"Kuraklık devam ederse tüketiciler bu kadar ucuz buğday bulamaz"

"Kuraklık devam ederse tüketiciler bu kadar ucuz buğday bulamaz"

Son zamanlarda yaşanan kuraklığın böyle devam ettiği takdirde, tüketicilerin ucuz buğday bulamayacağını belirten Diyarbakır Buğday Pazarı Esnafı, devletin çiftçilere destek vermesini istiyor.

Son 40 yılın en sıcak kışını yaşadığımız şu günlerde, yurdun birçok bölgesinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, yağmur ve kar yağışının görülmemesi çiftçileri mağdur ediyor.

Diyarbakır Buğday Pazarı Esnafı, kuraklık devam ettiği takdirde, tüketicilerin bu kadar ucuz buğday bulamayacağını, başta çiftçiler olmak üzere herkesin bu olumsuz durumdan etkileneceğini belirtiyor.

Buğday pazarında kuraklık nedeniyle bazı esnafın buğdayı stokladığı dile getirilirken, çiftçilerin mağdur olmaması için mazot, gübre ve tohum fiyatlarının ise ucuzlatılması isteniyor.

Kuraklık olma ihtimalinden dolayı buğdayı stokladıklarını belirten esnaf Bayram Pervane, “Benim elimde stok buğday var, ama çoğu esnafın stoku yok. Stoku tüketmemizin sebebi ise kuraklık olma ihtimali ve fiyatların gittikçe düşmesi. Yerli buğdayın fiyatının düşmesinin nedeni de dışarıdan çok fazla buğday ithal edilmesi. Diyarbakır’ın büyük bir kısmı tarımla ilgileniyor. Son yılların en kurak kışını yaşıyoruz. Şu an pek fazla etkilemese de çiftçiler ödemelerini yapmakta zorluk çekiyor. Gübre, mazot ve tohum alan çiftçilerin deposunda buğday olsa bile kuraklık endişesinden şu an satmayı düşünmüyorlar. Satmayı düşünmedikleri için de ödemelerini yapamıyorlar. Bu kez biz etkileniyoruz.  Gübreyi ana bayiden belli bir vadeyle alıyoruz.  Ödemeyi buğdayı sattığımızda yapabiliyoruz. Çiftçilerden bize geri dönüş olmayınca biz de zorluk çekiyoruz." dedi.

Kuraklığın devam etmesi durumunda,  başta tüketiciler olmak üzere herkesin etkileneceğini ifade eden Pervane sözlerine şöyle devam etti:

"Kuraklık devam ederse başta tüketiciler olumsuz etkilenecektir. Yerli ürün olmazsa ithal ürün yetmez. Eğer kuraklık devam ederse tüketiciler bu kadar ucuz buğday bulamaz. Hayvan yetiştiricileri saman ve yem bulamaz. Devletin yapabileceği şey, girdileri azaltmak, bu da gübre mazot ve tohumdur. Geçen sene mazot 3 TL iken şu an 5 TL oldu. Mazot, gübre, ilaç her şey pahalı iken, çiftçi ürettiğini ucuza satmaya devam ediyor.”

Kuraklığın devam etmesi durumunda çiftçiliğin biteceğini söyleyen Mansur Yılmaz da, “Elimizde buğday ve arpa var.  Malımızı piyasadaki belirsizlikten dolayı satamıyoruz. Madem ürün dışarıdan ithal edilecek, o zaman bizim çiftçimiz ürün ekmesin, bu işi devlet yapsın. Mazot ve gübre pahalı, çiftçi ne yapsın?  Bu bölgede kuraklık yaşanıyor. Tarlalara tohum atılmış ama daha yeşermemiş.  Böyle devam ederse çiftçilik biter, ortadan kalkar. Zaten çiftçinin işi bir yıl istediği gibi gitmezse 10 sene toparlanamıyor. Devletin çiftçilere destek vermesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

İLKHA












 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.