Kavurucu sıcaklarda camilere sığınıyorlar

Kavurucu sıcaklarda camilere sığınıyorlar

Yaz mevsiminin oldukça sıcak geçtiği Şanlıurfa'da oruç tutan vatandaşlar, hem ibadet etmek hem de dinlenmek amacıyla camilere sığınıyorlar.

Türkiye'de sıcakların en fazla yaşandığı illerin başında gelen ve peygamberler şehri olarak bilinen Şanlıurfa'da Ramazan ayıyla camiler, insanların sığınağı haline geldi.

Ramazan ayında sıcakların bazen 40 dereceyi bulduğu ilde camiler, hem manevi atmosferden faydalanmak isteyen hem de sıcaklardan bunalan insanların mekânı haline gelmiş durumda.

Özellikle günün en sıcak saatlerinin yaşandığı zaman dilimlerinde bir fırsatını bulan vatandaşlar, kendisini en yakın camiye atarak, burada istirahat ediyor. Camiler, sadece çalışanlar için değil aynı zamanda yapacakları bir işleri olmayanların da mekânı oluyor. Bir uğraşları olmadığından dolayı bu ayı dolu dolu geçirmek isteyen birçok kişi, günün önemli bir kısmını camide ibadet ederek geçiriyor.

Camilerde bulunan vatandaşlar, istirahat ettikten sonra ya mukabele halkalarına katılıyor ya da namaz kılarak, bu mübarek ayın feyzinden faydalanmaya çalışıyorlar.

Şanlıurfa'da Ramazan ayının çok güzel geçtiğini belirten Osman Yazıcı, "Ramazan ayı normal karşılanıyor. Esasında diğer zamanlar yatılmıyor ama Ramazan'da Şanlıurfa Müftülüğünün müsaadesiyle millet istirahat etsin diye izin veriliyor. Bir de Urfa iklimi sıcaktır. Sıcak olduğu için de müftülük, cami müesseselerine 'Bırakın yatsınlar.' diye emir vermiş. Elhamdülillah, güzel Urfa'nın havası güzeldir. Yani burası İbrahim Halil'in makamıdır. Her gün burada hatim olur. Okuyorlar, dinliyoruz. Çok güzel geçiyor." dedi.

Oruç tutabildikleri için Allah’a şükrederek sözlerine başlayan Celal Fıtke, "Allah'a şükürler olsun. Orucumuzu tutuyoruz. Şimdi Ulu Cami'deyiz, havalar da serin geçiyor. Tabi, Cenabı Hakk'ın merhameti, yardım ediyor. Oruçluyken yorgunluk oluyor, bu da kolay bir şey değil. 18 saat bir şey yeme, içme. İnsanlar buraya gelip, rahat ediyorlar. Uzanmasalar iyi olur aslında ama şimdi Ramazan'dır, kime uzanma diyeceksin ki mümkün değil. Allah'a şükürler olsun. Müslümanların birlik, beraberlikleri, düzenleri birdir. Oruçlarını tutuyorlar, cüzü dinliyorlar, namazını kılıyorlar, ibadetlerini yapıyorlar." şeklinde konuştu.

Ramazan'ın iyi geçtiğini belirten Menduh Sayan, "Urfa çok sıcak bir yer ve herkesin ne dükkânında ne de evinde klima ya da soğutucu şeyler var.  Mecburen nereye sığınacak? Allah'ın evine sığınıyor. Geliyor, işte bir süre burada dinleniyor. Ondan sonra gidip tekrar maişetinin peşinde koşuyor. Yani burada yatanların her birisi 15-20 dakika yatar, ondan sonra gider işinin peşinden koşar. Yani bunlar sabahtan akşama kadar yatan insanlar değil, hepsi işinin peşinde olan… Sıcak olduğu için Allah'ın evine sığınıyorlar. Başka sığınacağımız bir yer yok ki zaten." ifadelerini kullandı.

Ulu Cami İmam Hatibi Fatih Kahvecibaşı ise camide düzenli yapılan mukabele için şunları söyledi: "Bizim camide hem öğlen vakti hem de imsak ezanından sonra sabah namazı kılınana kadar o süre zarfında mukabele okunmaktadır. Bu yapılan mukabele genelde 4 güzel sesli hafız tarafından ezberden okunuyor. Bu gelenek bu şekilde Ulu Cami'de devam ediyor. Peygamber Efendimizden bize kalan bu gelenek Urfa'mızda çok güzel bir şekilde devam etmektedir. Camimizde sadece Ramazan ayında değil, yıl boyunca ikindi ve sahur mukabeleleri devam etmektedir. Yıl boyunca hiç durmadan güzel bir şekilde bu sünnet devam ediyor." (Osman Gülebak, Hüseyin Sayhar - İLKHA)
























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.