Kızıltepe'de engelli hastaya ambulans tahsis edilmediği iddiası
Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesindeki tedavisinin ardından taburcu edilen engelli bir hastaya ambulans tahsis edilmediği iddia edildi. Hastane yönetimi ise yoğunluk ve uygun ambulans olmadığı gerekçesiyle ambulansın verilemediğini söyledi.
Kızıltepe Devlet Hastanesindeki tedavisinin ardından taburcu edilen yüzde 95 oranında engelli olan Mehmet Eşref Karakuş’a, ailesinin ve doktorunun taleplerine rağmen ambulans tahsis edilmediği iddia edildi.
Konuyla ilgili tepkisini dile getiren Mehmet Eşref Karakuş’un kardeşi Abdülaziz Karakuş, hastane yönetiminden şikâyetçi olduğunu belirtti. İddialara yanıt veren Kızıltepe Devlet Hastanesi Başhekimi Ömer Acar ise yoğunluk ve uygun ambulans olmadığı gerekçesiyle ambulansın verilemediğini söyledi.
9 Eylül’de ağabeyi Eşref Karakuş’un hastalanması üzerine İl Sağlık Müdürlüğü ambulansınca Kızıltepe Devlet Hastanesine kaldırıldığını söyleyen Abdülaziz Karakuş yapılan tetkik ve tedavilerin ardından ağabeyinin yüksek tansiyondan dolayı yoğun bakım ünitesine alındığını ifade etti.
Tedavisinin ardından hastasını taburcu edildiğini söyleyen Karakuş, yaşananları şöyle anlattı: “Yoğun bakım süresinden sonra doktorumuz hastayı kendi evine ambulansla gönderme kararı verdi. Doktorumuz 112’yi aramasına rağmen ambulans gelmemiştir. Saat 09.00 dan 12.00 ye kadar benim hastam hastanede bekletilmiştir. Doktorumuz ambulansın gelemeyeceğini ve bu yönden kendisine olumsuz yönde cevap verildiğini iletmiştir. Ben kendi imkânlarımla hafif bir ticari aracı arayıp getirdim. Hastane acil kapısında da bir ambulansın beklediğini gördüm ambulans şoförüne sorduğumda ‘şuan için herhangi bir işim yok eğer bir yerden talimat gelirse ya hasta taşımaya giderim ya da hastayı getiririm’ diye bana söyledi.”
Ağabeyini taburcu ettikleri esnada, hastanedeki bir hemşirenin hasta taşıma servisini çağırdığını buna rağmen kimsenin gelmediğini iddia eden Karakuş, bir vatandaşın yardımıyla aşağıya indiklerini söyledi.
Karakuş, ambulans sorunu yaşamaları üzerine kiralamış olduğu hafif ticari aracın arka kısmına ağabeyini bırakarak eve gittiklerini söyleyerek, ilgili birimlere şikayet dilekçesi yazdığını belirtti.
Karakuş,”Konuyla Sağlık Bakanlığıyla görüştüğümde Kızıltepe Devlet Hastanesi, Sağlık Bakanlığının 184 birimine: ‘Hayır, bu iddialar asılsızdır sadece asansör bozuk olduğundan dolayı biz hastayı aşağıya indirememişiz’ gibi birkaç telkinde bulunmuşlar.” dedi.
İddialarla ilgili İLKHA’ya açıklama yapan Kızıltepe Devlet Hastanesi Başhekimi Ömer Acar ise şunları söyledi:
“Belirtilen tarihte Mehmet Eşref Karakuş adlı hastamızın doktoru olan dâhiliye uzmanı Cihan Ural, taburculuk işlemi yaptıktan sonra 112 ambulans hizmetlerini arayarak ambulans talebinde bulunmuş yarım saat içerisinde ambulans gelmediği için tekrar aramış. Kendisine verilen cevapta, Hastanın hem engelli hem de obez olmasından dolayı uygun ambulans için beklendiği bu duruma uygun ambulans bulunduğunda gönderileceği bildirilmiştir. Hastamızın servisten aşağı inmesi için dahiliye servisinde görevli hemşiremiz hasta taşıma personeli için acil servisi aradığını ve yemekte olduğu bilgisi aldığını ve hasta taşıma personeli için nöbetçi süpervizör Nasır Bayrı aradığını belirtmiştir. Nöbetçi süpervizör Bayrı, durumdan haberdar olduğu anda hasta taşıma personeli Celil Çiftçi’yi ilgili servise göndererek hastanın aşağı inmesini sağladıklarını belirtmiştir. Ambulansın gelmesini beklerken hasta yakını hasta taşıma personelimize ambulansın gelmesini beklemeyeceklerini Hastanemiz yakınında bulunan TOKİ camisinde görevli imamın arkadaşı olduğunu ve onun aracını ödünç aldığını ve hastasını o araçla götüreceğini beyan etmiştir.”
"Bazen 112 ambulansları her hastaya yetişememektedir"
Yapılan şikâyetlerin kendileriyle alakalı olmadığını vurgulayan başhekim Acar, “Hasta yakının şikâyet etmiş olduğu konuların hastanemizle bir ilgisi olmamakla birlikte şikâyete konu olan hasta taşıma personelimiz işini yapmış olup herhangi bir soruşturma yapmaya gerek olmadığı kanaate varılmıştır. Taburcu olunacak hasta için 3 saat beklemek fazla değildir, çünkü ambulansın öncelikli olarak götürülmesi gereken (yoğun bakım gibi ) hastalar vardır. Hasta yakını hastaneyi değil de 112’yi şikâyet etmektedir. Bilindiği üzere eskiden eve nakillerde 112, ambulans temin ediyordu, fakat bulunduğumuz ortam ve yaşadığımız olağanüstü durumlar için bazen 112 ambulansları her hastaya yetişememektedir 112 ağır, yoğum bakım hastalara öncelik vermektedir, eve nakil hastalarına ise genellikle yoğun olmayan saatlerde hizmet vermektedir.” ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.