Kürt Ulusal Kongresi için ilk adım

Kürt Ulusal Kongresi için ilk adım

Irak Kürdistanı'nda bir araya gelen dört ülkeden Kürtler, en geç bir ay içinde Kürt Ulusal Kongresi’nin toplanmasını kararlaştırdı

Türkiye'den, Suriye’den ve İran’dan Irak Kürdistanı'na gelen Kürtler, Kürt Ulusal Kongresi’nin bir ay içinde Erbil’de toplanmasını kararlaştırdı. Selahaddin kentinde yapılan ‘Kürt Ulusal Kongresi’ hazırlık toplantısında, en geç bir ay içinde kongrenin toplanması ve hazırlıklara ilişkin 21 kişilik ‘Hazırlık Komitesi’nin kurulması kararlaştırıldı.

Kürt Ulusal Kongresi için ilk adım Federal Kürdistan Bölgesi'nin Selahaddin kentinde atıldı. Dün başlayan ve 4 saat süren hazırlık komitesi niteliğindeki ilk toplantıya Kürtlerin yaşadığı dört ülkeden 39 siyasi kişi ya da grup katıldı.

Hazırlık toplantısında konuşan Mesud Barzani, diyalog ve demokratik yöntemleri öven açıklamalar yaptı. Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani, 4 saat süren ön hazırlık toplantısında, Kürt Ulusal Konferansı'nın, Kürdistan olarak nitelendirdiği Irak, İran, Suriye ve Türkiye'nin belli kesimlerindeki siyasi kesimlerin ortak amaçlarından biri olduğunu ve uzun süreden bu yana çalışmalar yapıldığını ifade etti. Barzani, "Sürekli olarak Sayın Mam Celal (Talabani), Abdullah Öcalan ve Kürdistan'ın diğer parçalarındaki siyasi şahsiyetler ile görüş alışverişinde bulunuyorduk. Hatırlıyorum, 70'li yıllarda bizler sürekli olarak Kürt Ulusal Kongresinin düzenlenmesi gerektiği konusunda makaleler yayınlıyorduk" dedi.

Mesut Barzani Kürt Ulusal Kongresi'nin 1 ay içerisinde Erbil'de düzenlenmesi için toplandıklarını ifade ederken, "Başlıca amacımız Kürdistan'ın dört parçasındaki tüm siyasi kesimlerin ortak talep ve stratejik birliktelik ile barış ve birlikte yaşama mesajını bölge halklarına iletmektir. Bu kongrede Türk, Arap ve Fars halklarına Kürt halkının barış ve eşitlik temelinde birlikte yaşamak istediğini söyleyeceğiz" diye konuştu.
Kürt lider, hiçbir komşu ülke veya halka karşı düşmanlığı değil, aksine düşmanlıkları ortadan kaldıracak Kürt sorununun adil ve barışçıl temelde çözümünü istediklerini anlatırken şöyle konuştu:

"Çünkü biz inanıyoruz ki Kürt ulusu ve Kürdistan'ın doğal zenginlikleri ile bölgenin gelişmesi ve bölgedeki tüm halkların yaşam şartlarının en üst düzeye çıkacaktır. Kürtler bölgede huzuru sağlamak istiyorlar ve demokrasi istiyorlar. Bunlar silahla elde edilemez, bize gerekli olan barıştır. Kürdistan Bölgesinin tecrübesi şunu gösterdi ki, Kürtlerin özgürlüğü; komşularımıza karşı savaş, saldırı ve tehdit değil, huzur, yaşam ve bölge ekonomisinin gelişmesidir. Bu da Kürtlerin barışsever olduğuna dair en büyük kanıttır. Yeni dönemde en güçlü silah; dünya ülkeleri ile en iyi muamele yolu ve halkımızın doğal haklarının garantiye alınmasının en büyük yolu diyalog dili, barış ve demokratik yöntemlerdir. Bu yöntemlerin sonucunda uluslar arası alandaki taleplerimiz ve Kürtlerin dünya merkezindeki kapsamı daha da güçlü olacaktır."

