"Kürtçe birleştiren bir dil"
Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Samsunlu Profesör Doktor Aydın Durmuş Kürtçe'nin ayrıştıran dil değil, birleştiren bir dil olduğuna vurgu yaptı.
BATMAN-Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Samsunlu Profesör Doktor Aydın Durmuş yaptığı açıklamada, Kürtçe’nin ayrıştıran değil birleştiren bir dil olduğuna vurgu yaparak, “Türkçemiz, Kürtçe, Arapça ve ticaretimizde -kalkınmamızda büyük avantajımız. Arapçamız-Kürtçemiz bizi bölen parçalayan değil, birliğimizin dirliğimizin kalkınmamızın aracıdır” dedi.
“Kürtçe bölen dil değil birleştiren ve kalkındıran dil”
Irak’ın yeniden yapılanmasında Türkiye’nin önemli bir rol üstlendiğini belirten Durmuş, “Irak’ta 1500 Türk şirketi Irak’ı yeniden şekillendiriyor. Bu nedenle Türkçe’nin yanı sıra Kürtçe ve Arapça bilmenin önemi artıyor. Bir dönemler Kürtçe’nin ayrıştırıcı dil olarak nitelendirilirken son süreçte Kürtçe birleştiren dil olarak dikkat çekiyor. Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Samsunlu Prof. Dr. Aydın Durmuş “ Kürtçe ayrıştıran dil değil birleştiren bir dildir. Türkçemiz, Kürtçe, Arapça ve ticaretimizde -kalkınmamızda büyük avantajımız. Arapçamız-Kürtçemiz bizi bölen parçalayan değil, birliğimizin dirliğimizin kalkınmamızın aracıdır” dedi.
“Batman büyük avantaj sağlayabilir”
Türkçe’nin yanı sıra Kürtçe ve Arapça dillerinin coğrafi konum olarak Batman’a ekonomik avantajlar sağlayacağını dile getiren Durmuş “Bölgemizin en büyük avantajı dilimiz-dirliğimiz-birliğimiz. Türkçemiz-Kürtçemiz ve Arapçamız bize bölgede avantaj sağlıyor. İkinci büyük avantajımız bölgesel konumumuz. Bölgemiz Ortadoğu’nun dünyaya açılan penceresi konumunda. Irak-İran ve Suriye ile sınırlarlarımız bölgemiz içerisinde. Daha önceleri bölgenin ya yakın olması ve Kürtçe-Arapça bilen vatandaşlarımızın çokluğu problem gibi bize gösterilse de biz bunu zenginliğimiz ve büyük bir avantajımız olarak görmeliyiz. Bu iki husus bize bölge ile ticarette çok büyük avantajlar sağlıyor. Örneğin Irak Merkezi hükümeti yeniden yapılanma için 185 Milyar dolar ayırmış. Ülkemiz ve bölgemiz için önemli olan bundan büyük bir pay alabilmek olmalıdır.” diye konuştu.
“1500 Türk şirketi iş yapıyor”
Irak’ta yaklaşık 1500 Türk şirketinin iş yaptığını, 114 projede 12 bin Türkiyelinin çalıştığını anlatan Durmuş “ Son verilere göre, Irakta yaklaşık 1500 Türk şirketi iş yapmakta, 114 projede 12.000 Türk çalışmaktadır. Irak Türkiye ihracat pazarının zirvesinde yer almaktadır. Aynı şekilde Suriye de bölgeye çok yakındır. Suriye hepimizi yasa boğan bir şekilde yerle bir olmuştur. Yarın Suriye de yeniden yapılanmak zorundadır. Bölgede Kürtçe-Arapça bilen insanlarız ticari olarak; elimiz ayağımız gözümüz gibi çalışmakta hemen hemen tüm işlerde bölgeyle irtibatımızı sağlamaktadırlar” ifadelerine yer verdi.
“Bölgemiz hazır olmalı”
Coğrafi konum olarak Irak’a yakınlık ve Suriye’nin gelecek dönemde yeniden yapılanmasına önceden hazırlıklı olunmasının gerekliliğin altını çizen Durmuş, inşaat ve İnşaat Malzemeleri Gıda Üretimi ve Hayvancılık, Makine Sanayi ve İmalat, Ulaşım ve Lojistik Destek, Enerji ve Madencilik, Turizm ve Hizmet sektörlerin hazırlıklarını tamamlamış ve tüm sorunlarını gidermiş ve yeni ürünler üretmeye hazır olması gerekiyor ve bölgede hızla sektör kümelenmesine gidilmesi gerektiğine vurgu yaptı.
“Batman Üniversitesi olarak desteğe hazırız”
Batman Üniversitesi olarak sanayiciler ile işadamlarıyla her türlü iş birliği yapmaya hazır olduklarını söyleyen Durmuş: “Bu hususta Batman Üniversitesi olarak biz elimizden geleni yapma gayreti içerisindeyiz. Sanayiciler ve işadamları ile her türlü işbirliğini yapmaya hazırız. Bu amaç doğrultusunda açmış olduğumuz araştırma merkezleri mevcuttur. Mühendislik Fakültesinde; -Makine, Jeoloji, Petrol ve Doğal Gaz, Elektrik- Elektronik, Malzeme ve Metalürji Mühendisliği Bölümlerinde öğretim yapılmakta ve önümüzdeki yıllarda; İnşaat, Bilgisayar, Gıda, Çevre Mühendisliği bölümlerinin açılması için hazırlıklar yapılmaktadır. Ayrıca bölgemizde yegâne Makine Mühendisliği Bölümünde Doktora eğitimi veren üniversiteyiz. Böylece bölge üniversitelerine ve ülkemize bilim insanı yetiştirme yolunda dev bir adım atmış durumdayız.” İfadelerine yer verdi.
Durmuş, son olarak, “Ayrıca Uygulamalı Mühendis yetiştirecek olan Teknoloji Fakültesinde, imalat, Otomotiv, Mühendisliği Bölümlerinde öğretim yapılmakta ve önümüzdeki yıllarda; Enerji Kontrol ve Otomasyon, Elektronik Haberleşme, Yazılım Mühendisliği bölümlerinin açılması için hazırlıklar yapılmaktadır. Ayrıca Üniversitemizde; Siirt-Mardin-Şırnak illerine de İleri Mühendislik açısından fayda sağlayacak Tekno-Kent kurulumu çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Üniversitemiz Batı Raman kampus sahası içerisinde 7 dönüm arazi içerisinde ileri teknoloji üretecek, Üniversitemiz hocaları ile sanayicilerimizi buluşturacak, silikon vadisi gibi bir bilim vadisi olacak Tekno-Kent kurulumunu gerçekleştirmekteyiz. Yeter ki bölgemizde dirliğimiz birliğimiz olsun. Yapamayacağımız ve üstesinden gelemeyeceğimiz iş yoktur. Barış süreci inşallah bozulmaz ve böyle giderse bölgemiz artık terör-kaçakçılık-töre cinayetleri ile anılmayıp Mühendislik üssü ve Teknolojik Mal üretimi ile anılacaktır.” İfadelerini kullandı. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.