"Köylüler arasında sağlanan birliktelikle ekonomik güç oluşturmaya çalışıyoruz"
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Yardımcısı İshak Cihangiri, köylüler, göçebeler ve aşiretlerin İran'ın ana gövdesini oluşturduğunu ve bu münasebetle köylüler arasında sağlanan birliktelikle ekonomik güç oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.
İran'ın başkenti Tahran'da "İran Milli Köy Kalkınma Günü" münasebetiyle çeşitli etkinlikler düzenlendi. Etkinliklere katılan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin yardımcısı İshak Cihangiri, köy ve köylünün sahip olduğu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Köylüler, göçebeler ve aşiretlerin İran'ın ana gövdesini oluşturduğunu belirten Cihangiri, "Sınır boylarında ülke koruması, ülke içinde üretim başta olmak üzere ülkenin ekonomik, kültürel ve sosyal zenginliğini oluşturuyorlar. Başta köylülerin önde gelenleri ve yetenekli kişiler olmak üzere, bölgelere yatırım yapacakların desteklenmesi gerekiyor. İstihdam alanları oluşturulması, yatırım güvenliği sağlanmasına yönelik çalışmak gerekir." dedi.
İLKHA'ya değerlendirmelerde bulunan Ruhani'nin Köy ve Kalkınma İşleri Yardımcısı Seyyid Ebulfazl Rezevi, şunları söyledi:
"Köylerin kalkınması, köylülerin ekonomik, sosyal ve kültürel olarak gelişimi amacıyla muhtelif programlar hazırlıyoruz. Öncelikle köylüler arasında birliktelik, sağlanan birliktelikle ekonomik güç oluşturulmasına çalışıyoruz. Sadece ekonomik değil, sosyal, kültürel ve muhtelif sahalarda köylülerin katılımı ile yürütülecek faaliyetleri hazırlıyoruz. Başta iktisadi olmak üzere muhtelif faaliyetler için krediler veriyoruz. Faizsiz krediler ve teşvikler sağlıyoruz. Yüksek tahsilli, yetenekli kişilere ayrıcalıklı kredi imkânları sunuyoruz. Tabi ki özellikle köylü gençlerin bu çalışmalara katılmasını, onların aktif çalışmalarını önemsiyoruz."
Son olarak Rezevi, "Ülke içinde köylülerin ve göçerlerin eğitimi, onların geçiş yollarında gerekli düzenlemelerin yapılması, bankaların kredi kolaylıkları sağlamaları gibi muhtelif alanlardaki çalışmalar için de ilgili bakanlıklar gerekli kolaylıkları sağlıyor. Köy muhtarları ve mezra yetkililerinin durumlarının iyileştirilmesi başta olmak üzere sorunların tespit edilip, giderilmesi konusunda gerekli koordinasyon kolaylaştırılacaktır." ifadelerini kullandı.
Çeşitli bölgelerden Tahran'daki İran Milli Köy Kalkınma Günü Sempozyumu'na katılanlar ise beklentilerini anlattılar.
Kuzey Horasan Eyaleti Valisi Muhammed Rıza Salihi, "Eyaletimizde çok farklı etnik kimlik ve mezhep var. Farklı etnik kimlik ve mezhebe bağlı olsalar da bölge halkının İslam dinine inanıyor olmaları ve İran kimliğine sahip olmaları her şeyin üstünde. Müslüman olmak ve İranlı olmak ekseninde farklılıkları zenginliğe dönüştürmüşüz." şeklinde konuştu.
15 yıldır köy muhtarlığı yaptığını söyleyen Cemil Asgeri, "Köyün kalkınması için projeler üretilmesi ve daha fazla çalışılması gerekiyor. Köyümüzde tarım ağırlıklı olmakla birlikte hayvancılık da yapılıyor." dedi. (Hamza Erdem - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.