Kentsel Dönüşüm Van'da Ne Değiştirecek
Van'da bulunan meslek odalarından TMMOB Mimarlar Odası Van Şubesi ile Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) kentsel dönüşümü değerlendirdi.
VAN - İlke Haber Ajansı'nın sorularını yanıtlayan TMMOB Mimarlar Odası Van Şube Başkanı Ünsal Keser, kanunun getirdiği dezavantajlardan söz ederken, Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Van Şube Başkanı Yakup Simeklioğlu ise projeyi olumlu gördüklerini söyledi.
"Kentsel Dönüşümün İçi İle Dışı Bir Değil"
Kentsel dönüşüm yapmak üzere 'Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi' adı altında bir yasa çıkarıldığını hatırlatan Ünsal Keser, yasayı şöyle tanımladı: "Kentsel dönüşüm ile afet riski taşıyan yapıların ki bu afet deprem, sel, toprak kayması gibi doğal ve yapay afetlerden yapı ve çevrenin güvenli hale getirilmesi planlanmaktadır. Adı güven ve mutluluk uyandıran bu söylemde kanunun içeriğine bakıldığında aynı etki görülmemektedir. Kanunun insan yaşam ve beklentilerini, haklarını korumayarak amacını aşmaktadır."
Kentsel dönüşümün dezavantajlarını anlatan Keser Sözlerine şöyle devam etti: "Kentsel dönüşümün yapılması istenen bir alan sizin talebinize isteğinize bakılmadan bakanlık tarafından kapsam içine alınabilecek. İtiraz süresi ise sadece 1 ay ile kısıtlı. Bununla birlikte yürütmeyi durdurma kararı alınamayacaktır. Kentsel dönüşüm alanı içinde kalan bir yapı afet riski taşımasa da bu kapsamda kaldığından yapınız yıkılacak yıkım parası size ödetilecek ve yeni alacağınız konut içinde para ödemesi yapacaksınız. Kanun bunu da öngörmektedir. Bunlar sadece birkaç örnektir. Asıl kanunda hangi alanların dönüştürüleceği seçici kurul ve alanların seçilmesindeki kriterler çok önemlidir. Kanunun uygulama alanlarına bakıldığında imar rantı yüksek olan bölgelerde uygulandığı görülmektedir."
Kentsel dönüşümün Van'a pek bir getirisinin olmayacağını aktaran Keser, "Unutulmamalıdır ki, sadece afet riskinden arındırılmış beton yığınları yapmak İnsanlar için yaşanacak mekânlar yapmak anlamına gelmez." diye konuştu.
"Van Diğer Deprem Yaşayan İller Gibi Olmasın"
Sorularımızı yanıtlayan (SMMMO) Van Şube Başkanı Yakup Simeklioğlu ise, Van'da yaşanan depremlerden sonra gündeme gelen ve 5 Ekim'de uygulanmaya başlanan kentsel dönüşümü olumlu bulduklarını belirterek, "Başta İstanbul olmak üzere Adapazarı, Düzce'de geçmiş tarihlerde meydana gelen depremlerden sonra yıktırılması gereken binalar kiraya verilmiş olması büyük bir riski beraberinde getirmişti. Van depremi de göz önüne alınarak kentsel dönüşüme karar verildi." dedi.
Kentsel dönüşümün Van'a da fayda sağlayacağını belirten Simeklioğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Van için bunu değerlendirecek olursak gerçekten birçok mahallemizde yıkılması gereken yerler vardır. Kentsel dönüşüm vasıtasıyla bunlar yıktırılarak daha iyi bir kent duruma geleceğini düşünüyorum. Hem vatandaşlarımızın bu riskli binalardan çıkarılması ve devlet tarafından yapılmasını sevindirici bir durum olarak değerlendiriyorum."
"Bu Sayede Kentimiz Daha İyi Olacak"
Van'da yaşanan depremlerden ders alınması gerektiğini aktaran Simeklioğlu sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "Aslında depremler bir yerden fırsatı değerlendirmektir. İlimizde çarpık bir kentleşme vardı. Depremlerden sonra tekrar oluşacak çarpık kentleşmeyi önlemek için İmar planları önemlidir. Özellikle kamu binalarının şehir merkezinden çıkarılması söz konusudur. Bu da güzel bir gelişmedir. İlimiz inşallah bu sayede daha iyi bir kent olacak." (Murat Dalgın - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.