağlık çalışanlarının tüm bunlara rağmen yeterli istihdam sağlandığı takdirde iş yükünün azalacağı belirtilen raporda, "tedbirlerle risklerinin azalacağına, hakkaniyetli paylaşımla ücret adaletsizliğinin son bulacağına ve salgınla el birliğiyle mücadele edilirse tükenmişliğin geride kalacağına" vurgu yapıldı.

Kamuoyuna yansıyan olaylar baz alınarak hazırlanan raporda, şu bilgilere yer verildi:

Sağlıkta şiddet bir toplum sorunudur. Ne yazık ki olmaya da devam etmektedir. Bu hazin duruma; yasalar, kurallar, uyarılar, nasihatler çözüm olmamaktadır. O nedenle zaman geçse de nesil değişse de şartlar farklılaşsa da sağlıkta şiddet tüm hızıyla yaşanmaya devam etmektedir.

Genel olarak toplumun bilincinde değişiklik olmadığı müddetçe, şiddetin bir toplum sorunu olarak varlığını belirgin şekilde sürdüreceği de açıktır. Bu durumun en acı yanı sağlıkta şiddetin ‘normalleşmesi’ yani toplumsal kabul görmesidir ki her ay düzenli olarak ortaya koymuş olduğumuz veriler bu olguya delil teşkil etmektedir.

Raporun devamında, “Yapılması gereken, hep vurguladığımız gibi topyekûn mücadeledir. Çünkü sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmadan toplum sağlığını tesis etmek mümkün değildir. Bu tespitler ışığında Kasım ayına baktığımızda 16 şiddet olayında 27 saldırganın 31 sağlık çalışanını mağdur ettiğini görüyoruz.

Bunlar içinde en trajik olanı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi’nde yaşanan olaydır ki sağlık çalışanları kendilerini, kapı arkasına barikat oluşturarak koruma yoluna gitmişlerdir. Her ay bir benzerine rastladığımız bu korunma yönteminin sağlık çalışanları arasında, şiddetten korunma pratiğine dönüştüğünü görüyoruz.

16 vakanın 11’i hem sözlü hem fiili, 4’ü sözlü, 1’i ise taciz olarak gerçekleşmiştir. Olayları gerçekleştirenlere baktığımızda; 6’sı hastalardan, 4’ü hasta yakınlarından, 6’sı ise kendini bilmez kimselerden oluşuyor.

Saldırganlara yönelik adli işlemlere baktığımızda ise yine vahim bir tabloyla karşılaşıyoruz. Yaşanan olaylarda 11 saldırgan ifadeleri alınıp serbest bırakılmış, 10’u hakkında hiçbir işlem yapılmamış, 6 saldırgan ise tutuklanmıştır." şeklinde belirtildi.   

Olayların vuku bulduğu alanlar hakkında da bilgi verilen raporda, “16 olayın 9’u hastanelerde, 1’i aile sağlığı merkezinde, 6’sının ise saha çalışmalarında meydana geldiğini müşahade ediyoruz. Yaşanan 16 olayda farklı branşlardaki birçok sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını görmekteyiz. Bunların 5’i doktor, 6’sı filyasyon ekibi çalışanı, 4’ü hemşire, 1’i güvenlik görevlisi ve 15’i de farklı alanlarda görev yapmakta olan sağlık çalışanlarıdır.

Mahkemeler, Kasım ayı boyunca, geçmiş dönemlerde yaşanan bazı şiddet olaylarında örnek olarak gösterilebilecek kararlara da imza atmışlardır. Geçtiğimiz yıl aile sağlığı merkezinde bir doktora 'siz çok terbiyesiz ve saygısız doktorsunuz' diyen hasta ve hasta yakınına yerel mahkeme 6 bin 80 TL ceza kesti.

Kahramanmaraş’ta doktora istediği ilacı yazmadığı için hakaret ve tehditte bulunan hasta yakını mahkeme tarafından 5 bin 660 lira cezaya çarptırıldı.” ifadelerine yer verildi.

"Kalıcı politikalar geliştirilmeli"

Kasım Ayı Sağlıkta Şiddet Raporu’nu değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, şunları kaydetti:

“Gün geçmiyor ki bir sağlık çalışanımızın darp edildiğini, hakarete maruz kaldığını duymayalım. Şiddet artık hastane koridorlarını aşmış durumda. Sahada görev yapan sağlık çalışanlarımız saldırılara maruz kalıyor, canlarına kast ediliyor.

Olayın vahametini ortaya koymak için bu raporu aylardır çıkartıyoruz. Hazırladığımız raporları kamuoyuyla paylaşıyor, duyarlılık oluşturmaya çalışıyoruz.  Ne yazık ki olayların şekli, yeri ve faili değişse de sonucu değişmiyor."

Raporun kamuoyuna yansıyan olaylar esas alınarak hazırlandığı belirtildi. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.