Kızgın güneş altında patlıcan hasadı

Kızgın güneş altında patlıcan hasadı

Batmanlı çiftçiler kızgın güneş altında patlıcan hasadı yapıyor.

Termometrelerin zaman zaman 45-50 dereceyi gösterdiği Batman’da, çalışmak zorunda kalan çiftçiler kavurucu sıcaklar altında, geçimlerini sağlayabilmek için patlıcan hasadı yapıyor.

2005 yılından bu yana kurutmalık sebze işi ile uğraşan Fidan ailesi, Batman merkeze bağlı Oymataş (Bediya) köyü Şeyhçoban (Şirikê) mezrasında yetiştirdikleri dolmalık patlıcan hasadına başladı.

Batman'ın her türlü sebze üretimi için müsait bir yer olduğunu ve iklimin kurutma işine uygun olduğunu söyleyen Tahir Fidan, Batman’ı kurutmalık sebze merkezi yapmak istediklerini söyledi.

Hasadını yaptıkları dolmalık patlıcanları 45 derece kavurucu sıcaklar altında yaptıklarını aktaran Fidan, sıcaklıklardan korunmak için sabahın erken saatlerinden günün en sıcak olduğu öğle vakitlerine kadar çalıştıklarını söyledi.

“Patlıcana iyi bakılırsa dönümünde 10 tona kadar verim veriyor”

Bundan önce yıllarca kurutmalık işiyle uğraştıklarını belirten Fidan, “Batman’da işimizi daha ileriye götürmek için uğraşıyoruz. Burada kendimiz ürettiğimiz sebzeleri kurutuyoruz. Sebze üretimini sadece kurutmalık sebze için yapıyoruz. Bu işimizle istihdam da sağlamış oluyoruz. Patlıcan verimi ilk senelere göre biraz düşük. Ektiğimiz patlıcan bu yörenin patlıcanı değildir. Genellikle Mersin, Tarsus, Adana ve Antalya gibi yerlerin patlıcanlarını üretiyoruz. Bu patlıcanın verimi yüksektir. Eğer patlıcana iyi bakılırsa dönümünde 10 tona kadar verim veriyor. Bu yörenin patlıcanı geç çıkıyor. Biz ikinci defadır hasat yaptığımız halde, buradaki çiftçilerimizin ektiği patlıcanlar daha yeni çiçek açıyor.” dedi.

“İmkân verilirse 300-400 kişi istihdam edilir”

Batmanlı çiftçilerle anlaşmalı bir şekilde çalışmak istediklerini aktaran Fidan, “Anlaşmalı çalışabileceğimiz çiftçiler varsa onlara fidan getirip yardımcı olabiliriz. Ürünün hepsini de biz alacağız. Yetkililerin bu konuda bize destek olmalarını istiyoruz. Bu iş büyük bir sektördür. Bazı arkadaşlarımız kuruttuğumuz dolmalıkları ta Avrupa ve Amerika’ya kadar gönderiyor. Kurutmalık için vali beyden bir yer talep ettik ancak vali bey ellerinde öyle bir imkânın olmadığını söyledi. Bize yardımcı olunsa seviniriz. Şu anda 100’e yakın insan bu işten ekmek yiyor, ama imkân verilirse 300-400’e kadar kişi bu işte istihdam olabilir.” ifadelerini kullandı.

“Bu iş batmanın geleceği için iyi olur”

Batman ikliminin kurutmalık sebze için çok müsait olduğunu söyleyen Fidan, “Aydın’da ağustosun 15 ile 20’sindne sonra çiğ düşüyor, nem oranı da yüksekti. Batman’ın nem oranı neredeyse sıfırdır. Kurutmalık sebzelerin hepsi sağlam bir şekilde kuruyor. Bize yardımcı olacak kişiler olsaydı, bizim için sebze ekimi yapsaydı, işimiz çok daha hızlı olurdu. Hem sebze üretimi yapıp, hem de dolmalıkları kuruttuğumuz için bizim için sıkıntılı oluyor. Genellikle malı dışarıdan alıyoruz. Şimdiye kadar 4 kamyon mal geldi. Burada bizim için üreten çiftçi olsaydı tarlayı bırakıp sadece kurutmalık işi yapardık, daha çok işi çıkardı. Büyüklerimiz bize destek çıkarsa mutlu oluruz. Bu iş Batman'ın geleceği için iyi olur.” şeklinde konuştu.

“Batman sıcaklarında bu işi yapmak zor”

Geçim kaynağı olan patlıcan işiyle uğraştıklarını söyleyen İdris Fidan, “Patlıcan toplayıp kurutmaya gönderiyoruz. Hasattan sonra işçilere veriyoruz, işçiler içini çıkarıyor. İçi çıkarıldıktan sonra tek tek asıyoruz. Sıcakların yoğun olduğu Batman’da bu işi yapmak zordur. Güneşin altında çalışınca, insan sıcaklıktan bunalıyor. Zor ama çalışmak mecburiyetindeyiz. Hasada bir aydır başladık, yaklaşık 3 ay daha devam edecek.” dedi.

“Sıcaklar altında çalışmak zorundayız”

Sıcaklıklar 45 dereceyi de gösterse çalışmak zorunda olduklarını belirten Mahsum Fidan, “Sıcaklar altında patlıcan topluyoruz. Topladıklarımızı kurutmaya gönderiyoruz. Bize biraz daha yardımcı olan olsa, yani ekim işi ile uğraşan çiftçilerimiz olsa bizim için daha iyi olurdu. Şu an kendimiz ekip topladığımız için kurutma açısından sıkıntı oluyor. Başkası bizim için ekse, biz de ürünü tarlasından alıp kurutma işi ile uğraşan işçilerimizin önüne dökeceğiz. Güneş altında çalışmak zor ama yine de idare etmeye çalışıyoruz. Güneş altında ekmek parası için yapmak zorundayız. Termometreler 35-45 dereceyi de gösterse mecbur çalışmak zorundayız. Sıcaklara karşı herhangi bir önlemimiz yok, ama idare etmeye çalışıyoruz. Sıcaklardan korunmak için bol bol sıvı tüketiyoruz.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.