Kindle Fire HD tablet testte foto

Kindle Fire HD tablet testte foto

Amazon'a özel kırpılmış Android'iyle Kindle Fire HD; 7 Google'ın Nexus 7'sinden ne kadar farklı?

Amazon'un Android üzerinde yaptığı köklü ve belirgin değişiklikler sayesinde Kindle Fire HD, diğer Android tabletlerden farklı bir yere oturuyor. Amazon, Android Açık Kaynak Projesi'ne (AOSP) uymak yerine kendisine iOS benzeri daha kapalı bir sistem yaratmış. Bu yüzden Google'ın lisanslı Play Store'u ve Google-Apps'i bu tablette yer almıyor. Mesela Google Maps'e bu tablet üzerinden erişemiyorsunuz, fakat diğer üçüncü-parti yazılımlar ile bu açığı kapatabiliyorsunuz. Bu işletim sisteminin standart özellikleri ise Web tarayıcı, resim ve medya oynatıcı.

Google Play Store yerine Amazon-App-Shop (Amazon Uygulama Dükkanı) kullanılarak uygulamalara erişim sağlanıyor, tabi bu dükkandaki uygulama ve yorum sayısı Google Play'e göre çok daha az. Fakat bunun yerine Amazon'un e-kitap, film, video (Lovefilm ile) ve müzik (MP3 indirme servisi ile) servislerine mükemmel bağlantı sağlanıyor. Kilit ekranında karşımıza çıkan reklamlar ise rahatsızlık veriyor: Haftanın müzik albümü, kahve makinaları ya da Blu-ray yayınları... Üstelik bu reklamları devre dışı bırakmak mümkün değil.

 

Kullanım ve ekran

Kırpılmış işletim sisteminin avantajları da var, özellikle de yeni başlayanlar için: Uygulamaların, videoların, müziklerin ve daha pek çok şeyin satın alınması ve yerleştirilmesi oldukça basit. Büyük resimler (örneğin Kapaklar), çok daha basitleştirilmiş menü yönetimi ve küçük yazılar, arayüz tabletin kullanımına neredeyse kusursuzca adapte edilmiş; klasik Android'den çok daha iyi...

Cihaz ayarları da Amazon tarafından başarılı bir şekilde gizlenmiş: Ayarlara sadece ekranın üzerindeki durum çubuğundan ulaşılabiliyor. Ayrıca burada ekran parlaklığı, ses ayarı ve güvenlik ayarları gibi gizli birkaç seçenek de bulunuyor. Ek olarak başlıca sistem özellikleri, batarya ömrü ve hafıza kullanımı gibi bilgilere de erişilebiliyor.

İyi ekran

Dokunmatik ekranın kalitesi de tabletlerin en önemli unsurlarından birisidir. Kindle Fire HD bu konuda iyi iş çıkarıyor. 7 inç'lik yüksek kaliteli IPS panel 1280x800 piksel çözünürlük sunuyor. Yatay durumda HD Ready formatından (1280x720) 80 piksel, hatta daha fazla çözünürlüğe sahip.

Adındaki "HD" kelimesinin hakkını veriyor Amazon'un tableti. İnç başına 216 piksel yoğunluğuyla Google Nexus 7 ile aynı seviyede piksel yoğunluğuna sahip. Görüntüler keskin ve renkler canlı gözüküyor. Testlerimiz de bunu doğruluyor: Parlaklık 420cd/m2, dama tahtası kontrast oranı 130:1. Fakat diğer tabletlerden kötü olan yanı ekranın yansıması.

Kısacası, Kindle Fire HD'nin ekranına genel olarak "iyi" diyebiliriz.

 

Güçlü sayılabilecek donanım

Amazon, tabletinde Texas Instruments'in çift çekirdekli ve 1.2GHz saat hızında çalışan OMAP 4460 işlemcisine yer vermiş. Video görevlerini ise tek çekirdekli ve 384 MHz saat hızında çalışan PowerVR SGX540 işlemcisi üstleniyor. Bu ikili uzun zamandır marketteki diğer tabletlerde de bulunuyor, iyi bir performansa sahip olsa da Nvidia'nın dört çekirdekli Tegra 3 işlemcisiyle boy ölçüşecek kapasitede değil. 1GB RAM ve 16 GB'lık depolamaya sahip olan tabletin kullanıma açık 12.6GB depolama alanı var.

