Köylünün doğal yakacağı: Tezek
Uzun ve çetin geçen kış aylarında yakacak ihtiyacını karşılamak isteyen Bitlis'teki köylüler, hayvan gübresinden yapılan tezeği istiflemeye başladı.
Bitlis'teki köylüler, uzun ve çetin geçen kış aylarında yakacak ihtiyacını karşılamak için hayvan gübresinden yapılan tezeği istiflemeye başladı.
Kış şartlarının uzun ve çetin geçtiği Doğu illerinde, hayvanlarının hem etinden hem de sütünden istifade eden köylüler, hayvan dışkısını gübre ve yakacak olarak kullanıyor.
Maliyeti ucuz olan hayvan gübresini yakacak olarak kullanan köylüler, şimdiden bir sonraki yılın hazırlıklarını yapıyorlar.
Kimi yerlerde hayvan gübresinden biyogaz üretilirken Bitlis merkeze bağlı Küllüce (Xaxrif) köyünde ikamet eden köylüler gübreyi tezek yaparak yakacak ihtiyaçlarını karşılıyor.
Küllüce köyü sakinleri, bir sonraki yılın yakacağı için şimdiden hayvan gübresi tezeği istiflemeye başladı.
İmece usulü tezek kesen köylüler her gün bir araya gelerek bir evin tezek ihtiyacını birlikte hazırlayarak istifliyor. İmece sayesinde hem işleri daha erken bitiyor hem de aralarındaki dayanışma artıyor.
Hayvancılıkla uğraştıklarını, hayvan gübresini ise kışlık yakacak olarak kullandıklarını belirten köylülerden İhsan Atalay, gelecek yılın kışlık yakacağı için şimdiden hazırlıklara başladıklarını belirtti.
"Hem sobada hem de kaloriferde yakıyoruz"
Atalay, "Kışın bu tezekleri iyice kesiyoruz. Yaz ve kışın bunu yakıyoruz. Odun olarak kullanıyoruz. Hem sobada hem de kaloriferde yakıyoruz. Hamd olsun güzel bir yardımlaşma var köy gençleri arasında. 30-35 hanelik köyde her evden bir kişi geliyor. Toplanıp her gün bir kişinin tezeğini istifliyoruz. Acı ve tatlı günümüzde hep birlikte böyle yardımlaşıyoruz. Her gün, sabahtan akşama kadar bu sezonda işimiz budur. Bütün köylerde bu yardımlaşma ve dayanışma olsa güzeldir. Birkaç komşu köyümüz var; onlarda da bu yardımlaşma mevcut. Kışın, ahırlardan çıkararak istifliyoruz. Yaz ayında da yerlere sererek, kuruttuktan sonra toplayarak yakmaya hazır hale getiriyoruz. Tandırda bile kullanıyoruz. Yakacak ihtiyacımızı bundan sağlıyoruz." dedi.
"Bütün köylüler yardımlaşarak her gün bir evin tezeğini bitiriyoruz"
Yakacak olarak kullandıkları tezeğin yapılış aşamasını anlatan köylülerden Cesim Geylani ise şunları söyledi: " Tezeği ahırdan kesip istifliyoruz. Yaz ayında bunu güneş ışınlarının önünü koyarak kurutuyoruz. Kış boyunca yakacağımız budur. Bütün köylüler yardımlaşarak, her gün bir evin tezeğini bitiriyoruz. Bu bir kişinin yapacağı iş değil. Köyümüzde birlik ve beraberlik var. İşimiz sadece hayvancılıktır."
Köyde su sıkıntısı yaşadıklarını dile getiren Geylani, hem kendileri hem de hayvanları için su sıkıntılarının giderilmesini istedi.
Köy gençleri olarak dayanışma içerisinde çalıştıklarını dile getiren diğer bir köylü İsmet Taş, hayvan gübresi tezeği hem yakarak ısınma ihtiyacını karşıladıklarını hem de satarak bir geçim kaynağı haline getirdiklerini ifade etti. (Şükrü Tontaş- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.