"YENİ DÖNEM"

Mesut Barzani, Kürtler'in daha önce verdikleri silahlı mücadelenin bunu varlıklarını kabul ettirmek ve ulusal kimlikleri için yaptıklarını anlatırken, şunları söyledi:
"Kürtler silahlı mücadeleyi kendi istekleri üzerine değil kendilerine dayatıldığı için yapmışlardır. Kürt ulusu çok fazla acı ve zulüm çekmiştir ve ona karşı her türlü silah kullanılmıştır.Bu nedenden dolayı Kürtler yaşamı ve silahsız bir dünyayı çok seviyorlar. Allah'a şükür artık yeni bir dönemdeyiz ve artık kimse silah zoru Kürtler ile karşı karşıya gelemiyor. Bu gerçek bölge devletleri ve güçleri tarafından da anlaşıldı ve Kürtleri yok etmek artık hayallerde bile gerçekleşemeyecek. Bu nedenle yeni süreçte Kürt halkı ve Kürdistan'ın siyasi güçleri ortak strateji ile Kürt halkının barış mesajını herkese ulaştırmalı ve Kürtlerin tüm siyasi kesimleri de bu mesaja bağlı kalmalıdır."

Toplantıda tüm ‘Kürdistani’ çevrelerin her türlü partici ve dar ideolojik yaklaşımlardan uzak duran, ‘ulusal birliği’ esas alan bir duruş ve tutum içinde olunması gerektiği öne çıkan temel husus olurken, Kürt ulusal birlikteliğinin bölgedeki diğer halklar ve siyasi güçler açısından da bir tehdit unsuru olarak algılanmaması gerektiğine vurgu yapıldı.

PKK’LI SABRİ OK DA KONUŞTU: KONGRE ROJAVA'YA SAHİP ÇIKMALI

Toplantıda konuşan KCK Yürütme Konsey üyesi Sabri Ok, bu toplantının Kürtler için bir ilk olduğuna dikkat çekerek, ‘Gerçekten toplantımız ve ardından yapılacak olan ulusal kongre tarihi bir döneme denk geliyor. Bölge kaynıyor. Bu durum Kürt halkını da etkiliyor. Halkımız tarihinde ilk defa kendi özgürlüğüne ulaşıyor. Ama bölgede birçok kesim Kürtlerin özgürlüğüne kavuşmasını istemiyor. Bugün de haberlerde dinledik, Rojava'da Kürtlere yönelik saldırılar var. Kongremizin, toplantımızın Rojava'da halkımıza sahip çıkarak onu güçlendirmesi gerekir’ dedi.

ÖCALAN'IN MESAJI OKUNDU

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın toplantı bileşenlerine göndermiş olduğu mesajı okuyan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, Öcalan'ın gönderdiği mesajın içeriğine ilişkin olarak şunları söyledi: ‘Sayın Öcalan öncelikle Başkan Barzani ve Kek Neçîrvan Barzani ve konferansa katılan herkese selamlarını gönderdi. Kürt halkının birliği için bu konferansı gerçekten çok önemsiyor. İlk başta merhum İdris Barzani ile bazı maddeler üzerinden görüşme yapmışlar ve bunu bir karara bağlamışlar. Bugün de o yol ve o maddeler üzerinden Kürt halkının birliğinin genişletilmesini istediğini belirtti. Selam ve saygılarını konferansın tüm katılımcılarına gönderdi.’ Ortadoğu'da devam eden savaş ve bunalıma dikkat çeken Türk, ‘Çok iyi biliyoruz ki; Ortadoğu'da Kürtler demokrasiye ulaşmayana kadar Ortadoğu özgürleşemez. Bundan dolayı Kürt halkının çalışmaları bölgedeki tüm halklar için anlamlıdır. Ama bu Kürt halkı için bu konferansta ne yapılabilir. Her şeyden önce Kürt halkının çıkarlarını her şeyin önüne almamız gerekir. Siyasi çıkarlara göre hareket edersek gerçekten kaybederiz. Kürt halkının çıkarlarının korunması ve önünün açılması için Kürdistan'ın dört parçasında ne yapabiliriz, birbirimize nasıl yardım edebiliriz diyerek hareket etmeliyiz’ dedi.

