Keşmir'de yeni katliam ve zulümler yaşanabilir
Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem, Hindistan'ın 70 yıldan beridir Keşmir'e özel statü tanıyan anayasa maddesini kaldırdığını belirterek, Keşmir'de yeni katliam ve zulümlerin yaşanabileceğini söyledi.
Keşmir'de yaşanan son gelişmeleri bölgeyi yakından tanıyan Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Hindistan Devleti'nin, 5 Ağustos tarihinde Keşmir'e özel statü tanıyan maddeyi iptal ettiğini belirten Gerem, "Hindistan, 50 yıldan beri kendi anayasasına eklemiş olduğu 370 sayılı maddeyle Keşmir, yarı özerk bir statüye kavuşmuştu. Hindistan, Ağustos ayının 5'inde hiçbir gerekçe göstermeden tek taraflı olarak yürürlükteki bu maddeyi kaldırdı. Keşmir, zaman zaman Pakistan ve Hindistan arasında sorun olmuştur. Burada çeşitli zulümler ve katliamlar yapılmıştır. Keşmir'in yüzde 90'ı Müslüman olmasına rağmen geçmişte İngilizlerin sömürüsü altında yaşamıştır. İngilizler geri çekilirken orada yaptıkları oylamada Keşmir halkının yüzde doksanı Pakistan'a bağlanmak istemesine rağmen burayı Hindistan'a bağlamıştır. İngiliz oyunu orada da oynandı." diye konuştu.
"Bütün dünyanın Keşmir konusunda hassas davranması gerekir"
Yaşanan son gelişmelerin ardından Keşmir'de Müslümanlara yönelik katliam ve zulümler yaşanabileceğine dikkat çeken Gerem, "Keşmir'in Hindistan'a bağlanmasından sonra o gün bugündür bölge hiçbir zaman rahatlık görmedi. Son olaylarda ise kaygı verici bir hal aldı. Durup dururken Hindistan tarafından böyle bir kararın alınmasını anlayamıyoruz. Bütün dünyanın Keşmir konusunda hassas davranması gerekir. Keşmir'de bir katliam ve zulüm yaşanmadan sahip çıkılması gerekir. Müslümanların da özellikle Pakistan'ın yanında yer alması lazım. Pakistan Devlet Başkanı da bu konuda dünya kamuoyuna bir açıklama yaparak, Keşmir'e dikkat çekti. Keşmir halkının herhangi bir zulme ve katliama maruz kalmamasını temenni ediyoruz. Özellikle bu konuda bütün Müslümanları duyarlı olmaya davet ediyoruz. Coğrafyamızda daha önce yaşadık. Kan, gözyaşı ve zulüm her tarafımızda var. Allah muhafaza yeni bir gözyaşı ve katliam yaşamak istemiyoruz." şeklinde konuştu.
"Coğrafyamızda iç savaşın çıkmasını istiyorlar"
İslam düşmanlarının hiçbir zaman boş durmadıklarına vurgu yapan Gerem, "Bugün yanı başımızdaki Suriye'de birileri her gün TIR'larla yardım adı altında birilerine silah gönderiyor. Bunu yapanlar coğrafyamızın selameti için bunu yapmıyorlar, felaketi için bunu yapıyorlar. Coğrafyamızda iç savaşın çıkmasını istiyorlar. Bu coğrafyadaki insanların kan ve gözyaşı ile tekrar tekrar buluşmasını istiyorlar. Silah hiçbir zaman huzur getirmez. Bugün Keşmir'de 50 seneden beri ufak tefek de olsa iç kargaşalar yaşandı ama son dönemlerde orada herhangi bir olay haberi gelmiyordu. Mesela Çin'de, Uygur'da zulümler ve katliamlar yapılıyor, insanlar öldürülüyor, hapishanelere atılıyorlar. Buna rağmen Keşmir'de bu tür olaylar yoktu. Bu kargaşa ortamı durup dururken neden oldu? Bunu anlamakta zorluk çekiyoruz."
Gerem, "Orada 222 bin 200 kilometrekarelik bir bölge var. Bu az bir alan değil. Durup dururken Hindistan 370'inci yasayı neden kaldırdı? Hindistan, Keşmir'i neden ülkesine ilhak etti? Hâlbuki bu ülkenin kendi özerk meclisi, kanun ve yasaları var. Keşmir'de bu durum, inşallah insanların zulüm ve katliamına neden olmaz. Bütün dünyanın Keşmir'e bir kez daha sahip çıkmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Keşmir
Keşmir, Güney Asya'da Pakistan, Hindistan ve Çin arasında bulunuyor.
İngiltere'nin, 1947 yılında Hindistan'dan çekilmesinin ardından yüzde 90'nı Müslüman olan Keşmir, Hindistan'a bağlandı. Bu karardan dolayı Hindistan ve Pakistan arasında 1965 ve 1999 yıllarında savaş yaşandı.
Keşmir, Hindistan'da çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu tek eyalet durumunda... 12,5 milyon olan nüfusun çoğunluğunu Müslümanlar oluşturuyor.
Hindistan, 5 Ağustos tarihinde Keşmir'e özel statü tanıyan anayasa maddesini iptal ederek, Keşmir'in özel statüsünü tanımadığını açıkladı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.