Kur'an kursuna giden çocuklar ile ebeveynleri neleri dikkat etmeli?
İdeal Eğitim Vakfı (İDEV), yaz Kur'an kursuna giden çocukların, cami kurallarına riayet etmesi; anne ve babaların da çocuklarına camiyi ve Kur'an-ı Kerim'i sevdirmesi gerektiğini belirtti.
İDEV Tarsus Temsilcisi Oğuz Obut, çocuklarını camiye gönderen aileler için tavsiyelerde bulundu.
Öncelikle ailelerin, çocuklarını açılan yaz Kur'an kurslarına göndermeleri çağrısında bulunan Obut, kursa giden çocukların takibatının da yapılması gerektiğini belirtti.
Kur'an kursundan eve dönen çocuklarıyla, o gün neler öğrendiği konusunda konuşmaları tavsiyesinde bulunan Obut, "Çocuklarınıza hocasının onlara ne öğrettiğini, kursta ne öğrendiğini, arkadaşlarıyla nasıl bir ortamda bulunduğunu mutlaka sorun ve onu sürekli camiye teşvik edin. Dinimizin bize bir ibadeti emrettiğini ve bu ibadetin en güzel şekilde uygulanacak alanın camiler olduğunu söyleyin. Ayrıca camiler ile bağ kurmasını çocuklarınıza tenbihleyin, onların hoşuna gidecek şekilde anlatın." ifadelerini kullandı.
"Çocuklar camilere giriş saatlerine dikkat etmeli"
Çocukların camiye giderken dikkat etmesi gerekenlere de değinen Obut, "Çocuklar Kur'an kursuna giderken yanlarında Elif-Ba ve Kur’an-ı Kerimlerini kendileriyle götürmelidirler. Aynı zamanda her kurumun bir disiplini olduğu gibi çocuklar da camilere giriş saatlerine dikkat edip saatinde gitmeli. Bulunmuş olduğu ortama uygun şekilde davranarak gürültüsüz bir şekilde istifade edebilmelidirler." dedi.
Kur'an kurslarının çocuklar üzerinde çok fazla olumlu etkileri olduğunu belirten Obut, "Çocuklar bu tür ortamlara gelerek sosyalleşmeyi, kaynaşmayı, arkadaşlık duygusunu pekiştiğini burada yaşayarak öğrenecek. Çocuklar daha küçük yaştan itibaren manevi bir iklime girdiklerinden dolayı inşallah ilerleyen yaşlarında o almış oldukları manevi iklim sonucu hayatlarına güzel bir şekilde yön verebilecekler. Rabbini tanıyan güzel ahlaklı bir nesil oluşturabileceklerdir. Aynı zamanda çocuklar camilere giderek, Kur'an dersleri alarak Rabbi ile bağlarını kurabileceklerdir ve inşallah o manevi huzur, başta kendi ailelerine ve devamında ise bütün topluma sirayet edecek çok güzel bir gençlik yetişecektir." şeklinde konuştu.
"Kur'an-ı Kerim'i öğrenmek her Müslüman üzerine bir görevdir"
Obut, "Allah, bizi bu dünyaya gönderirken nasıl yaşayacağımızı, nasıl mutlu olacağımızı, nasıl huzur bulacağımızı bize öğretmiştir. Bu öğretisini ilahi kitap dediğimiz Kur'an-ı Kerim üzerinden iletmiştir. Bu anlamda küçüklükten itibaren Kur'an'la bir bağ kurmamız onu okuyup ilerleyen sonuçta anlayıp onun kendi hayatımıza tatbik etmeliyiz." diye konuştu.
Hazreti Aişe'nin, "Hazreti Muhammed'in ahlakı Kur'an idi" sözlerine atıfta bulunan Obut, "Bu anlamda çocuklarımız küçük yaşlardan itibaren bu Kur'an ahlakıyla ahlaklanmalı, Kur'an'ı kendi hayatlarına tatbik edilebilecek ortamlarda bulunmalı ve hocalarımızla bu anlamda çocukları o şekilde yetiştirmeli. Kur'an'ın, sadece okumak için gönderilmediği, okunup ezberlenip manasını anlamadan yaşanacak bir kitap olmadığı dile getirilmeli. Bunun, hayatlarına tatbik edilecek ve yön verilecek ilahi metinlerin bulunmuş olduğu bir kitap olarak dillendirmeli ve çocuklarımız o yönde yetiştirilmeli." ifadelerini kullandı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.