ALINAN KARARIN TAM METNİ

Toplantı sonucunda açıklanan bildirgenin tam metni şöyle;

"Kürt ulusal kongresinin yapılmasına yönelik ilk adım 22 Temmuz 2013 tarihinde Federal Kürdistan Bölge Başkanlığı ofisinde Kürdistan'ın dört parçasından toplam 39 siyasi çevrenin katılımıyla gerçekleştirildi. Başkan Barzani'nin istemi ve öncülüğünde yapıldı. Toplantının başında sayın Barzani başta kendi adına olmak üzere sayın Mam Celal ve sayın Abdullah Öcalan adına tüm katılımcıları selamladı. Kongre çalışmalarının başarıyla gerçekleştirilebilmesi için bir takım stratejik hususun önemine dikkat çekti. Toplantıya katılan tüm çevreler görüş ve düşüncelerini sırayla dile getirdiler. Bu çevreler Kürt halkının barış anlaşmasına ulaşması temelinde, ortak bir yaşam ve sorunların siyasal yollarla çözülmesine yönelik çalışılması ve Kürt sorununun barışçıl ve eşit yollarla meşru haklarının elde edilmesi hususlarını dile getirdiler. Toplantı diyalog dili ve barışçıl demokratik yolların kullanılmasına, Kürdistan'ın tüm parçalarının iradesine saygı gösterilmesine ve tüm parçaların özelliklerinin göz önüne alınmasına ağırlık verdi. Kongrenin başarıya ulaşabilmesi için her türlü partici ve dar ideolojik yaklaşım ve tutumlardan uzak durularak çalışılmasının önemine değinildi.
Toplantı, kongrenin başarıya ulaşması ve Kürt halkının hedeflerinin ilerletilmesinin hizmetinde ve kongrenin pratikleşebilmesi için özgürlük, kadın hakları ve insan hakları geliştirilerek, demokratik bir toplumun oluşturulması için adım atılmasına dikkat çekti.
Tüm taraflar kongrenin amaç ve mesajlarının başarıya ulaşması için gerekli her türlü yol ve yöntemi, en uygun mekanizmayı kullanarak, kongrenin aldığı kararları ve görevleri yerine getirmek için çalışma yürütülmesi konusunda ortak inançlarını ifade ettiler. Toplantı katılımcıları kadınların, gençlerin, sivil toplum örgütleri temsilcilerinin ve Kürdistani tüm halkların ortak ve eşit yaşama aktif katılmasına ağırlık verdiler. Toplantı tüm Kürdistani siyasi partilerin ilişkilerinin güçlendirilmesine ve Rojava Kürdistan'ında Kürtlerin meşru haklarının ele edilmesi için siyasi çevrelerin ortak çalışmasının önemine dikkat çekti.

Toplantı, kongrenin en kısa zamanda gerçekleştirilebilmesi için tüm Kürdistanı temsil edecek 21 kişiden oluşan bir hazırlık komitesinin kurulmasına karar verdi."

TÜRKİYE’DEN 21 KİŞİ BULUNUYOR

Hüda-Par’a yakın olan çevrelerden kimsenin davet edilmediği etkinlikte, Türkiye’den 21 kişi bulunuyor. Türkiye’den giden heyette DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, BDP Eşgenel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Milletvekili Mülkiye Birtane, HAK-PAR Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, KADEP Genel Başkanı Lütfi Baksi, DDKD Genel Başkanı İmam Taşçıer, Asrın Hukuk Bürosu'ndan avukat Mazlum Dinç, Nurhayat Altun, DÖKH'ten Meryem Adıbelli, Figen Ekti, Meya-Der'den Leyla Ayaz, KESK'ten Kasım Birtek, Özgürlük ve Sosyalizm Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Diyarbakır Baro Başkan Yardımcısı Nahit Eren, Azadi İnisiyatifi Genel Koordinatörü Adem Özcaner, İslami Hareket'ten Fikri Bozkurt, Dicle Fırat Diyalog Grubu'ndan Nesimi Çimen, Kürt Demokrasi Platformu'ndan Sertaç Bucak, İHD Amed Şube Başkanı Raci Bilici, DTK'den Mehmet Baysal, Azize Abiş, Saliha Aydeniz.

DİĞER KATILAN KÜRT GRUPLAR

Toplantıya Kuzey Kürdistan’daki parti ve örgütlerin yanı sıra Rojava'dan; PYD ve ENKS temsilcileri, Rojhılat'tan; PJAK, Komalay Zehmetkeşani Kurdistan, KDP-İran, Komaley Şoreşgeran, PAK ve Komaleyi İran, Güney Kürdistan'dan; KDP, YNK, Tevgera Goran, PÇDK, Yekgirtuyi İslami, Komaleye İslami, Bızotnavey İslami, Hizbi Sosyalist, Hizbi Zahmetkeşani Kurdistan, Hizbi Şui, YNDK ve Hızbi Ayende partileri de katıldı

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.