Lübnan'da çok sayıda iletişim cihazında patlama: 9 kişi öldü, 2 bin 800 kişi yaralandı

Lübnan'da çok sayıda iletişim cihazında patlama: 9 kişi öldü, 2 bin 800 kişi yaralandı

Lübnan'da Hizbullah mensuplarının kullandığı iletişim cihazlarında yaşanan patlamalarda çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi.

Hizbullah'ın kanalı El Menar TV, daha fazla ayrıntıyı girmeden, "Lübnan'ın bazı bölgelerinde çağrı cihazları sahiplerinin elinde patladı." ifadelerini geçti.

El Cezire TV'de yer alan başka bir haberde ise Reuters'in bir güvenlik kaynağından aktardığına göre Lübnan başkentinin güneyinde "telsizlerin patlaması sonucu onlarca Hizbullah mensubu yaralandı."

Lübnan'daki iletişim cihazlarının patlamasının kablosuz teknoloji aracılığıyla yapılan bir saldırıdan kaynaklandığı belirtiliyor.

İletişim cihazlarının patlamasının Beyrut'un güneyini, Bekaa ve güney Lübnan'daki bölgeleri kapsadığı ifade edildi.

Sağlık Bakanlığı: 9 kişi şehit oldu, 2 bin 800 kişi yaralandı

Geçici hükümetin Halk Sağlığı Bakanı Dr. Firas Al-Abyad, acil bir basın toplantısı düzenleyerek Lübnan'ın bu öğleden sonra tanık olduğu güvenlik olayını ve bunun sağlık üzerindeki etkilerini anlattı.

Abyad, "Öğleden sonra saat üç buçuk civarında, ellerindeki çağrı cihazı olan iletişim cihazlarından etkilenen çok sayıda yaralı, hastanelerin acil servislerine ulaşmaya başladı. Şu ana kadar Halk Sağlığı Bakanlığı'nın sağlık acil servisinde yaklaşık 2 bin 800 yaralının kayıt altına alındığı, bunların yaklaşık 200'ünün durumu kritik olduğu belirtildi. İlk belirlemelere göre aralarında 8 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu 9 kişi şehit oldu. Yaralıların kabulüne katılan hastanelerin sayısı yüze ulaştı." dedi.

Kaydedilen yaralanmaların çoğunluğunun yüz, karın, el ve göz bölgelerinde olduğunu aktara Abyad, yaralanmaların birçoğunu gerekli bakımın sağlanması için ameliyathanelere yönlendirildiğini kaydetti.

Hizbullah, bugün ülkenin güney bölgelerinde çok sayıda çağrı cihazının patlamasının ardından yüzlerce kişinin yaralandığı olaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Hareket, yaptığı açıklamada, bugün yerel saatle 15.30 sıralarında Hizbullah'ın çeşitli birim ve kurumlarında görevli bir dizi personele ait "Pagers" olarak bilinen mesaj alma cihazının infilak ettiğini bildirdi.

Açıklamada, "bu gizemli patlamaların şu ana kadar bir çocuk ve iki kardeşin ölümüne ve çok sayıda kişinin çeşitli yerlerinden yaralanmalarına yol açtığı" belirtildi.

Hizbullah uzmanlarının, "şu anda bu eşzamanlı patlamalara yol açan nedenleri belirlemek için kapsamlı bir güvenlik ve bilimsel soruşturma yürüttüğü" ifade edilen açıklamada, ayrıca hareketin, "Lübnan'ın çeşitli bölgelerindeki bir dizi hastanede yaralılara yönelik tıbbi ve sağlık hizmetleri yürüttüğü" kaydedildi.

