Konya'da 17 metre uzunluğunda obruk oluştu
Konya'nın Kadınhanı ilçesine bağlı Pusat köyünde 17 metre boyunda 13 metre genişliğinde ve 8 metre derinliğinde bir obruk oluştu.
KONYA- Kadıhanı ilçesi Pusat köyü çiftçilerine ait olan arazide 17 metre boyunda 13 metre genişliğinde ve 8 metre derinliğinde bir obruk oluştu. Meydana gelen obruğun yerinde incelenmesi için Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık, 4. Bölge Müdürlüğü ve Selçuk Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Öğretim Üyeleri, Araştırma Görevlileri ve Lisansüstü öğrencilerinden oluşan bir heyet obruğu yerinde incelediler.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Arık obruğun 17 metre uzunluğunda ve 13 metre genişliğinde bir elips şeklinde ve yaklaşık 8 metre derinliğinde bir obruk olduğunu ve halen kenarlarından itibaren göçmelerin devam ettiğini bildirdi.
Son yıllarda aşırı yeraltı suyu kullanımına bağlı olarak hızla düşen su seviyesine dikkati çeken Arık, sürdürülebilir tarım için üretilecek bitki deseninin, kullanılacak su miktarının ve sulama yönteminin günün teknik ve ekonomik şartlarına göre yeniden düzenlenmesinin uygun olacağını ifade etti.
Vatandaşların ifadeleri ve yetkili kurumların araştırmalarına göre yörede 20 yıllık dönem içinde yeraltı su seviyesinde yaklaşık 60 metre düşüm olduğu ortaya çıkmaktadır.
Heyetin yörede yaptıkları incelemelere göre yeni oluşan obruğun hemen 150 metre yakınındaki normal fay bulunmakta olup söz konusu obruğun fayın düşen bloğundaki düzlük üzerinde oluştuğunu ve obruk oluşumunda bu fayın da etkili olabileceği düşünülmektedir. Obrukta yapılan incelemelere göre yüzeydeki 80-100 cm'lik nebati toprak tabakasının altında karbonatça zengin kaliş, killi kireçtaşı ve marn oluşumlarının yörede daha önce kalıcı bir su kütlesinin bulunduğunu belirttiler.
Ayrıca fay hattı ile obruk arasında daha önce oluştuğu ve kapandığı düşünülen bir başka obruk izine de rastlanılmıştır. Vatandaşların ifadelerine göre ilk oluştuğunda su bulunmayan obruğun tabanında şu an bulunan suyun çevreden süzülme yoluyla obruğa geldiği belirtilmiştir.
Obruğun içinde biriken sudan da numune alınarak DSİ laboratuarlarına analiz için gönderilmiştir. Arık, daha sonra vatandaşlara mevcut obruğun çevresinde obruk dış çizgisinden itibaren 8-10 metre'lik bir koruma zonu oluşturulmasını ve tarımsal faaliyetlere devam edilmesini önerdiklerini ifade etti.
Vatandaşların endişelerinde haklı olduklarını ve yeni obruk oluşumlarının mümkün olabileceğini belirten Arık, "Yörede ayrıntılı jeolojik, jeoteknik ve jeofiziksel araştırmalar yapılarak yeraltındaki boşlukların yerleri, şekilleri ve boyutları araştırılmalı ve vatandaşlarımız bilgilendirilmelidir" ifadelerine yer verdi. (İlyas Yavuz - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.