Kırtasiye alışverişinde nelere dikkat edilmeli!
Bursa Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı M. Akif Erol, sağlığa zararlı ürünlerden uzak durulması ve güvenilir marka ve yerlerden ürün temin edilmesi tavsiyesinde bulundu.
2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı 11Eylül'de başlıyor. Uzmanlar, yeni eğitim öğretim yılına sayılı günler kala kırtasiye alışverişi yapacak olan veli ve öğrencilere önemli uyarılarda bulunuyor.
Kırtasiye alışverişi yapacak olanların sağlığa zararlı ürünlerden uzak durması gerektiğini belirten uzmanlar, merdiven altı diye tabir edilen albenili ürünler yerine sağlık açısından zararı olmayan ürünlerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulunuyorlar.
Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Bursa Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akif Erol, kırtasiye alışverişi yapacak olan veli ve öğrencilere önemli uyarılarda bulundu.
"Kırtasiye kırtasiyeciden alınır"
Öncelikle kalite ve güvenilir ürünler tercih edilmesi gerektiğini belirten Erol, "Bizim tek derdimiz budur. Kırtasiyeci esnafı belirli marka ürünleri satabiliyor. Kırtasiyeci üyeleri ürünleri toptan aldıkları belirli yerler vardır. Kaliteli ve markalı ürünler satıyoruz. Ama bunun haricinden merdiven altı dediğimiz üretimleri satan milyoncu tabir ettiğimiz kesim var. Marketlerde bu tür ürünleri ucuz satabilmek için Çin'den gelen bazı ürünleri satmaya çalışıyorlar. Bu ürünler hem sağlığa zararlı hem de kalitesiz oluyor. Bu nedenle kırtasiye kırtasiyeciden alınır, kitap kitapçıdan alınır diye bir sözümüz var. Bu sözü halkımızın iyi bilmesini ve uygulamasını istiyoruz." şeklinde konuştu.
"Kalitesiz ürünleri şikâyet edebilirsiniz"
Velilerin kalitesiz ürünleri şikâyet edebileceğini belirten Erol, " Bu ürünlerin denetimi var. Bu konuda ticaret il müdürlükleri ile beraber çalışıyoruz. Sıkıntılı bir ürünle karşılaştınız zamanda hem odalarımıza başvurup hem de ticaret il müdürlüklerine şikayette bulunabiliyorsunuz. " dedi.
"Perakende yasası çıkmak üzere diye oyalandırıyoruz"
Zincir marketlerin kırtasiyeci esnafı bitirme noktasına getirdiğini belirten Erol, "Yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Perakende yasası çıkmak üzere diye oyalandırıyoruz. Ama sürekli yasa rafta bekletiliyor. Biz kırtasiyecilerin en büyük derdi bu sorundur. Kırtasiye esnafı 12 ay boyunca öğrenciler hizmet veriyor. Ama zincir marketleri bir ay gelip bizim emeğimizi çalıp götürüyorlar. Zincir marketlerin elinde kırtasiye ürünü kalıyor. Ertesi sene aynı ürünleri tekrar rafa getiriyorlar. Kırtasiyelerde böyle bir şey yoktur." diye belirtti.
"Halkımızdan kırtasiyeci esnafı tercih etmesini istiyoruz"
Kırtasiyede sürekli bir sirkülasyon olduğu için geçen yıldan ürünler fazla kalmadığını söyleyen Erol, "Marketlerde böyle sorunlar vardır. Eski ürünleri daha uygun fiyata vermeyi çalışıyorlar. Bu sorun esnafımıza da halkımıza da zarar veriyor. Uygunsuz ve kalitesi düşük ürünler satmış oluyorlar. Esnaflar olarak bunlarla mücadele etmeye devam ediyoruz. Halkımızın da zincir marketlerden ziyade kırtasiyeci esnafı tercih etmesini istiyoruz." diye konuştu. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.