Kız Çocuklarının Okullaşması İçin Çalışıyorlar

Kız Çocuklarının Okullaşması İçin Çalışıyorlar

Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, kız çocuklarının okullaşma oranını artırmak için hazırladığı proje çalışmaları son hızı ile devam ediyor.

MARDİN - AB ile Milli Eğitim Bakanlığınca finanse edilen Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranının Artırılması Projesi'' (KEP) adıyla çalışmaları devam eden proje 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde uygulanmaya başlanmıştı. Projenin uygulama süresi ise 2 yıl olacak.

Proje hakkında okul müdürleri ile bir toplantı yapan Mardin İl Eğitim Müdürü Ziya Eser, projeyle eğitim kalitesini artırmayı, eğitim ve iş piyasası arasındaki bağın güçlendirilmesini ve başta kız çocukları olmak üzere her düzeyde okullaşma oranının yükseltilmesini hedeflediklerini kaydetti.

Eser, projenin Mardin'le birlikte kız çocuklarının ortaöğretime kayıt oranlarında yüzde 50'nin altında kalan Ağrı, Adıyaman, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van olmak üzere toplam 16 ilde uygulandığını bildirdi.

Eser, projenin 2023'te dünyanın 10 büyük ekonomisi içine girmeyi hedefleyen, yaşam ve mesleki becerisi artırılan gençlerin, özellikle kadınların istihdama erişimini sağlamak için çalışan, tüm gücünü ve birikimini kullanarak Türkiye'yi 2023'ehazırlayan hükümetimiz bu projeyi özellikle 8 Mart gününde tanıtarak kadının toplumumuzdaki önemine de dikkat çekildiğini ifade etti.

Kız çocuklarının okullaşmasına verdikleri önemi vurgulayan Eser, "Bakanlığımızın bütün gayreti, başta kız çocuklarımız olmak üzere tüm çocuklarımızı çağın gerektirdiği her türlü bilgi, donanım ve beceriyle zenginleştirmek yolunda yoğunlaşmıştır. Özellikle Kız Çocuklarının Okullulaşma Oranının Artırılması Projesi de bunlardan biridir. Mardin'de proje kapsamında yaptığımız çalışmalardan biri kızlarımızın okullulaşmasını artırmaktır. Başta Valiliğimizin öncülüğünde yapılacak eylem planında, hedeflenen kızlara, ailelere ulaşarak yine bunun yanında okula devamı sağlamak, okul terklerini azaltmak, rehberlik ve danışma hizmetlerinin niteliğini arttırmak gibi çalışmalarımıza yer vereceğiz. 18 ilin yer aldığı bu proje ofisinin ilimizde kurulması da ayrı bir güzelliktir ve bizim için büyük bir avantajdır. İdarecilerimizin, öğretmenlerimizin, ebeveynlerimizin katkılarıyla ve fedakarlıklarıyla hedeflenen sayıya ulaşacağımıza inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

16MİLYON AVROLUK PROJE
Eser, açıklamasında proje hakkında ise şu teknik bilgileri verdi: "AB uyum sürecinde kadına yönelik pozitif ayrım kapsamında, sosyal ve ekonomik hayatta kadının daha fazla rol almasını sağlayan politikalar doğrultusunda; "eğitimin kalitesinin artırılması, eğitim ve iş piyasası arasındaki bağın güçlendirilmesi ve özellikle kızların eğitime her düzeyde katılım oranlarının artırılması" amacıyla hazırlanan "Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşmasının Artırılması Operasyonu/Projesi", 16 Milyon Avro tutarında bir projedir. Proje kapsamında Mardin'de ise İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz Proje ekibi tarafından yapılan ön hazırlık çalışmaları ile başlatıldı. Proje kapsamında İl Koordinasyon Ekip üyelerimiz7-9 Mayıs 2012 tarihlerinde Şanlıurfa'da proje eğitimi ve faaliyet planlaması konusunda eğitim almış, ilde düzenlenebilecek faaliyetler konusunda fikir beyan etmiştir. Ardından Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyoloji bölümünden bir akademisyenle birlikte konuyla ilgili ilde üst düzey yöneticiler, kanaat önderleri, aileler ve öğrencilerle görüşmeler yapılarak alan araştırmamızı tamamlanıp bakanlığa gönderdik. Gelinen noktada 28 Ağustos 2012 tarihinde Ankara'da düzenlenecek olan çalıştaya proje Koordinasyon ekibi ile katılarak hem yaptığımız çalışmalar hakkında bilgilendirme yapacağız hem de bakanlığın direktifleri doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Orta öğretimde net okullaşma oranının, 2010-2011 eğitim-öğretim yılı itibariyle Türkiye genelinde yüzde 69,33 olduğunu ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Eser, "Binlerce kız çocuğunun ilköğretimden sonra eğitim hayatından ayrılması, hem gençlerimiz adına, hem de ülkemiz adına çok büyük bir kayıptır. Dolayısıyla kız çocuklarının ortaöğretime erişimleri konusunda şartlı nakit transferi, ücretsiz taşıma, kız öğrenci pansiyonlarının kapasite ve sayılarının arttırılması, aile eğitimi gibi sayısız çalışma ile bu alanı destekliyoruz. Son yıllarda kız teknik ve meslek liselerine kayıt yaptıran öğrenci sayımızdaki anlamlı artışlar; artık kız çocuklarının eğitimi ve meslek edinmesinin önemine ilişkin toplumda da bir bilincin oluştuğunu göstermektedir. Hem bu bilinci güçlendirmek, hem de farkındalığın düşük olduğu bölgelere daha fazla eğilerek özellikle kız çocuklarımızın okullaşmasını sağlamak için projeye büyük önem veriyoruz."dedi.

Kız Çocuklarının Okullulaşması Projesi koordinatörü Ahmet Gültekin ise "Bu projenin hedefi, başta kız çocukları olmak üzere okullulaşma oranının artırılması, eğitim kalitesinin yükseltilmesi, eğitim ve iş piyasası arasındaki bağın güçlendirilmesi yoluyla, insan kaynağına yapılan yatırımın artırılması olarak belirlenmiş olup, bu yolda herkesle yani karar vericileri, yerel yöneticileri, öğretmenleri, kanaat önderleri, STK temsilcileri, anne-babalar ve diğer profesyonel gruplarla ortak çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanlığının 2010-2011 yılı istatistik verilerine göre, okul öncesi eğitimde 27 bin 606 okulda 580 bin 296 erkek, 535 bin 522 kız öğrenci eğitim görüyor.

İlköğretimde ise 32 bin 797 okulda 5 milyon 623 bin 476 erkek, 5 milyon 357 bin 624 kız; ortaöğretimde 9 bin 281 okulda 2 milyon 586 bin 171 erkek, 2 milyon 162 bin 439kız okuyor. (Mehmet Arasan - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.