Kör eden göz tansiyonu glokoma dikkat!

Kör eden göz tansiyonu glokoma dikkat!

Halk arasında göz tansiyonu adıyla bilinen ve dünya çapında sinsi hastalıklar listesinde ilk sıralarda yer alan glokomun, özellikle 35 yaşından sonra herkeste rastlanabileceğine dikkat çeken uzmanlar, tedavi edilmediği taktirde körlüğe

11-17 Mart Dünya Glokom Haftası kapsamında uzmanlar, ülkemizde de sıklıkla görülen Glokom hastalığıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. ıyor Dünyagöz Etiler’den Prof. Dr. İhsan Öge,.

Yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de tahminen 2 milyon kişinin göz tansiyonu (Glokom) bakımından risk altında olduğu, bu kişilerin ise yalnızca yüzde beşinin hastalıklarının farkında olduğu ortaya çıktı.

Özellikle 35 yaşından sonra herkeste görülebilen bu sinsi hastalık, tedavi edilmediği takdirde körlüğe kadar yol açabiliyor.

Glokomun neden olduğu görme kaybı giderilemiyor

Etiler Dünyagöz Hastanesinden Prof. Dr. İhsan Öge, göz tansiyonu hastalığının, her yaşta ve her insanda çıkabileceğini belirterek, “Göz içi basıncının yüksek seyretmesi ve göz sinirlerinin zayıflaması sonucu oluşan glokom (göz tansiyonu) hastaları, ülkemizde de ciddi anlamda artış göstermiş durumda. Ancak ne yazık ki birçok hasta kendilerinin de bu hastalığa sahip olduklarının farkında değil. Dünyada önlenebilir körlük yapan hastalıkların ilk sırasında bulunan bu hastalığın, erken teşhis ve tedavisi çok önemlidir. Bunun ana sebebi, giden görmenin hiçbir şekilde geri dönmemesidir. Hastalığı hangi düzeyde saptarsak, ancak o seviyede tutabiliyoruz. Bu da ancak çok ciddi bir izleme ve dikkatli tedavi ile mümkün olmaktadır. Bugün tedavide uyguladığımız yöntemler sayesinde, hastalar tüm yaşamları boyunca, büyük bir çoğunlukla işe yarar bir görme seviyesini koruyabilmektedirler.” dedi.

Şeker hastalığı olanlar ve miyoplar iki kat risk altında

Prof. Dr. Öge, glokom riski taşıyan insanlar ile ilgili yaptığı açıklamada, “Ailesinde glokom bulunanlar, şeker hastalığı olanlar, miyoplar, tansiyonu düşük olanlar ve gece uyku sorunu olanların risk bakımından dikkatli izlenmeleri gerekmektedir. Glokomun oldukça sinsi bir hastalıktır. Ağrı sızı olmadan, aniden görme kaybı yaşatabilir.   Mutlaka 40’lı yaşlara gelene kadar yılda iki kez göz tansiyonu muayenesini ihmal etmememiz gerekir.” şeklinde konuştu.  

Türkiye’de iki milyonu aşkın kişinin glokom hastası olduğunu ve belirli bir yaştan sonra herkesin ciddi bir risk taşıdığını belirten Prof. Dr. Öge, “Göz basıncının artışıyla, göz sinirinde bir harabiyet meydana geliyor. Bu nedenle belli aralıklarla göz sinirlerinin ve görme lifleri kalınlığının modern cihazlar ile değerlendirilmesi gerekiyor. Özellikle aile büyüklerinde ve ailede göz içi basıncı varsa, bu durum daha da önem kazanmaktadır. Görme kaybının sessiz hırsızı olan göz tansiyonu, Türkiye’de birkaç milyon kişide görülüyor. Tüm bu hastaların hepsi de ileride görmelerini kaybetme riskiyle karşı karşıyadır.” İfadelerini kullandı.

İlaçlarla da tedavi edilebiliyor

Sinsice ilerleyen ve görme kaybına neden olan bu hastalık göz damlası gibi tipik ilaçlarla da tedavi edilebildiğini söyleyen Prof. Dr. Öge, “ Gerektiği takdirde cerrahi ve lazer girişimleri de uygulanabilir.  Hastalığın ilk devrelerinde ilaç, hastalığı tedavi için yeterli olacaktır. Ancak burada erken teşhisin önemi çok büyük. Çünkü giden görme asla geri döndürülemez. Bu nedenle kişilerin belirli yaşlardan sonra mutlaka bir göz muayenesi yaptırması gerekiyor. Gerekli durumlarda cerrahi ve lazer müdahelelere de başvurabiliriz.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.