Kızıltepe Müftüsü,“ Kur’an okumayan kadın kalmasın”
Kızıltepe İlçe Müftülüğü tarafından kadınlara yönelik ‘Kadının Ailedeki Yeri’ konulu konferans düzenlendi.
Kızıltepe ilçe merkezindeki bir düğün salonunda İlçe Müftülüğü tarafından ‘kadının ailedeki yeri’ adlı kadınlara yönelik konferansta açılış konuşmasını yapan İlçe Müftüsü Masum Taşçı, tüm kadınların Kur’an-ı Kerimi öğrenip okumaları gerektiğine dikkat çekerek, “Bu hepimizin vazifesidir” dedi.
Programda Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, İlçe Müftüsü Mahsum Taşçı ile Eğitimci yazar Sema Maraşlı, Kuran Kursu hocaları ve öğrencileri ile aileleri katıldı.
Kuranı Kerim tilavetiyle başlayan programda, İl müftüsü Dursun Ali Coşkun, Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş ve Eğitimci Yazar Sema Maraşlı birer konuşma yaptılar.
“Kuran okumayan hiçbir kadın kalmasın”
Programda konuşan İlçe Müftüsü Masum Taşçı, İhtiyaç duyulan en ucra mahallede, istek olduğu taktirde Kur’an Kursu açacaklarını belirterek, “Kızıltepe müftülüğü olarak 2015’teki aile seminerlerinin ilkini icra etmek için toplandık. Özellikle toplumun yarısını teşkil eden kadınlara yönelik merhum Seyyid Kutup şöyle diyor. ‘Ey toplumun yarısını teşkil eden ve kalan yarısını terbiye eden bacılarım.’ Ben Kızıltepe’mizle ilgili bir iki hususu söylemek istiyorum. Şu anda öğrenci sayımız 400-500 civarında bu sayıyı yükseltmemiz lazım. ‘Kızıltepe’nin hiçbir mahallesinde Kur’an-ı Kerim okumayan hiçbir bayan kalmayacak’ kaidesiyle kurslarımızı en ücra mahallelerde açmamız lazım. İhtiyaç duyulan neresi olursa olsun bize haber verin, kiralayalım kirası ile elektriğini biz ödeyeceğiz. Hocasını biz göndereceğiz ama yaşlı, yetişkin, gelinler, kızlar mutlaka Kur’an-ı Kerimi öğrenmeli ve okumalı. Bu hepimizin vazifesi. Bir de kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Doktorlar reçete yazarken tedavi için antibiyotik, ağrı kesici, bazen de vitamin verir. Sema hanımın kitapları hem antibiyotik, hem ağrı kesici hem de vitamindir. Aileyle ilgili problemleri çözme noktasında özellikle o kitaplarını okumanızı tavsiye ediyorum.” diye konuştu.
“Asrı saadete olduğu gibi kadınları camilerle buluşturalım”
Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun ise yaptığı konuşmada, kadınların haftada bir camiye gitmeleri gerektiğine vurgu yaparak, “Özellikle Kur’an Kursu öğreticilerimiz haftada bir defa Kur’an kursundan çıkıp bir camide buluşun. Peygamber Efendimiz (sav) zamanında Hz. Ömer’in eşi Atike bin Zeyd, sabah ve yatsı namazlarını camide kılıyordu. Bölgemizde ise kadınlar belki senede bir, kandillerde camiye gidiyorlar. Bizlerden, müftülerden yer isteyin camiler sizlerindir. Bizim bunu yıkmamız lazım. Doğru olan, Allah’ın Resulü’nün zamanında asrı saadette olan uygulamadır. Bunda da başta bizlere ve Kur’an Kursu öğreticilerimize çok iş düşüyor.” ifadelerini kullandı.
“Yaratılanı yaratandan ötürü sevme anlayışımız var.”
Programda yaptığı konuşmada, yaratılanı yaratandan ötürü sevme anlayışımız olduğunu ve her türlü şiddetin önüne geçilmesi için, ilk önce çocuklara kesinlikle şiddetin uygulanmaması gerektiğini vurgulayan Kaymakam Ermiş ise şunları söyledi:
“Günümüzde aile içi şiddet, kadına karşı şiddet toplumsal şiddet konuları konuşuluyor ve bundan hepimiz muzdaripiz. Bunu aşma noktasında ne yapmak lazım. Bu günkü ‘Kadının Ailedeki Rolü’ konusu çok önemli. Hepimizin en önemli öğretmenleri annelerimizdir. Cennet o yüzden annelerin ayağı altında. Toplumun yarısını oluşturuyorlar, tamamını da eğitiyorlar. Kadına ve her türlü şiddetin önüne geçmek istiyorsak, ilk yapılması gereken şey, asla çocuklara karşı şiddet göstermemek, asla vurmamak. Bunu hayat felsefesi haline getirmemiz lazım. Kadın sadece anne boyutuyla değil, toplumun yüzde 50 sini oluşturan sosyal, ekonomik, politik olarak gelişmesi için erkekle beraber en temel ikinci unsur. Elmanın yarısı gibi, kadınsız bir toplumun varlığı olmadığı gibi, erkeğin de öyle. Aslında meseleyi kadın erkek meselesi olarak düşünmek çok yanlış. Bu insanlık meselesi. Yaradılış olarak kadınlar erkekler için Allah’ın bir lütfu, erkekler de kadınlar için Allah’ın bir lütfudur. Biz meseleyi kadın erkek boyutu ile düşünmüyoruz. Yaratılanı yaratandan ötürü sevme anlayışımız var. Allah’ın ‘kün feyekün’ emriyle her şey yaratılıyor. Herkes her şey eşit ve Allah’ın sanatıdır.” .
Kaymakam Ermiş, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırılması gerektiğini ifade ederek, “Bizim bir projemiz var. Şimdiden size duyurayım. Saat 21.00 de televizyonların fişini çekiyoruz. Saat 21.00-22.00 arasında kitap okuyoruz. Bizler anne baba olarak kitap okumadığımız zaman, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmamız mümkün değil. öncelikle kendimizin örnek olması lazım.” sözleri ile konuşmasını bitirdi.
Erkekleri kadınların yetiştirdiğini söyleyen Eğitimci yazar Sema Maraşlı ise, “ Biz kadınlar toplum yetiştiriyoruz. Hem kendimiz için, hem toplum için önemliyiz. Erkekleri de biz yetiştiriyoruz, erkeklerin hatalarından da biz sorumluyuz. Erkek anneden çok fazla etkileniyor. O yüzden bizim kendimizi yetiştirmemiz, geliştirmemiz lazım. Bunun için öncelikle kadın olmamız lazım. İnsan kadın doğarak kadın olunmuyor. Kadın olmanın bazı şartları var. Bazen hayat bizleri erkekleştiriyor. Toplumda kadın iltifattır ama aslında iltifat olmaması gerekiyor. Biz kadın gibi kadın olacağız, erkek de erkek gibi. Bir erkeğe kız gibisin denildiğinde canı sıkılıyor ama, bir kadına erkek gibisin denildiğinde seviniyoruz. Hiç sevinmeyelim. Kadın, kadın gibi, erkek de, erkek gibi olmalı. Onun için kadın olmak nedir, nasıl olmalıyız diye inşallah bunları konuşmamız lazım.” dedi.
Programın sonunda, Kızıltepe kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş ‘Kadının Ailedeki Yeri” programına katılımından dolayı Eğitimci Yazar Sema Maraşlı’ya bir plaket takdim etti. (Mehmet Aslan-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.