"KBH salgın halini almış halk sağlığı sorunudur"

"KBH salgın halini almış halk sağlığı sorunudur"

Batman İl Sağlık Müdürlüğü, Kronik Böbrek Hastalığı dünyada ve Türkiye'de salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu açıklandı.

Batman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "Dünya Böbrek Günü" dolayısıyla yayımlanan mesajda, Kronik Böbrek Hastalığı (KBH) dünyada ve Türkiye'de salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlı ile Türk Nefroloji Derneği ve Anadolu Böbrek Vakfı işbirliği ile böbrek sağlığı ve hastalıkları konusunda toplum bilincini artırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastalığının insan sağlığı ve ülke ekonomisi üzerindeki ağır yükü hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 9 Mart günü ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmekte olduğu ifade edildi.

Yapılan açıklamada, "İnsanımızın hastalığın farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile bireyin ve ülkenin sağlık bütçesini ciddi olarak tehdit etmektedir. Türk Nefroloji Derneğinin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışması, Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunduğunu göstermiştir." denildi.  

Açıklamanın devamında obezite ve böbrek hastalıklarının gelişimi ile ilgili ise şu ifadelere yer verildi: "Obezite, sağlığa zarar verebilecek anormal veya aşırı yağ birikimi olarak tanımlanır. Obezite genel popülasyonda, ölüm riskini arttırır ve kalp rahatsızlığı, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, obstrüktif uyku apnesi, yağlı karaciğer, safra kesesi hastalığı, osteoartirit, çeşitli kanserler ve zihinsel rahatsızlıklara neden olup yaşam kalitesini düşürür. Obezite, kronik böbrek hastalığının gelişimi için güçlü bir risk faktörüdür. Diyabet ve hipertansiyon gibi KBH başlıca risk faktörlerinden olup KBH ve son dönem böbrek hastalığının (SDBH) gelişimi üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Fazla kilolu veya obez olan insanlar normal vücut ağırlığına kıyasla son dönem böbrek yetmezliği geliştirmede 2 ila 7 kat daha fazla riske sahiptir."

Kronik Böbrek Hastalığından korunmak için tavsiyeler:

-Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun,

-Düzenli egzersiz yapın,

-Tuzu azaltın,

-Yeterli sıvı alın,

-Sigara içmeyin,

-Ağrı kesici ilaçlardan kaçının,

-Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün,

-Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.