Kütüphanede ders çalışmak isteyenlere engel iddiası
Dershanelerin okullara dönüştürülmesi sonucunda maddi yetersizliklerden dolayı Van’daki öğrenciler halk kütüphanelerine yönelirken kütüphane yetkililerinin ders çalışılmasına izin vermedikleri iddia edildi.
Dönüşüm sonucunda dershanelere gitmek için maddi durumu iyi olmayan öğrenciler halk kütüphanelerine yönelirken, kütüphanede ders çalışma taleplerinin reddedildiği iddia edildi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü evlerinde çalışma ortamı bulamayan öğrencilerin İl Halk Kütüphanesi’ne gidip çalışmalarına izin verilmesine rağmen, son günlerde kütüphaneye ders çalışmak için giden öğrencilere izin verilmediği iddia edildi.
Konuyla ilgili konuşan Y.Ö, maddi imkânsızlıktan dolayı daha önce üniversite sınavları için İl Halk Kütüphanesi’nde ders çalıştığını ve bu sayede üniversiteye yerleştiğini belirterek, üniversiteyi bitirdikten sonra geçtiğimiz günlerde KPSS sınavı için tekrar kütüphaneye gittiğini ancak, kütüphane yetkililerinin bu isteğini reddettiklerini ileri sürdü.
“Kütüphanede ders çalışma isteğim reddedildi”
Ankara Gazi Üniversitesinde mezun olan ve isminin açıklanmasını istemeyen öğrencilerden Y.Ö., KPSS sınavı için kütüphanede çalışma isteğinin reddedildiğini ileri sürerek, yaşadığı sıkıntılarını şu şekilde dile getirdi;
“Üniversiteyi bitirdikten sonra KPSS çalışmalarına başladım. Maddi imkânsızlıklardan dolayı kütüphanede kendimce çalışma kararı aldım ve geçtiğimiz günlerde halk kütüphanesine gittim. Kütüphanede biraz dolaştıktan sonra ön tarafta iki kitaplık arasında masalar vardı, o bölümde çalışmak isteyen öğrenciler orada çalışamazdı. Fakat arka tarafta kimsenin rahatsız edemeyeceği masalar vardı ve orada rahatlıkla ders çalışabilirdim. Bu noktada oradaki personele ara ara gidip orada ders çalışmak için izin istedim. Fakat personelin verdiği cevapla şok oldum. Oradaki personel, ‘hayır ders çalışamazsınız, biz bunun üstesinden gelemeyiz’ dedi. Personelin bana tavrı iyi olmadığından dolayı kütüphanenin müdürüyle görüştüm. Fakat o da aynı şekilde personelin söylediklerini söyledi ve ikinci bir şokta orada yaşamış oldum. Müdür beyin tavrı personelin tavrı gibi olmasa da nazikçe beni orada kovdu.” dedi.
“Halk kütüphanesi eski potansiyeline kazandırılmalı”
Daha önce maddi imkânsızlıklardan dolayı aynı kütüphaneye gittiğini ve bu sayede üniversiteyi de kazandığını anımsatan Y.Ö, “Tabi geçmiş yıllarda maddi imkânsızlıklardan dolayı kütüphaneye gitmiştim ve üniversite sınavını o şekilde kazanmıştım. Benimle beraber 8 arkadaşımda bu sayede üniversiteyi kazanmıştı ve her biri de birbirinden güzel bölümleri kazanmıştı. Bizler kütüphaneden edindiğimiz deneyim sayesinde o bölümleri okuyabilmiştik. Bugün kütüphanedeki verimi ve o ortamı hiçbir dershane de sağlayamaz. Zaten bugünkü dershanelerin ortamı malum, imkânım dahi olsa ahiretimi heba edip oraya gitmezdim. Gerçekten geçmiş dönemler için de bir araştırma yapılırsa, eski halk kütüphanesinden yaklaşık bin öğrenci üniversiteyi kazanıp ve o kütüphane personeline dua etmiştir. Makine mühendisi ağabeyim ve kardeşim dahi orada çalışıp o şekilde üniversiteyi kazandı. Bu noktada isteğimiz ise o kütüphaneyi tekrar eski potansiyeline kazandırılması gerektiği yönündedir.” diye konuştu.
“İmkân varken şartları zorlaştırıyoruz”
Y.Ö, son olarak, “Van'daki bu kütüphane sorununu Bakanlık İletişim Merkezi’ne de e-posta yoluyla ilettim, fakat bu sorunun çözümü noktasında şu ana dek herhangi bir cevap alamadık. Konuya ilişkin Van Valiliği‘ne de bildirilmiş olabilirler, ama şu ana dek Valilikten de olumlu ve ya olumsuz bir cevap gelmedi. Gerçekten Van gibi büyük bir şehirde kütüphane olmaması, yöre insanı ve biz mağdur öğrenciler için çok büyük bir eksikliktir. Günümüzde öğrencilerin birçoğu çeşitli kötü aktivitelere katılırken, bizler neden kütüphaneleri öğrencilere kapatıyoruz? Bizim böyle bir imkânımız varken neden şartları bu kadar zorlaştırıyoruz? Bu noktada yetkililerden tek ricamız bir an önce bu sorunun giderilmesidir.” şeklinde konuştu. (Yılmaz Sönmez- İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.