"Kudüs yolundaki şehitlerimiz için Yüce Allah'tan rahmet diliyoruz ve yaralıların acil şifalar bulması için dua ediyoruz." denilen açıklamada, Lübnan halkına, "siyonist düşmanın yararına psikolojik savaşa hizmet etmek için bazı taraflarca yürütülen söylentilere ve yanlış ve yanıltıcı bilgilere dikkat etme" çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, "Her düzeydeki direnişin ve çeşitli birimlerinin, Lübnan'ı ve onun sadık halkını savunmak için en yüksek düzeyde hazır olduğunu vurguluyoruz." ifadesine yer verildi.

Lübnan makamlarından açıklamalar

Bu arada Lübnan merkezli El Meyadin TV'nin haberine göre İç Güvenlik Kuvvetleri Genel Müdürlüğü Halkla İlişkiler Dairesi, "Lübnan'ın güney banliyöleri başta olmak üzere bazı bölgelerinde belirli türdeki kablosuz iletişim cihazlarının patladığını" doğrulayarak, bunun can kaybına yol açtığını belirtti.

İç Güvenlik Güçleri, yaralıların tedavilerinin ve hastanelere nakledilmelerinin kolaylaştırılması için vatandaşlardan yolları boşaltmalarını istedi.

El Meyadin, kablosuz cihaz patlaması sonucu yaralanan yüzlerce Lübnan vatandaşının ülkenin çeşitli yerlerindeki hastanelere ulaştığını bildirdi.

El Meyadin muhabiri, "Çağrı cihazı" taşımayan ancak bir arkadaşının taşıdığı cihazın patlaması sonucu İran büyükelçisinin de yaralandığını aktardı.

Buna karşılık Lübnan Sağlık Bakanlığı, "Çağrı cihazları" iletişim cihazlarına sahip tüm vatandaşların bunları "derhal" atması gerektiğini vurguladı.

Bakanlık, hastanelere azami alarma geçmeleri ve hazırlık seviyelerini yükseltmeleri çağrısında bulunarak, tüm sağlık çalışanlarının acilen işyerlerine giderek acil tedavi sağlanmasına katkıda bulunmalarını istedi.

Bakanlık, yaralılar için kan ünitesi ihtiyacının doğabileceğini öngörerek kan bağışı için Kızıl Haç ile koordinasyon çağrısında bulundu. Ayrıca sokaklarda toplanan vatandaşlara ambulansların hızlı hareket etmesi ve yaralıların taşınması için yer açılması çağrısında bulunuldu.

Lübnan Kızıl Haçı ise yaralıların tahliyesine yardımcı olmak için 50 ek ambulans ve 300 acil tıp teknisyeninin hazırlandığını duyurdu.

Bu uyarılar, taşıdıkları Pagers marka "Çağrı Cihazı" iletişim cihazlarının patlaması sonucu onlarca Lübnanlının birçok bölgede yaralanmasının ardından geldi.

Sosyal medyada paylaşılar görüntülürde çok sayıda kişinin çağrı cihazının patlaması nedeniyle el, yüz, karın ve bel bölgeleri gibi yerlerden ağır yara aldıkları görüldü.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada, "Bugün öğleden sonra gerçekleşen bu menfur saldırıyla ilgili mevcut olayları, verileri ve bilgileri dikkatlice inceledikten sonra, bu saldırıdan dolayı İsrail düşmanını tamamen sorumlu tutuyoruz." denildi.

Saldırı sonucu sivillerin de hedef alındığı ve birçok kişinin şehit olduğu ve çeşitli derecelerde yaralandığı ifade edilen açıklamada, "Şehitlerimiz ve yaralılarımız Kudüs yolundaki cihadımızın ve fedakarlıklarımızın göstergesidir. Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki onurlu halkımızın zaferinin ve sürekli saha desteğimizin, Filistin direnişinin yanında ve destekçisi konumumuz bu dünyada ve ahirette gururumuz ve onurumuz olarak kalacaktır." denildi.

Açıklamada, "Bu hain ve cani düşman, bu sinsi saldırganlığının cezasını hesapladığı ve hesaplamadığı yerden mutlaka alacaktır ve Allah söylediklerimize şahittir." ifadesine yer verildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.