Kürt Mütefekkiri Mevlana Xalidê Şehrezoriyî Kürdî anıldı

Kürt Mütefekkiri Mevlana Xalidê Şehrezoriyî Kürdî anıldı

Hür-Der Batman Şube Başkanı Faysal Yaman, Kürt Mütefekkiri Mevlana Xalidê Şehrezoriyî Kürdî hazretlerinin vefat yıldönümü münasebetiyle bir açıklama yaparak, andı.

BATMAN-İnsani Hak Ve Hürriyetler Derneği (Hür-Der) Batman Şube Başkanı Faysal Yaman, Mevlana Xalidê Şehrezoriyî Kürdî hazretlerinin vefat yıldönümü münasebetiyle bir açıklama yaptı.

 

 

“İlim ve irfan kalesi”

Hür-Der Batman Şubesi Başkanı Faysal Yaman, yaptığı açıklamada, “ Büyük Kürt mütefekkiri, büyük âlim, derin düşünce ve fikir adamı, ilim ve irfan kalesi, âlimlerin gülü, İslam’ın yıldızı, hakkın ve marifetin sesi, büyük mürşit zamanının müceddidi, Şex Mewlana Xalidê Şehrezoriyî Kürdî hazretlerini vefat yıl dönümü nedeni ile hayırla yâd ediyor rahmetle anıyoruz.” dedi.

 

 

“Süleymaniye'de pek çok halife yetiştirdi”

Mevlana Xalid’in hayatından kesitler veren Yaman, “Mevlana Xalid bu gün ki Irak’ın Süleymaniye eski ismi ile Şehrezor’da dünyaya geldi. Kürtlerin meşhur Caf aşiretindendir. Keskin zekâsı, kuvvetli hafızası, sağlam irâdesi ve çalışkanlığı ile aklî ve naklî ilimlerde üstün derecelere ulaştı. Süleymaniye'de pek çok halife yetiştirdi. Halifelerini İslâm ülkelerinin muhtelif merkezlerine gönderdi.” ifadelerine yer verdi.

 

 

“Xalidiye Ekolünü oluşturdu”

Mevlana Xalid’in her tarafa hakikat, şeriat, tarikat ve marifetin feyizlerinin dağılması yönünde büyük çaba sarf ettiğini söyleyen Yaman, “Hayırlı hizmetlerde buldu. Kısa zamanda büyük üne kavuştu. İslami ekollerinin temsilcilerinden aldığı icazelerle birçok ekolun temsilcisi oldu. Bu ekolleri sentezleyip yoğurarak herkesi kapsayan Xalidiye Ekolünü oluşturdu. Kadiri Ekolu ile Nakşibendi ekolünü tarikat temsilcilerinin onayını da alarak tek tarikat haline getirdi. Hem Kadiri hem de Nakşibendi Şeyhi olduğu için kendisine “Zülcelaleyn” (iki kanatlı) ünvanı verildi. Bu ekol Kürtler arasında kısa zamanda yayıldı. Mevlana Xalidê Şehrezorî El Kürdi Hazretleri Nakşibendî tarikatının 18 yüzyıl da Xalidi kolunu oluşturan meşhur âlimdir. Bu yüzyıla damgasını vuran müceddid olarak anılır.” İfadelerine yer verdi.

 

“Fikirleri yolumuzu aydınlatıyor”

Mevlana Xalid Hazretlerinin 16 Haziran 1827 yılında bir Cuma gecesi Şam’da baş gösteren veba hastalığı nedeniyle 49 yaşında iken vefat ettiğini söyleyen Yaman, “Ne yazık ki ecel onu çabuk yakalamış, ömrünün en verimli bir devresinde Dünya’dan ayrılmıştır. Mezarı Şam’ın Salihiye ilçesindeki Kasyun tepesinin eteğindedir. Bizler ölüm yıldönümü nedeni ile büyük mütefekkir, İslam alimi, irfan ve ilim kaynağı Kürt büyüğü Mevlana Xalidi Şehrezoriyî Kürdiî Hazretlerini rahmet ve minnetle anıyor, düşünce ve fikirlerinin yolumuzu aydınlattığına, irfan ve marifet öğretisinin bizler için yol gösterici olduğuna inanıyoruz. “ şeklinde devam etti.

 

Yaman son olarak açıklamasında, “Onun da dediği gibi “Allah'ım, Müslümanlara yardım et. Hak sözün söylenip dinin kuvvetlenmesi için bize kuvvet ver. Senin huzurunda başını secdeye koyan mümin kullarına devlet ihsan edip askerlerini muzaffer et. İki cihanda aziz et.  Amin.” Diyor, vefat yıldönümü nedeni bu büyük Kürt Mütefekkirini saygı ve hürmetle ile selamlıyoruz.” İfadelerini kaydetti. (Veysi Rüzgar-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.