3G modülü bulunmadığı için internete tek bağlantı seçeneği Wi-Fi. Diğer cihazlara bağlanmak için Bluetooth bağlantısı ve görüntüyü TV ya da monitöre aktarmak için micro HDMI bağlantısı bulunuyor. micro USB bağlantısı ise sadece şarj etmek ve bilgisayara bağlanmak için kullanılabiliyor.

Diğer pek çok tabletle kıyaslandığında Kindle Fire HD'nin iyi iş çıkardığı söylenebilir. Testlerimizde sadece, neredeyse tüm Android tabletlerde tipik olan, tarayıcıdaki takılmalar ve sayfaların yeniden yüklenmesindeki yavaşlık sorunlarından fazlasını gözlemlemedik. Pek çok uygulamanın açılması birkaç saniye alıyor ve yatay-dikey görüntü dönüşü bir saniyenin altında gerçekleşiyor. Kısacası, Kindle Fire HD oldukça hızlı ve akıcı bir kullanım sunuyor; bir başka yüksek performanslı tablet olan Google Nexus 7 ile neredeyse aynı seviyeye erişiyor.

Kindle Fire HD'nin kasası çok sağlam ve bunu hissettiriyor. Arka kısmı elden kayıp düşmeleri engellemek için kauçuk kaplanmış, eliniz ıslak olsa dahi iyi iş çıkarıyor. Her ne kadar alüminyum bir tablet kadar asil bir işçiliğe sahip olmasa da, iyi bir işçiliğe sahip olduğunu söylemek mümkün.

 

Sonuç

Kindle Fire HD, Amazon'un özel kullanım için tasarladığı tam teşekküllü bir Android tablet. Tabi özel kullanım beraberinde artıları ve eksilerini de getiriyor: Çok kolay kullanımı ve yönetimi, elden kaymayan kaliteli yapısıyla yeni başlayan tablet kullanıcıları için ideal. Amazon hesabınıza bağlı ücretli servislere, ürünlere ve uygulamalara erişim çok kolay ve güvenli. İyi donanımı sayesinde oldukça akıcı ve kullanıcı dostu bir yönetime sahip. Diğer tüm Android tabletlerde de olan tarayıcıda takılma sorunu dışında oldukça hızlı.

Önemli noktalardan biri Amazon'un Android üzerinde yaptığı değişiklik. Bu değişiklik ile Android'in pek çok kilit özelliği de kısıtlanmış oluyor fakat daha güvenli ve kolay kullanılan bir işletim sistemi ortaya çıkıyor. Her ne kadar Google'ın sahip olduğu kadar büyük bir uygulama arşivine sahip olmasa da Amazon, uygulama dükkanına konan her içeriği inceliyor ve onaylıyor. Fakat yine de ön-yüklü Google uygulamaları olan Gmail, Google Maps, Google+ gibi kilit Google uygulamaları tablette yer almıyor ve Amazon'un uygulama dükkanında da bulunmuyor. Ayrıca Amazon'un Kindle Fire HD için Android güncellemelerini ne kadar çabuk yayınlayacağı bilinmiyor (tabi eğer yayınlayacaksa).

Tablet, ülkemizde 550 TL civarında bir fiyata sahip olarak satılıyor. Yani Nexus 7 ile aynı fiyat etiketi ile satışa sunuluyor.

 

Alternatif

Asus'un ürettiği Google Nexus 7, Amazon Kindle Fire HD ile aynı ligde. Direkt karşılaştırmada Nexus 7 biraz daha önde. Nvidia Tegra 3 işlemcisinden güç alıyor ve kısıtlamasız tam bir Android 4.1 deneyimi sunuyor. Google Play Store sayesinde Amazon'un uygulama dükkanından katlarca fazla ücretsiz uygulamaya sahip.

Fiyat konusunda ise neredeyse aynı seviyedeoldukları söylenebilir. Nexus 7'nin 16GB'lık versiyonu şu anda 550 TL civarında bir fiyattan ülkemizde de bulunabiliyor. Sunduğu daha iyi donanım ve kısıtlamasız işletim sistemiyle testlerimizde en yüksek mobiliteye sahip tablet olan Nexus 7, kesinlikle daha iyi bir alternatif.

chip

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.