Kitaplar teknolojiye kurban ediliyor
Teknolojinin gelişmesi ile kitap okuma alışkanlığının da bir kenara bırakıldığını söyleyen kitap satıcıları, topluma ciddi faydaları olan kitap okuma alışkanlığının, teknolojiye kurban edilmemesi çağrısında bulundular.
Toplumda kitap okuma oranının oldukça düşük olduğunu ifade eden kitapevi işletmecisi Deniz Taş, bunun altında yatan en önemli faktörün teknolojinin bilinçsiz kullanımını olduğunu belirterek, kitapların teknolojiye kurban edildiğini söyledi.
Taş “İslam kültüründe okumaya apayrı bir önem verilmiş, hatta Kuran’da ilk emir olarak, bizlere okuma emredilmiştir. Bu emre itaat etmediğimiz için, birçok değerlerimizden uzaklaşıyoruz. Okuma kültürü ne yazık ki toplumumuzda yok denecek kadar azdır. Teknolojinin de bu konuda etkisi vardır.” dedi.
Gençlerde kitap okuma alışkanlığının gerilemesinin altında yatan en önemli etkenin, bilinçsiz teknoloji kullanımı ve internet kefeler olduğuna dikkat çeken Taş, “Geçmiş zamanlarda kitap satışları iyiydi. Şu anda kitap alımları oldukça düştü. Az da olsa her gün kitap okunması gerektiği düşüncesindeyim. Kitap okumanın faydalarını iyi analiz etmemiz gerekir. Çocuklarımıza kitap okumanın faydalı olduğunu anlatmalıyız. Az da olsa her gün kitap okumaya yönelelim.” ifadelerini kullandı.
Müşterilerinin en çok hangi kitapları tercih ettiği konusundaki sorumuzu yanıtlayan Taş,“Hitap ettiğimiz müşteri kitlesi, çoğunlukla İslami içerikli kitapları, özellikle de Dua yayıncılığın çıkardığı, aile terbiyesi, roman, fikrî, siyasi ve ilmî kitapları tercih etmektedir.” dedi.
Kitap almaya gelen Veysel Bal, konu ile ilgili görüşlerini dile getirerek, genelde dini yayın içerikli kitapları aldığını belirterek, “Aldığım kitapları önce okuyorum, daha sonra arkadaşlarıma okumaları için ödünç olarak veriyorum. Böylece kitap okuma alışkanlığını arkadaşlarıma da kazandırmış oluyorum.” şeklinde konuştu. (Menderes Beysülen-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.